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Re: Requirement of State Assessees to File Statement of Change in Control or Ownership 

of Legal Entities 
Assignment No.: 10-144 

 
Dear Mr.  : 
 
 This is in response to your request for a legal opinion on whether a state assessee that 
owns or leases only property that is state assessed is required to file form BOE-100-B, Statement 
of Change in Control and Ownership of Legal Entities (BOE-100-B) with the State Board of 
Equalization (BOE) when an unrelated entity obtains a controlling interest in the assessee.  As 
discussed more fully below, it is our opinion that a filing is not required under the circumstances 
you set forth. 
 

Facts 
 
 An assessee (State Assessee) is a corporation that owns real property in California that is 
state assessed for property tax purposes.  Neither the State Assessee nor any entities owned or 
controlled directly or indirectly by the State Assessee owns or leases any real property that is 
locally assessed for California property tax purposes.  An unrelated corporation acquired more 
than 50 percent of the voting stock of State Assessee.1 
 

Law and Analysis 
 

Article XIII A, section 2 (Proposition 13) of the California Constitution requires the 
assessment of real property at the county assessor's valuation on the 1975-76 tax bill under "full 
cash value" (the valuation rollback), or the appraised value of real property thereafter when 
purchased, newly constructed, or a "change in ownership" has occurred after the 1975 
assessment.  Proposition 13 is implemented as set forth in Division 1, Part 0.5, Revenue and 
Taxation Code sections 50-100.95, titled Implementation of Article XIII A of the California 
Constitution. 
 

                                                           
1 We are assuming, of course, that State Assessee remains state assessed after its acquisition. 
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 For purposes of Proposition 13, a change in ownership is defined in Revenue and 
Taxation Code2 section 60 as "a transfer of a present interest in real property, including the 
beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the value of the fee interest."  
Statutory examples of what do, and what do not, constitute a change in ownership under this test 
are set forth in sections 61 et seq.  As a general rule, the transfer of ownership interests in a legal 
entity, such as corporate voting stock or partnership or limited liability company interests, does 
not constitute a transfer of the real property owned by the legal entity.  (Rev. & Tax. Code, § 64, 
subd. (a).)  One of the exceptions to this general rule is contained in section 64, 
subdivision (c)(1), which provides that: 

 
When a corporation, partnership, limited liability company, other legal entity, or 
any other person obtains control through direct or indirect ownership or control of 
more than 50 percent of the voting stock of any corporation, or obtains a majority 
ownership interest in any partnership, limited liability company, or other legal 
entity through the purchase or transfer of corporate stock, partnership, or limited 
liability company interest, or ownership interests in other legal entities, including 
any purchase or transfer of 50 percent or less of the ownership interest through 
which control or a majority ownership interest is obtained, the purchase or 
transfer of that stock or other interest shall be a change of ownership of the real 
property owned by the corporation, partnership, limited liability company, or 
other legal entity in which the controlling interest is obtained. 
 

 Section 480.1, subdivision (a) provides that whenever there is a change in control of a 
corporation or other legal entity as defined in section 64, subdivision (c)(1), the person or legal 
entity acquiring control of the corporation or other legal entity must file a BOE-100-B with the 
BOE within 45 days from the date of the change in control.  These provisions, however, are only 
applicable to locally assessed properties. 

 
As you know, certain property in the State of California is assessed annually at fair 

market value pursuant to the provisions of Article XIII, section 19 of the California Constitution 
which provides that the BOE shall annually assess:  (1) pipelines, flumes, canals, ditches, and 
aqueducts lying within two or more counties, and (2) property, except franchises, owned or used 
by regulated railway, telegraph, or telephone companies, car companies operating on railways in 
the state, and companies transmitting or selling gas or electricity.  The owners of these types of 
property are referred to as "state assessees" and these types of property are referred to as "state 
assessed property."  Real property that is not state assessed property is referred to as locally 
assessed property because it is assessed by the county assessor.  The assessment of state assessed 
property is governed by Division 1, Part 2, Chapter 4 of the Revenue and Taxation Code sections 
721-868, titled Assessment by the State Board of Equalization Generally. 

 
The California Supreme Court ruled in ITT World Communications, Inc. v. City and 

County of San Francisco (1985) 37 Cal.3d 859 that the valuation rollback provision of 
Article XIII A, section 2 does not apply to state assessed property.  Notably, the court also held 
that Article XIII A applies only to locally assessed real property, and therefore does not apply to 
state assessed property (i.e., there is no "county assessor's valuation" of state assessed property). 
(Id.)  Therefore, the change in ownership provisions of Proposition 13, also found in 

                                                           
2 All "section" statutory references are to the Revenue and Taxation Code. 
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Article XIII A, section 2, and implemented by Division 1, Part 0.5 of the Revenue and Taxation 
Code are not applicable to state assessed property. 

 
Since the change in ownership provisions of Proposition 13 are not applicable to state 

assessed property, it necessarily follows that none of the statutory scheme defining what 
constitutes a change in ownership or new construction would apply to state assessed property.  
Therefore, if another person or legal entity obtains a controlling ownership interest in a state 
assessee that owns only state assessed property, and any entities under its ownership control3 also 
only own state assessed property, there would not be a change in ownership of any of the 
assessee's real property.  (See Property Tax Annotation 755.0005 (October 31, 1996).)  For this 
same reason, the reporting requirement of section 480.1 does not apply to the acquisition of a 
state assessee when it has no locally assessed property, and no entity under its direct or indirect 
ownership control owns locally assessed property.  This is also consistent with the "Important 
Notice" required by section 480.1 to be printed on the BOE-100-B, which states in relevant part: 
 

The law requires any person or legal entity acquiring ownership control in any 
corporation, partnership, limited liability company, or other legal entity owning 
real property in California subject to local property taxation to complete and file a 
change in ownership statement with the State Board of Equalization at its office in 
Sacramento.  (Emphasis added.) 

 
 Section 482, subdivision (b) provides for a penalty for entities that do not file a BOE-
100-B when required.  The penalty is applicable notwithstanding the fact that the BOE 
determines that no change in control has occurred under section 64, subdivision (c)(1).  Since 
there would be no filing requirement under these circumstances under section 480.1, section 482, 
subdivision (b) is not applicable.  Thus, there could be no penalty under that provision for failure 
to file, either on the assessee's own volition or in response to a request from the BOE.  
Section 482, subdivision (b) only applies if "a person or legal entity [is] required to file a 
statement described in Section 480.1 … [and] fails to do so," and clearly under these 
circumstances there is no requirement to file the change in ownership statement. 
 
 Accordingly, the acquiring corporation under your facts has no obligation to file a BOE-
100-B with the BOE upon its acquisition of more than 50 percent of the voting stock in State 
Assessee, and no penalty for failure to file may attach.  We do note, however, that where a state 
assessee either owns locally assessed property or has direct or indirect ownership control of any 
legal entity that owns locally assessed property, the person or legal entity obtaining ownership 
control of the state assessee would be required to file form BOE-100-B.  Additionally, if a state 
assessee were to receive a request from the BOE to file form BOE-100-B where there is no 
obligation to file it, we advise it simply return the form indicating in a cover letter and at the top 
of the form that it is a state assessee and that it and all entities under its direct and indirect 
ownership control did not own locally assessed real property as of the date of acquisition of 
ownership control. 
 

                                                           
3 For California property tax purposes, ownership control is defined as directly or indirectly owning more than 50 
percent of the ownership interests of a partnership or limited liability company, or directly or indirectly owning or 
controlling more than 50 percent of the voting stock of a corporation.  (See Rev. & Tax. Code, § 64, subdivision 
(c)(1) and Property Tax Rule 462.180.) 
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 The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
 Sincerely, 
 
 /s/ Matthew F. Burke 
 
 Matthew F. Burke 
 Tax Counsel III (Specialist) 
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