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QUESTIONS AND ANSWE?S REGARDING 
SUPPLEMENTAL ASStSSMENTS 

Question 1: 

Should property that is eligible for tax relief pursuant 
Taxation Code Section 68 be subject to supplemental assessment? 

June 27, ‘1985 

to Revenue and 

Answer 1: 

Because of the conflict between Section 68 and the supplemental assessment 
statutes (i.e., comparable replacement property is excluded from change in 
ownership and therefore supplemental assessment), we have not been able to 
satisfactorily resolve this issue. However, a legislative resolution appears 
near at hand in the form of AB 312 (Klehs). This measure, in the latest form 
available to us, amends Section 68 and specifies that any change in the 
adjusted base year value of the replacement property shall be treated as a 
change in ownership for supplemental assessment purposes. We will, of course, 
keep you up to date on the progress of this proposed legislation which we 
first reported in our legislative sumnary dated March 19, 1985. 

Question 2: 

If a property subject to a supplemental assessment is damaged by misfortune or 
calamity, can the owner receive tax relief under Section 170 on both the 
regular roll and the supplemental roll? 

Answer 2: 

Yes. Subaivision (b) of Section 75.1 states: 

"The other provisions of this division apply to assessments 
made pursuant to this chapter." 

Further, subdivision (d) of Section 51 requires that property be assessed 
pursuant to Section 170 if it has been damaged or destroyed by disaster, 
misfortune, or calamity and the board of supervisors in the county in which 
the property is located has adopted an ordinance pursuant to Section 170. 
This, of course, would require two sets of calculations to determine the 
amount of tax relief--one for the regular roll and one for the supplemental 
roll. 

Question 3: 

What assessment procedure should be followed when real property 
assessed by the Board is sold or otherwise transferred and, 
becomes locally assessable? 

Answer 3: 

that has been 
as a result, 

Once a new base-year value has been established pursuant to Section 75.10, the 
taxable value on the current roll or the roll being prepared must be 
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determined. These figures would 
Valuation Division prepares. 
coordination between assessors' 
staff. 

Question 4: 

khat assessment procedure should be followed 
locally assessed is transferred to an entity 
Board's Valuation Division? 

come from the utility roll that the Board's 
Determining these values may require 

office personnel and Valuation Division's 

Answer 4: 

when real property that has been 
whdse property is assessed by the 

lJhen the property is acquired by a state assessee, it 'becomes assessable by 
the state at the time of transfer. 
subject to Article XIII A, 

However, since the property is no longer 
it will be added to the utility roll on the 

following harch 1 lien date at its market value on that date. It would not be 
subject to any supplemental assessment at the time of change in ownership to 
the state assessee. 

Question 5: 

If real property experiences multiple changes in ownership with the final ;- 
transfer to a gcvernmental entity, what is the proper assessment procedure? 

Answer 5: 

Pursuant to Section 75.54, the portion of the supplemental assessment 
attributable to the assessee from the initial change in ownership to the date 
of the subsequent change in ownership (i.e., transfer to the government) shall 
be entered on the unsecured roll in the name of the person who would have been 
the assessee if the additional change in ownership had not occurred. 

Our position is that the cancellation statutes apply to taxes on the 
supplemental roll as well as to taxes on the local roll preparea according to 
Section 601 of the Revenue and Taxation Code. Therefore, there would be 
supplemental taxes owing only for the period of private ownership. The tax 
collector would be required to calculate taxes up to the date of acquisition 
by the public agency and to collect only that amount. There would be a 
cancellation of the taxes owing on both the 601 roll and the supplemental roll 
for the balance of the fiscal year beyond the date of change in ownership to 
the public agency. 

Quest ion 6: 

Assembly Bill 2345 amended Section 75.54 to require proration of supplemental 
taxes when a property changes ownership prior to the mailing of a supplemental 
tax bill resulting from a previous change in ownership. In such cases, is the 
latest owner entitled to the full $7,000 homeowners' exemption if his t 

; 
supplemental assessment amount is less than $7,000 (e.g., $5,000)? 
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Answer 6: 

No. The homeowners' exemption can only be allowed to the extent of the 
supplemental assessment (in this case $5,000) not to exceed $7,000. 
Subdivision (a) of Section 75.21 states in part: 

"Exemptions shall be applied to the amount of the 
supplemental assessment, provided...the assessee is 
eligible for and makes a timely claim for the exemption." 

Because of this language, we are of the opinion that each separate owner must 
qualify the property for exemption. To grant an exemption greater than the 
amount of the actual supplemental assessment is tantamount to granting an 
exemption to a property not qualified for the exemption. 

Question 7: 

A property acquired in May 1983 with a market value of $75,000 has a taxable 
value of $78,030 on March 1, 1985. A room is added, and construction is 
completed in April 1985. The full cash value of the addition is $20,000. 
However, in determining the value of the newly constructed property, you learn 
that, on March 1, the current market value of the original property (prior to 
new construction) was $60,000 (i.e., total value = $80,000 or $60,000 + 
$20,000). How should this be handled? 

Answer 7: 

Section 75.11(a) requires two supplemental assessments when new construction 
is completed between March 1 and May 31. In this case, both supplemental 
assessments would be in the amount of $20,000. However, the 601 roll 
procedure is a bit tricky in this situation, and care must be taken to enroll 
the proper value. Section 51 requires enrolling (on the regular roll) the 
lesser of current market value or factored base-year value. In this case the 
March 1, 1985 601 roll value should be $60,000 rather than $78,030. For 
March 1, 1986, factored base-year value would equal $99,991 ($78,030 + $20,000 
= $98,030 and $98,030 x 1.02 = $99,991). You would also need to calculate the 
current market value so you could enroll the appropriate value pursuant to 
Section 51. 


