
. t 
/ 

STATE OF CALIFORNIA lllllll lllll llll llllllllnll~l Ill lllll~llllll 
*660.0245 

STATE BOARD OF EQUALIZATION WILLIAM M. BENNET, 

1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
First Cirt<ia. ~mctis,d 

, 

(P.0. BOX 942879. SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 

(916) 323-7713 

CONWAY Ii. C0tL1.c kcond District. Los AmpIt 

ERNEST 1. DRONENBURG. JR. 
Third Didrict. Son Diio 

January 13, 1989 

Mr. Chuck Brough 
County of Madera 
Office of the Assessor 
County Government Center 
209 W. Yosemite Avenue 
Madera, CA 93637 

Dear Mr. Brough: 

Re: Question of Possessory Interest 
In Propertv Owned bv the Citv of Madera 

PAUL CARPENTER 
burth Dishic1. Los Angsk, 

This is in response to your letter received by us on 
December 27, 1988. You ask whether B . Industries 
of California, Inc. has a possessory interest in property owned 
by the City of Madera. As the result of an Agreement between 
the City and B: wherein B! _ - ’ 
(“Contractor”) agreed to the collection of garbage, rubbish, 
garden refuse, and all other waste material within the City of 
Madera. 

Review of the Agreement discloses that it does not give the 
Contractor any use of real property owned by the City. To the 
Contrary, Section 6 of the Agreement requires the Contractor to 
furnish all equipment, tools, property, etc., necessary for the 
performance of the Agreement, and Section 8 thereof states that 
no property, facilities, or sites owned by the City of Madera 
shall be available for the disposal,of any such material. 

A taxable possessory interest (“PI”) is a possessory interest 
in nontaxable publicly owned real property. (Cal. Code of Reg. 
title 18, § 21(b).) A, PI in such government property arises 
when the user hds sufficient rights or interest in the use, 
possession and enjoyment of the property to elevate that 
interest to a proprietary right subject to assessment. Each 
case is decided on a case-by-case basis, but the general 
guiding rule in deciding, whether a possessory interest becomes 
taxable is to weight the factors of exclusiveness, 
independence, durability and private benefit of the possessory 
rights against relative impermanence, subjection to control and 
public participation. Not all occupancies or uses of 
tax-exempt government-owned lands or improvements by private 
individuals are taxable as possessory interests. To give rise 
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to a PI, the right of possession or occupancy must be more than 
a naked possession or use; it must carry with it either by 
express agreement or tacit understanding of the parties, the 
degree of exclusiveness necessary to give the occupier or user 
something more than a ri.ght in common with others, or in the 
case of employment, something more than the means for 
performing his employer’s purpose, so that it can be said 
realistically that the occupancy or use substantially subserves 
an independent, private interest of the user or occupier. See 
also in this regard, Assessors’ Handbook AH 517, The Appraisal 
of Possessory Interests. 

As indicated, the Agreement merely provides for the collection 
of waste material. Absent the Contractor’s use of any real 
property owned by the City, there is no PI created as the 
result of the Agreement. 

Very truly yours, 

Robert R. Keeling 
Tax Counsel 
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cc: Mr. Richard H. Ochsner 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 


