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RE: Interpretation of Property Tax Rule 25(b)

Dear Mr.

Thisisin reply to your March 14, 2000 request to Assistant Chief Counsel Lawrence A.
Augusta regarding the interpretation of Property Tax Rule 25(b).

As discussed further below, it isour opinion that (1) alessor’s gross rental income
generaly should be reduced by both a reasonable vacancy and loss factor and typical management
and other operating expenses of the lessor to arrive at the income to be capitalized; (2) net rental
income may be considered the same as gross rental income where alessee isresponsible for al
expenses, asin a“triple net” or “net” lease situation; however, in general, gross income must
always be reduced by various types of expensesto arrive at net income and the income to be
capitalized; and (3) if an amount for property taxesisincluded in the income being capitalized,
then a property tax component should be added to the capitalization rate, but if property taxes will
not be paid out of the income being capitalized, it is not necessary to add a property tax component
to the capitalization rate. Each of the questions presented in your |etter is reviewed individually
below.

Factual Background

Asdetailed in your letter and in follow-up telephone conversations with you, the valuation
of alessee' s possessory interest, a concessionaire, has been based upon the gross rents received
by the lessor/public owner without adjustment for operating expenses prior to capitalization, such
as operating expenses (i.e., electrical, sewer, etc.) incurred by the lessor. Property taxes,
however, have been passed through and paid by the lessee. The county has contended that gross
income is equivalent to net income. The valuation of this possessory interest is currently the
subject of an assessment appeal in County.
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Law and Analysis

QUESTION 1—It is our understanding that the gross income can be reduced by deducting (1) the
Lessor’s expenses necessary to maintain the income stream and (2) a reasonable vacancy and
collection loss factor. Asused in Property Tax Rule 25, what is the definition of “net income” and
are there any circumstances where the net income might be considered the same as gross income?

Before answering the question above, a couple of valuation principles should be noted.
First, the direct income approach is not a preferred valuation method over the indirect income
approach. The particular income method should be applied as circumstances permit. Property
Tax Rule 25(b) providesin part that

The direct income method is preferred over the indirect income method when the
remaining economic life of wasting assets does not exceed the estimated term of
possession or when a constant income stream is projected. The indirect income
method is preferred when the remaining economic life of wasting assets exceeds
the estimated term of possession.

Second, when applying the income approach, the use of contract rent (e.g., rent to the
lessor) should only be used for valuation purposesif the contract rent provides good evidence of
economic rent. Property Tax Rule 8(€) providesin part that

Recently derived income and recently negotiated rents.. . . (plus any taxes paid on
the property by the lessee) of the subject property and comparable properties
should be used in estimating the future income if, in the opinion of the appraiser,
they are reasonably indicative of the income the property will produce in its
highest and best use under prudent management. . . .

With the above as an introduction, Property Tax Rule 25(b) provides in part that

The net income to be capitalized is either the imputed economic rent, which may
be estimated by reference to rentals recently negotiated in a competitive market
or, if such evidence isinadequate, by reference to the anticipated gross income of
atypical operator of the property subject to the possessory interest, less cost of
goods sold and typical management and other operating expenses. When the
second of these methods of estimating economic rent is employed, the “ other
operating expenses’ to be deducted do not include amortization, depreciation,
depletion charges, debt retirement, interest on funds invested in the possessory
interest, the contract rent for the possessory interest, property taxes on the
pOSsessory interest, income taxes, or state franchise taxes measured by income.
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In the present situation, the “net income to be capitalized” is based upon the contract rent.
In other words, the income being capitalized is rental income as opposed to operating income (i.e.,
“businessincome”).! More precisaly, the contract rent is being used as an indicator of the
economic rent. Based upon the language of Property Tax Rule 25(b) above, an adjustment should
then be made to thisincome--that is, the contract rent being used to impute the economic rent--for
associated typical management and other operating expenses. Property Tax Rule 8(c) reiterates
this by stating

The amount to be capitalized isthe net return . . . Net return, in this context, isthe
difference between the gross return and gross outgo. Gross return means any
money or money’ s worth which the property will yield over and above vacancy
and collection losses.. . . Gross outgo means any outlay of money or money’s
worth, including current expenses and capital expenditures (or annual allowances
therefor) required to develop and maintain the estimated income. Gross outgo
does not include amortization, depreciation, or depletion charges, debt
retirement, interest on funds invested in the property, or rents and royalties
payable by the assessee for use of the property. Property taxes, corporation net
income taxes, and corporation franchise taxes measured by net income are also
excluded from gross outgo.

Consistent with the above definition of the income to be capitalized, the lessor’ s gross
rental income should be reduced by both a reasonable vacancy and loss factor and typical
management and other operating expenses of the lessor. In this Situation, in which some operating
expenses have been incurred by the lessor/public owner, such as electrical expenses, the incometo
be capitalized should reflect a reasonable reduction for such expenses.

Regarding the second half of the first question, “ are there any circumstances where the net
income might be considered the same as gross income”, the answer to this part of the question is:
possibly. With rental income, depending upon the type of |ease agreement, alessee may be
responsible for all expenses, such aswith a“triple net” or “net” lease. Inthis case, thelessor’'s
rental income may not have to be reduced for any operating expenses, as such expenses are being
incurred by the lessee. In general, however, grossincome must always be reduced by various
types of expensesto arrive at the net income; that is, the income to be capitalized.

QUESTION 2(a)—Isthe county appraiser’s application of a*“Property tax adjustment” formula,
citing Property Tax Rule 25(b)(2), correct?

! Property Tax Rule 8(e) providesthat “. . . Income derived from rental of propertiesis preferred to income
derived from their operation since income derived from operation is the more likely to be influenced by
manageria skills and may arisein part from nontaxable property or other sources. . . ."
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In general, when estimating the income to be capitalized, ad valorem taxes should not be
deducted as an expense because to do so would assume that the value of the subject property is
aready known (i.e., since property taxes are afunction of a property’ s value, the property’ s value
must be known in order to estimate the taxes). Rather, in accordance with Property Tax Rule 8(f),
a component for property taxes is added to the capitalization rate. However, thisissue must be
further analyzed in terms of the lease type (i.e., agross lease or a net lease).

When capitalizing rental income under agross lease, in which the lessor pays for all
expenses, including property taxes, out of the rental income, it is unnecessary to add an amount to
the stated rent for property taxes as the rent already contains, implicitly, an amount for property
taxes. A component for property taxes should be added to the capitalization rate when capitalizing
such income, as an amount for property taxesisimplicitly included in thisincome. In other words,
if an amount for property taxesisincluded in the income being capitalized, then a property tax
component should be added to the capitalization rate. (Property Tax Rule 25(b).)

Under a net |ease, the |essee pays the property taxes separately, in addition to the stated
rent, so an amount for property taxes should not be added to the stated rent. Here, the addition of a
component for property taxes to the capitalization rate is not required as property taxes will not be
paid out of the rental income that is being capitalized. In other words, if an amount for property
taxesis not included in the income being capitalized, then a property tax component should not be
added to the capitalization rate.

Thus, there must be a consistent application of the property tax component to the rent
income capitalized. AsProperty Tax Rule 8(f) provides, the capitalization rate should include a
property tax component “where applicable’. To reiterate, if an amount for property taxesis
included in the income being capitalized, then a property tax component should be added to the
capitalization rate. If, on the other hand, an amount for property taxes is not included in the income
being capitalized, then a property tax component should not be added to the capitalization rate.

QUESTION 2(b)—Isthere a section of the Property Tax Code that outlines the proper use of the
“Property tax adjustment”?

There is no Revenue and Taxation Code section that addresses or defines the term
“property tax adjustment.” Thistermis only addressed in Property Tax Rules8 and 25 and is
discussed, in passing, in Assessors Handbooks 501 and 502.
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The views expressed in this |etter are only advisory in nature. They represent the analysis
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not
binding on any person or public entity. Y ou may wish to contact the County Assessor’s
Office to ascertain whether it isin agreement with the analysis and conclusions set forth herein.

Very truly yours,

/s Anthony Epolite
Anthony Epolite
Tax Counsdl

ASE:tr
prop/prec/possints/00/04ase

CC:

Mr. Richard Johnson, MIC:63
Mr. David Gau, MIC:64

Mr. Charlie Knudsen, MIC:62
Ms. Jennifer Willis, MIC:70



