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(916) 445-6414 

February 27, 1985 

HoM~&~~zI Malcolm A. Nicolson 
Yolo County A&essor 
625 Court Street, 'Room 104 
Woodland, California 95696 

.-. Supplemental-Assessments pn Homes 
Repossessed By The DVA 

. 
. 

Dear Mr. Nicolson: 

This letter is in response to Verne Walton's request 
that we advise you concerning the responsibility of the Depart- 
ment of Veterans Affairs to pay supplemental assessments on' 
homes it has repossessed. 

When a qualified veteran selects a hame, the department 
purchases the home- and enters int0.a long-term installment contract 
of sale with the veteran.. (Military and Veterans Code, Section 
987.50 et. se+) The contract provides that,the veteran pays sum9' 
to the depament for property taxes and insurance and these charges 
are then paid by the department on the veteran's behalf. An issue 
has arisen concerning the liability of the department to pay pro- 
perty taxes on a home which it has repossessed. The department 
has assumed responsibility for'ztaxes on the regular 601 assessment 
role, but refuses to pay supplemental assessments triggered by a 
repossession. The department's position is that as a state agency, 
it is not legally bound to pay.any property taxes: the responsibil- 
ity which it assumes for taxes on'the regular assessment roll is 
voluntary and it wants no further responsibility for supplemental 
assessments. You ask this office to define the law and responsi- 
bilit%es regarding payment of supplemental assessments in this 
situation. 

Article XIIf, Section 3(a), of the State Constitution 
z.ee that property belonging to the State is exempt from 

When property is sold to a veteran by the Department 
of Veterks Affairs under an installment contract, the department 
holds legal title to the property as security until the purchase' 
price has been paid.in full, but the beneficial interest in the 
property has pasged to the veteran in posses&&on; therefore, the 
property is not exempt from taxation. (Ripley v. Mohan, 31 Cal. 2d 
637 (19481.1 Thus, when a veteran enters into a contract with the 
department, there is a change of ownership and the veteran is liable 
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for property taxes. 
Code, Section 60.1 

(Eisley v. Mohan, supra; Revenue and Taxation 
If a veteranxs to make installment payments 

or otherwise breaches the contract, the department may cancel the 
contract, force a forfeiture, and repossess the property. (Military 
and Veterans Code, Section 987.77.) At that time,, the department 
again becomes the owner of the property. Unless the department 
volunt,arily agrees to pay taxes, the property is exempt. 

If you'have any questions or wish to discuss this further, 
please contact me. 

Very+ruly yoursl 

-. . . . . I  

.MFH:mw 

Michele F:Hicks 
Tax Counsel 

cc: Mr. Howell Y. Jackson 
Chief Attorney, Dept. of Veterans Affairs 

Mr. Verne Walton 

. 

\ 
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December 16, 1983 

TO COUNTY ASSESSORS: 

DOUGLAS D. SELL 
Lru(irrswmmly 

No. 83/132 

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING SUPPLEMENTAL ASSESSMENTS 

Here is the second letter in our series on supplemental assessments under 
Senate Bill 813 and Assembly Bill 399. 

Sincerely, 

@&sG!i_c%Ji5 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

i 

VW :wpc 
AL-12-1387A 
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QUESTION 1: 

ANSWER 1: 

QUESTION 2: 

, ANSWER 2: 

QUESTION 3: 

ANSWER .3: 

QUESTION 4: 

ANSWER 4: 

* Unless 

When property unaer construction transfers, is the 'new owner/ 
builder eligible for the exclusion under Section 75.12? * 

Upon application, the new owner/builder could receive the 
exclusion. However, there would be a supplemental assessment 
for the change in ownership, including the construction com- 
pleted to date of transfer, and the new owner would have to 
apply for exclusion prior to beginning any construction. 

Would a developer be eligible for exclusion in regard to the 
Street improvements (e.g., sewer lines, grading, paving, Side- 
walks, etc.) that he puts on his own land? 

Section 75.12 excludes any newly constructed real. property if 
the property is held for sale. So long as the developer 
applies prior to commencement of construction, the exclusion 
under this section would apply. 

If a builder properly applies for and receives the exclusion 
under Section 75.12 and subsequently uses the property in 
contradiction to the section, how would.the property be handlea 
for purposes of supplemental assessment?, 

The new construction would be appraised at its new base-year ! 
value as of the date of completion of new construction, and it 
would be enrolled on the supplemental roll as of the date the 
contradictory use commenced. For example, if the new construc- 
tion was completed in June of 1984 and then occupied by the 
owner in February of 1985, the property would be subject to 
supplemental assessment for four-twelfths of the 1984-85 fiscal 
year. 

What should happen when, in 1988, you find a change in 
ownership that occurred in August of 1985? 

There would be an escape assessment entered on the supplemental 
roll for the 1985-86 supplemental assessment, and there would 
be an escape assessment on the regular roll for the appropriate 
number of ,years (i.e., four years if a recorded transfer ano 
eight years.,if unrecorded). 

otherwise indicated, all references are. to the Revenue and 
Taxation Code. 
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QUESTION 5: What tax rate should be applied in the above instance? 

ANSWER 5: The tax rate to be applied would be the tax rate that would 
have been applied had the assessment been processed timely. 

QUESTION 6: 

ANSWER 6: 

QUESTION 7: 

. ANSWER 7: 

QUESTION 8: 

ANSWER 8: 

QUESTION 9: 

ANSWER 9: 

. . . . ..a 

QUESTION 10: 

ANSWER 10: 

If a supplemental assessment is less than fifteen hundred 
dollars, can it be exempted under Section 155.20? 

No. The exemption afforded under Section 155.20 applies to the 
entire property and not just a portion thereof. 

How should leasehold improvements be handled for purposes of 
supplemental assessments? 

Assuming they are newly constructea real property not otherwise 
excluded (i.e., fixtures), leasehold improvements are subject 
to supplemental assessment. Section 2188.2 states that 
improvements owned by a person other than the owner of the land 
on which they are located may be assessed separately from the 
land if requested by either the owner of the improvements or 
the owner of the lana. Whether newly constructed leasehold 
improvements are separately assessed or not, they would be 
placea on the supplemental roll on change in ownership or 
completion of new construction. 

Would a possessory interest be subject to supplemental 
assessment? 

Yes. A possessory interest is a real property interest subject 
to the assessment limitations of Article XIII A. The creation, 
renewal, sublease, or assignment of any taxable possessory 
interest is a change in ownership requiring reappraisal and a 
supplemental assessment assuming the change in ownership occurs 
after July 1, 1983. 

Would there be a negative supplemental assessment and resultant' 
refund when a possessory interest terminates and goes back to 
the government? 

No. The taxable possessory interest would have been valued 
according to its anticipated term, and the fact that it is not 
renewed simply means that the taxable interest terminates. 

Would leveling of land be subject to supplemental assessment? 

If the leveling qualifies as new construction, it would be 
subject to supplemental assessment unless subject to the 
exclusion under Section 75.12. 
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QUESTION 11: 

ANSWER 11: 

A property with a March 1, 1983 roll value of $50,000 sells 
April 15, 1983 (before the effective date of SE 813) for 
$100,000 and then sells again in August of 1983 for $120,000. 
How would the supplemental assessment be calculated? 

Assuming the sale price of $120,000 was representative of 
market value, that would become the new base-year value. From 
that amount you would subtract the taxable value on.the current 
roll (i.e., $50,000) yielding a supplemental assessment of 
$70,000. The interim sale for $100,000 would not come into 
play since that transaction was not subject to a supplemental 
assessment. The supplemental roll. legislation is not 
applicable before July 1, 1983. 


