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TO COUNTY ASSESSORS: 

SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS 

Enclosed, for your use, are answers to some of the frequently asked questions 
regarding implementation of the supplemental assessment legislation. If the 
need arises, we will issue continuing letters dealing with such questions. 

We invite your comments and additional questions. Please send such questions 
and comments to the attention of our Technical Services Section. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

vw:wpc 
Enclosures 
AL-0601193A 
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Question 1. 

Answer l(a) 

l(b) 

Question 2. 

Answer 2. 

Question 3. 
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What property is subject to supplemental assessment? 

All real property with the following exclusions: 

A. 

6. 

c. 

0. 

E. 

F. 

isal Fixtures which are normally valued as a separate appra 
unit from a structure. 

Property that is enforceably restricted pursuant to 
Section 8 of Article XIII of the California Constitution 
such as: 

1. Property subject to California Land Conservation Act 
(Williamson Act). This includes improvements under 
contract (e.g., trees and vines, etc.) . 

2. Property subjected to Historical Contract. 

Property restricted to timberland use pursuant to sub- 
division (j) of Section 3 of 
California Constitution. 

Property subject to valuation as a 
Section 10 of Article XIII of the 
(non-profit golf courses). 

Article XIII of the 

golf course pursuant to 
California Constitution 

Property subject to valuation pursuant to Section 11 of 
Article XIII of the California Constitution (municipally 
owned property located outside the boundaries of the 
municipality). 

State assessed property. 

Also subject to supplemental assessment would be any mobilehome 
subject to taxation under Part 13 of Division 1 of the Revenue 
and Taxation Code. 

What triggers a supplemental assessment? 

A supplemental assessment is made as a result of a change 
in ownership or the completion of new construction except 
as provided-in Section 75.12. 

Would a mobilehome, the license fee on which has been delin- 
quent more than 120 days, be subject to supplemental assessment 
at the time it is placed on the local property tax roll? 
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Answer 3. 

Question 4. 

Answer 4. 

Question 5. 

Answer 5. 

Question 6. 

Answer 6. 

No. 
will 
will 

There has been 
first appear.on 
be established 
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no change in ownership. The mobilehome 
the regular roll and its base year value 
in accordance with subdivision .(b) of 

Section 5802 which states: 

"The base year value of a mobilehome for which 
the .license fee is delinquent as defined in 
paragraph (2) of subdivision (a) of Section 5801 
shall be its full cash value on the lien date 
for the fiscal year in which it is first 
enrolled." 

Would there be any supplemental assessment when a mobilehome is 
voluntarily transferred from the vehicle license fee to the 
local property tax roll? 

No. Again, there has been no change in ownership and the 
mobilehome would be valued on the ensuing lien date. This is 
the case even if the mobilehome changes ownership between the 
date of change over and the lien date. A change in ownership 
occurring after the enrollment (i.e. July 1) would trigger a 
supplemental assessment. 

Would a mobilehome purchased new and installed in a mobilehome 
park or on private land be subject to supplemental assessment? 

Yes. Any mobilehome sold new on or after July 1, 1980 is, by 
definition, subject to local property tax and valued as of the 
date of change in ownership. Therefore, any mobilehome sold 
new on or after July 1, 1983 (the effective date of SB 813 
would be valued as of the date of change in ownership and be 
subject to supplemental assessment as would any resale of the 
same unit. 

How would a mobilehome brought into California from out of 
state be handled for purposes of supplemental .assessments? 

If the mobilehome was purchased new on or after July 1, 1980, 
it would be subject to local property tax whenever, after 
July 1, 1983, it enters the state. It would be valued as of 
the date of entry. This is similar to new construction in that 
it is property that is newly subject to property tax. *It would 
also be subject to supplemental assessment with proration based 
on date of entry into the state. If the mobilehome was 
purchased new prior to July 1, 1980, it may be licensed in 
California. Of course, it may be made subject to local 
property tax at the owners request, but it would not be subject 
to supplemental assessment. 
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Question 7. 

Answer 7. 

Question 8. 

Answer 8. 

Question 9. 

Answer 9. 

Question 10. 

Answer 10. 
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If an improvement is totally removed from the land, would 
be a negative supplemental assessment and refund? 

1983 

there 

The taxable value of the totally removed improvement would be 
deducted from the total taxable value on the ensuing lien 
date. There would be no supplemental assessment because there 
has been no new construction. The total removal of an improve- 
ment in itself would not be a physical alteration of the land, 
and physically removing the entire structure would not change 
the way the structure is used. Rather it simply eliminates an 
existing use without replacing it with another use. 

Could removal lead to a supplemental assessment? 

If the removal qualified as new construction, it would result 
in a supplemental assessment. For example, if a building 
formerly used as a cannery had all its interior walls removed 
so that it could be used as a warehouse, this would be a 
physical alteration leading to a change in use. The value of 
the new construction could be added resulting in a supplemental 
assessment. Only the value attributable to the new construc- 
tion could be added. Any value attributable to the change in 
use may not be assessed until there is a change in ownership. 

When trees and vines not subject to a Williamson Act contract 
become taxable .after their exemption has expired, is there any 
supplemental assessment? 

No. There is no change in ownership or new construction. 
Section 53 in Chapter 1 of Part 0.5 of Division 1 states that 
the initial base year value for fruit and nut trees and grape- 
vines subject to consitutional exemption shall be the full cash 
value of such properties as of the lien date of their first 
taxable year. 

Would there be a supplemental assessment whenever there is a 
change in ownership or completion of new construction of 
property under Williamson Act contract? 

Generally, there would be no supplemental assessment. However, 
there would be a supplemental assessment for any real property 
not subject to the contract (e.g., owner's residence and home- 
site, non-living improvement not subject to contract, etc.); 
and any real property subjecTto contract would be valued 
annually pursuant to Section 423 and no supplemental assessment 
would be made for such property. 
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Question 11. When property is damaged or destroyed by misfortune or cala- 
mity, is there a supplemental assessment when the property is 
repaired? 

Answer 11. No. Subdivision (b) of Section 75.1 states: 

"The other provisions of this division apply to 
assessments made pursuant to this chapter." 

Further, subdivision (c) of Section 70 states in part: 

II 
. . . 'newly constructed' and 'new construction' 

does not mean any timely reconstruction of the 
real property, or portion thereof, where the 
property after reconstruction is substantially 
equivalent to the property prior to damage or 
destruction." 

Since property reconstructed after a disaster is excluded from 
the definition of new construction by Section 70(c) - assuming 
the reconstructed property is substantially equivalent to the 
property prior to damage - there would be no supplemental 
assessment. 

Damage or destruction by misfortune or calamity requires an 
adjustment to the base year value pursuant to Sections 51(c) 
and (d). (Section 51(c) also covers voluntary removal of prop- 
erty by the taxpayer.) It does not require that a new base 
year value be established unless there has been some new 
construction (e.g., a property with 1,000 square feet is 
destroyed by fire and the owner rebuilds the property with 
1,500 square feet resulting in new construction of 500 square 
feet). 

Further, in counties that do not have a disaster relief 
ordinance pursuant to Section 170, there is no adjustment to 
the base year value until the lien date following damage or 
destruction. That adjustment, if any, remains in force until 
the following lien date, at which time the factored base year 
value is enrolled assuming the damage is repaired. 

Also, the taxable value of property voluntarily removed by the 
taxpayer shall be removed from the roll on the lien date 
following removal in all counties. This is to say that there 
would be no negative supplemental assessment or refund of taxes. 
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In counties that have a disaster relief ordinance pursuant to 
Section 170, there will be no supplemental assessment upon 
reconstruction except when the property as reconstructed is not 
substantially equivalent to the property prior to disaster. In 
this case, only that value which is in excess of substantial 

, equivalence would be enrolled on the supplemental assessment 
roll. 

The factored base year value of the reconstructed property 
would be enrolled on the lien date next succeeding reconstruc- 
tion except for property damaged between March 1 and June 30, 
inclusive. For these properties it should be noted that tax 
relief involves two fiscal years and is subject to proration in 
each of those years assuming reconstruction occurs prior to the 
end of the second fiscal year. That is to say that a property 
damaged in March of 1984 would receive tax relief for March 
through June of the fiscal year in which the damage occurred 
1 i.e. 1983-84); and, if reconstruction was completed in June 
of 1985, the factored base year value would be enrolled in 
March of 1985 (for the 1985-86 fiscal year) thereby granting 
tax relief for the entire 1984-85 fiscal year. 


