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PROPOSITION 13 INFOR.MATION 

Attached for your use are answers to some of the frequently-asked 
questions regarding Proposition 13 implementation. This correspondence 
is one in a series of questions-and-answer format letters dealing with 
assessment practices under Article XIIIA. 

We invite your comments and additional questions. Please route such 
inquiries through Alan Flory of our Assessment Standards Division. 

Sincerely, - . 

- 
Chief of Operations 

Property Tax Department 

WRS:sk 
Ehclosures 



A. QUESTIONS & ANSWERS PERTAINING TO NEW LEGISLATION 

1. QUESTION: What is the definition of lt75-76tt base value? 

ANsm: Senate Bill 154 added Section 110.1 to the Revenue and 
Taxation Code which clearly defines the value level as 
"full cash value" (not roll value for 75-76) on 
March 1, 19758 - 

2. QUESTION: Are all name changes subject to reappraisal? 

ANsm: No. Senate Bill 2212 provides exclusions by revising 
Section 110.6 of the Revenue and Taxation Code. All six 
exclusions were discussed in our Letter to Assessors, 
Number 7%/X6, July 6, 197%. The most common name changes 
processed by your office which are subject to reappraisal 
are: 

(1) Any interspousal transfer to create or terminate 
a community property interest or joint tenancy 
interest, i.e., death, divorce, and 

(2) Any termination of a joint tenancy interest. 

3. QUESTION: Is it a change of ownership when two partners form a 
corporation with the same partners now as whole owners 
of the corporation? 

ANSWER: Yes. This is a change of ownership and causes a 
reappraisal. 

4. QUESTION: If I appraise a property which sold on March 2, 1976, 
when do I enroll the value and how much do I factor it 
for 197%? 

ANsm: The property is appraised as of the date of sale and that 
value is enrolled on the subsequent roll (March 1, 1977). 
The value is subject to only one 2 percent factor for the 
197% roll. 

5. QUESTION: Can I selectively apply the 2 percent factor within 
my county? 

ANsm: No. Section 110.1 mandates the statewide application of 
the inflation factor when the Consumer Price Index equals 
or exceeds 2 percent in any year. Section 2212 of the 
Revenue and Taxation Code defines "percentage change in 
cost of living" as related to the 2 percent factoring. 
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6. QUESTION: 

ANSWER: 

7. QUESTION: 

ANSWER: 

&/SE71 

L/SB 1571 

SB 1571 

USB 1571 

gSB 1571 

J 1 SB 2212 

-I 1 SB 2212 

SB 154 

SB 154 

SB 154 

SB 154 
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Are all new values sent out for the 1978-79 roll subject 
to appeal? 

No. The application of an inflation factor alone to a 
prior base year taxable value does not constitute an 
increase in value for appeal purposes. 

What legislation enacted subsequent to the passage of 
Proposition 13 affects the assessor's operation? 

Below, in capsulized form, is a list of sections added to 
or amended in the Revenue and Taxation Code. Earlier 
Letters to Assessors deal in depth with each piece of 
legislation. 

Date 

7/4/78 

7/4/7% 

7/4/7% 

7/k/78 

7/4/78 

6/30/7% 

6/30/7% 

6/2Lc/7% 

W4/78 

6/24/7% 

6/24/78 

Section 

155.236 

155.3* 

532.3" 

1603** 

4g43* 

110.1=2J 

110.6** 

11w*g 

110.1* 

110.5*g 

110.6~ 

General Topic 

Roll deadline extension 

Suspension of certain mandatory 
duties in Los Angeles County 

Extension of statute of limitations 
for 75-76 

Extends appeal dates 

Facilitates 78-79 roll corrections 

Defines 75-76 value level, factoring, 
and base year 

Exclusions in "change of ownershipVt 

"Fair market value" definition 

Defines 75-76 value level, factoring, 
and base year 

"Full value" definition 

"Change of ownership" definition 

3c Section added. 
X-E Section amended. 
g Apply to 1978-79 only, 
g No substantive change. 
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B. QU!ZSTIOI% & ANSWERS OF A GENERAL NATURE, 

1. QUESTION: Must I continue to enroll assessed values? 

ANSWER: Yes. Nothing in Proposition 13 changes the 25 percent 
assessment ratio. 

2. QUESTION: How will my exemption program be affected? 

ANsm: Proposition 13 leaves intact all eksting exemptions. 
Your administration of these programs should be unaltered. 

3. QUESTION: Eiow do I handle declining property values because of 
physical, functional, or economic obsolescence? 

ANShrER: There are no provisions in Article XIIIA which allow you 
to adjust for lower values for these reasons. 

4. QUESTION: What about removal of property? 

ANSWER: The assessor can reflect value reductions for the physical 
removal of property (see Rule &&a). 
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c. QUESTIONS& ANSWERS PERTAININGTOPERSONALTY 

1. QUESTION: Is the appraisal of personal property affected by 
Proposition 13? 

ANsm: No. Proposition 13 applies to real property only; therefore, 
personal property will continue to be appraised annually. 

2. QUFSTION: Does the 1 percent tax rate limitation apply to non- 
certificated aircraft? 

ANSWER: Yes. 
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1. QUESTION: 

ANsm: 

2. QUESTION: 

AN&WEB: 

3. QUESTION: 

ANsm: 

4. QUESTION: 

ANSWER: 

5. QUESTION: 
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D. QUESTIONS & ANSWERS ON MACHINERY AND EQUIPMf3NT 

For the 1975-76 assessment year, a county's policy was to 
classify all machinery and equipment as personal property. 
In preparing the 19'773-79 assessment, can he correctly 
classify the equipment as improvements? 

Yes. The assessor should correctly classify the equipment 
for the 197% assessment. 

A company's equipment which was correctly classified as an 
improvement for the 1975 assessment was abandoned in-place 
during 1976. The assessor valued the equipment at zero 
value for 1977. Should the equipment be valued at zero for 
lyy8? 

The equipment must be valued at its 1975 value plus the 
inflationary factor of 6.12 percent for the 19'7% assessment. 
No allowances for obsolescence or other value reductions 
are allowable unless the property is physically destroyed 
or removed from the site. 

A company's equipment which was correctly classified as an 
improvement for the 1975 assessment was suffering excessive 
obsolescence on the 1975 lien date. The assessorts 1975 
assessment properly provided for the excessive obsolescence. 
For 197% the assessor feels the conditions that caused the 
obsolescence are no longer evident. For the 1978 assessment 
can the assessor ignor the 1975 obsolescence allowance? 

No. Providing the equipment has not changed ownership nor 
otherwise been modified, the assessor must rely upon the 
1975 appraised value in calculating the 197% assessment. 

Is the assessment of personal property affected by Article 
XIIIA of the State Constitution? 

Personal property is not subject to the assessment 
restrictions or roll-back provisions of Article MIIA. 
Taxable personal property will continue to be appraised 
annually at its full cash value. 

As aircraft subject to Part 10 provisions are taxed at the 
same tax rate limit as other property, will they be placed 
upon the roll at their full cash value or the assessed value 
(25 percent of market value)? 
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ANSWER: Revenue and Taxation Code Section 5391 requires that the 
tax rate will be levied against the market value of the 
aircraft. The aircraft's market value will be entered upon 
the roll and the 1 percent tax rate will be applied thereto. 

6. QUESTION: Will the market value or assessed value of other taxable 
personal property be placed upon the roll? 

ANSWER: 

7. QUESTION: 

ANSWER: 

8. QUESTION: 

ANSWER: 

Article XIIIA does not provide for a change in the assess- 
ment ratio of other personal property. Taxable personal 
property will continue to be appraised at full cash value, 
assessed at the 25 percent ratio, and the tax rate of 4 
percent of assessed value will apply. 

How will vessels subject to the 1 percent assessed value 
exemption be handled? 

Qualified vessels will be treated in this manner: 

Item 

Market value 

Assessed value @ 1% 
of market value 

l!nKmnt 

$100,000 

1,000 

Tax rate @ $4/$100 of 
assessed value 

Tax liability 40 

Can an assessor who has been classifying as personal 
property equipment that meets statutory, judiciary, and 
regulatory guidelines as improvements continue to classify 
the property as personalty and appraise it at its full 
cash value annually? 

A valid appraisal requires a correct classification. 
Beginning with 1978, an assessor should classify equipment 
as either personal property or improvements in accordance 
with guidelines set forth in Assessors' Handbook Section 
571, The Appraisal of Equipment, Inventory, and Supplies, 
and Property Tax Rules 122, 123, and 12.4.. 
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9. QUESTION: Does the addition of either the IO percent or 25 percent 
penal assessments (under Sections 463 and 504 respectively) 
go against the intent of Proposition 13 to limit real 
property assessment increases to 2 percent per year? 

ANSWER: No. We believe the 2 percent real property assessment 
limitation was intended to apply to the assessable property 
and not to affect the penal provisions of the code. 

10. QUESTION: will corrections of misclassifications of 1975 appraisals 
trigger reappraisals of the property? 

ANSW: Only if the original appraisals were in error. Corrections 
of classifications should not otherwise affect the 1975 
appraised value. 

11, QUESTIOK: Does Proposition 13 mean an end to our direct billing 
program? 

ANsm: For those accounts that only have personal property, possibly 
an enlargement of the direct billing program is warranted. 
For those accounts having fixtures or other real property 
items in their direct billing assessment, the county will have 
to exercise care that the real property portion reflects the 
strict value limitations provided under Article XIIIA. 

12. QUESTION: Are fixtures subject to the roll-back provisions and 
assessment increase limits of 2 percent per year? e 

ANSWER: Fixtures are subject to the same roll-back provisions 
and assessment increase limits as other real property. 


