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VALUATION OF PRIVATE, FEIGOWNED PROPERTY 
SUBJEK=TTOLEASEA-S 

Here is another in the series of letters concerning implementation of 
Article XIIIA of the Constitution. The enclosed questions and answers 
illustrate the proper valuation procedures to be followed when valuing 
private,fee-owned property subject to lease agreements. 

Revenue and Taxation Code Section 110.6 states that the creation, sublease, 
and assignment-of a leasehold for a term in excess of ten years constitutes 
a change of ownership. A leasehold is the right of use and occupancy of 
resl property by virtue of a lease agreement. Those rights covered by a 
lease agreement are tiown collectively as the leasehold. 

Since changes of ownership of leasehold interests do not constitute a change 
of ownership of the entire property, only that portion of the property rights 
leased will be subject to revaluation. The fee rights retained by the 
lessor (reversion) will continue to be valued at the base year factored 
value until the fee interest is sold. When title to the fee simple estate 
passes from one party to another, the entire property will be revalued as 
of the date of change and factored forward with appropriate CPI adjustments. 

Please refer any questions concerning legal interpretations to Robert Milam 
of our Legal Staff, (916) 445-3076; direct questions dealing with assessment 
or appraisal procedures to John McCoy, (916) 44~49SZ. 

Sincerely, 

Assistant Errecutive Secretary 
Property Tax Department 

WRS:sk 
Enclosures 



QUESTIONS & ANSMERS PERTAJXING TO THE VALUATION 
OFPRIVATE, FEE-OMNEUPRDPERTY SUBJEICT TOLEASEAGREEMEWS 

1. QUESTIQN: 

ANSWER: 

EXAMPLE: 

2. QUESTION: 

ANSWER: 

3. QTJESCION: 

ANsm: 

4. QUES’MON: 

How would you handle the valuation of a private, fee-owned 
property in which a lease is created in January 197% for 
an eleven-year period? 

The leasehold will be valued as of the date of creation and 
the value factored forward with appropriate CPI adjustments. 
The reversionary rights, since no change of ownership has 
occurred, will retain their 19'75 base value subject to 
appropriate factoring. 

Assume the market value of the property as of March 1, 195 
was $50,000, and the value of leasehold interest based on 
a capitalization of the rental income was $30,000. Ey 
subtracting the value of the leasehold interest from the 
market value of the total property, the result is the amount 
attributable to the reversionary rights in 1975 or $20,000. 
The March 1, 297% taxable value of the total property would 
be determined as follows (assuming 197% market rent): 

Leasehold: $6,000 (net annual market income) 
x 6.4951 (PM l/P @ 1% for 11 years) 

$38,971 
Reversion: $20,000 

x 1.6612 (CPI adj. for 3 years) 

$ig$+ 
SAY $60,200 

How would you value a private, fee-owned property in which a 
lease is signed for a nine-year period? 

According to Section 110.6, a newly created lease with a 
term of less than ten years duration does not constitute 
a change of ownership. The property would, therefore, 
retain its 1975 full value, factored forward. 

Can options be considered when determining the ten-year 
term? 

Length of options should be added to the specified term 
of the lease where it is likely that the option will be 
exercised. 

How do you value a private, fee-owned property subject to 
an eleven-year lease when the lease was assigned to a 
third party in January 1~6~ 
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ANSWER: In accordance with Section 110.6, the assignment of leased 
property rights with a term in excess of ten years consti- 
tutes a change of ownership. The "leased rights" are the 
only portion of the total property experiencing the change 
of ownership and would, therefore, be revalued as of the 
1976 base year. The reversion would retain its 1975 full 
value, factored forward. The sum of the factored reversion 
plus the revalued leased portion constitutes the total 
taxable value for the 1976 lien date. The valuation pro- 
cedure would be similar to that illustrated in the example 
of the new lease created for an eleven-year period. 

5. QUE!STION: How would you value a private, fee-owned property subject 
to a lease in 1975 in which only the lease, with less than 
ten years remaining, is assigned in January 1976? 

ANSWER: A newly created or assigned lease, ten years or less in 
duration, does not constitute a change of ownership under 
the provisions of Section 110.6. Therefore, the property 
would retain its 1975 full value factored forward at two 
percent annually to the appropriate lien date. 

6. QUESTION: How would you value a private, fee-owned property subject 
to a lease when the property is sold? . . 

ANSWER: In accordance with Section 110.6, the sale of the fee 
simple estate constitutes a change of ownership of the 
entire property and, therefore, would necessitate a 
revaluation of the total property as of the date of sale, 
factored forward to the appropriate lien date. 
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