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Re: Assessment of Possessors Interest in Redevelopment Proiect Leased to One Tenant bv 
RedeveloDment Agency: Health Sr Saferv Code Section 33673. 

Dear Mr. Dodd: 

This is in response to your October 2, 1997 fax transmittal, requesting our opinion regarding 
the proper interpretation and application of Health and Safety Code Section 33673 to the 
assessment and valuation of possessory interests in redevelopment projects. Please excuse the 
delay in responding. 

The foilowing facts are submitted for purposes of our analysis: 

a.) In the Ventura Comty Assessment Practices Survey, May 1997, the Board’s survey 
team published the foilowing recommendation with respect to the valuation of possessory 
interests in redeveiopment projects: 

“RECOMMENDATION 9: Revise the possessory interest assessment program by properly 
valuing redevelopment agency properties in accordance with the Health and Safety Code.” 

“The Ventura County Assessor’s Ofke is currently assessing as a possessory interest a 
properry leased from a redevelopment agency. This propercy is being incorrectly assessed as a 
possessory interest.> 

_ _ _ _ . _ 
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“Health and Safety Code Section 33673 clearly states: 

‘Whenever property in any redevelopment project has been redeveloped and 
thereafter is leased by the redevelopment agency to any person or persons, or 
whenever the agency leases real property in any redevelopment project to any 
person or persons for redevelopment, the property shall be assessed and taxed in 
the same manner as privately owned propew, and the lease or contract shall 
provide that the lessee shall pay taxes upon the assessed vaiue of the entire 
property and not merely the assessed value of his or its leasehold interest.’ 

“We recommend that the county revaiue redevelopment properties in accordance 
with the above mentioned Health and Safety Code Section. The property should 
be valued in fee and the tenant shouid pay property taxes on the entire property.” 

b.) The focal point of this Recommendation is the vak::cn of an office buiiding with six 
suites, only one of which was leased on the lien date. Because the office building 1) is in a 
redevelopment project, 2) has been redeveloped, and 3) is leased by a redevelopment agency to a 
private person(s), the conclusion appears to be that the provisions in Health and Safety Code 
section 33673 require the entire buiiding (and parking lot) to be assessed (and taxed) in fee to the 
sole tenant, currently leasing one suite. 

c.) The position of your staff is that the Recommendation is erroneous and that the proper 
interpretation of the phrase “entire proper@ in Health and Safety Code Section 33673, means 
simply, “the prorated share of the fee estate under lease by each tenant.” (Memo of Bruce Gray, 
Chief Deputy Assessor to Chief Appraiser Participants, Sept. 25/26, 1997, p.3 .) 

Your auestions are: 

1.) Are counties required by Health and Safety Code Section 33673 to assess the value of 
vacant space in a redeveloped building, i.e., the total square footage, to the tenant(s) rather than 
to the redeveiopment agency? If so, how are the aliocations to be made? 

2.) What is the meaning of the phrase, “the property shall be assessed and taxed in the same 
manner asprivately ownedproperty, ” in Health and Safety Code Section 33673? 
Ifthe phrase refers to the provisions of Proposition 13, doesn’t the law mandate that each lessee, 
i.e., the owner of each leasehold interest, receive a separate base year value and supplemental 
assessment? 

3.) May assessors utiiize Health and Safety Code Section 33673.1 to obtain lease 
information from redevelopment agencies and then use the effecrive date of the lease for purposes 
of establishing a base year value for that leasehold? 

For the reasons hereinafter expiained, we agree that “Recommendation 9” in the Ventura 
County Assessment Practices Smvey, May 1997, is unclear, and that the language of Health and 
Safety Code Section 33673 does not require the value of the vacant space in a redeveioped 
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building to be assessed to the tenant(s), and that the Recommendation should be read and 
construed in the manner set forth hereinafter. The proper assessment practice should be 
consistent with the mandates of Proposition 13 and relevant statutory authority in the Revenue 
and Taxation Code. Your question5 are answered accordingly. 

Question 1. 

Are counties reauired bv Health and Safetv Code Section 33673 to assess the value of vacant 
suace in a redeveloued buiiding. i.e.. the total sauare footaoe to the tenant(s). rather than to the 
redeveioDment agencv? 

Answer: No. 

This issue was first discussed in Ler~er to Assessors No. 77173 (copy attached), in answer to 
the question of whether the lessee of real property leased from a redevelopment agency shouid be 
assessed in accordance with the market value of the property based upon the lessee’s restricted 
use (in redeveloped property), or based upon its unrestricted highest and best use. The Board’s 
legal staff at the time answered the question in LTA No. 77/73 as foilows: 

“... the intent of the law is that whenever redevelopment has proceeded and leases 
to this end are let, then the lessee shall be required to pay property taxes based 
upon a measure of market vaiue (which is the value of the rights to the highest and 
best use of the property).” 

“Highest and best use in this instance is qualified, in that it is that highest and best 
use to which the property can be put within the terms of the lease. In other words, 
the leased propeT is to be appraised as if owned in fee, except the appraiser shall 
consider the effect upon value of any enforceable restrictions to which the use of 
the land may be subjected (Section 402.1, Revenue and Taxation Code).” 

This interpretation ciearly indicates thar the language in Heaith and Safety Code Section 
33673 was to be applied consistently with the language in the Revenue and Taxation Code. That 
is, a leasehold estate leased from a redevelopment agency to a private party is taxable at market 
vaiue based on its highest and best use within the terms of the lease. As with other possessory 
interests, the property leased from a government agency, including a redevelopment agency, is to 
be appraised as if owned in fee by the lessee of the leasehold estate. There is absolutely no 
authority either in the Constitution or in the Revenue and Taxation Code for applying Health and 
Safety Code section 33673 to justify the appraisal of leased redeveloped property at 1) greater 
than market value, (e.g., higher value than the leasehold space wouid rent for in the market place), 
or 2) more than its highest and best use, (e.g., more area or square footage than rented in the 
leasehold estate). 

The language in Health and Safety Code Section 33673 was examined in the Ochsner 
Memorandum dated April 2, 1994, copy enciosed. Mr. Ochsner points out that at first glance the 
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language of section 33673 which provides that whenever a property in a redeveiopment project 
has been redeveloped and thereafter leased by the redevelopment agency to any person, the 
property shall be assessed and taxed in the same manner as privately-owned property, “appears to 
be a direct statement as to how redevelopment agency property shall be assessed by the assessor,” 

\ indicating that it would be “incongruous” with the existing constitutional provisions for the 
exemption of publicly owned property. However, on further anaiysis, Mr. Ochsner makes several 
observations which support the conclusion that such language may be interpreted consistently 
with constitutional and statutory mandates and the interpretation stated in LTA No. 77/73, above. 

First, he notes that section 16 of Article XVI of the California Constitution expressiy 
recognizes that publiciy-owned property, including property “owned” by a redeveIopment agency, 
is not subject to taxation, but retains its exempt status as publicIy-owned property. Secondly, in 
Redevelopment Agency v. County of San Bernardino (1978) 21 Cai.3d 255, the California 
Supreme Court squarely recognizes that property of the_ redevelopment agency as well as property 
leased by the re,, . _, ““-r”;opment agency to a citv (aiso an exempt entity) is “constitutionaily 92lnpt 
from taxation”. Then referencing the section 33673 language providing that the redevelopment 
agency property shah be “assessed and taxed in the same manner as privateiy-owned property,” 
the court states, that the statute (section 33673) “merely prevents the transfer of the agency’s taxi 
exempt status to private parties.” (Redevelopment Agency, supra, p. 264.) 

Finally, as to the last clause in section 33673, that the lease of the redevelopment property 
“shall provide that the lessee shall pay taxes upon the assessed value of the entire properv and 
not merely the assessed property of the leasehold interest,” Mr. Ochsner concludes that it refers 
to provisions which must be included in the rental agreement (between the agency and the private 
lessee), and does not instruct the assessor as to how to assess the properry leased to a tenant(s), 
which the court has addressed, above. The authorities governing the appraisal of possessory 
interests have been weil settled since the decision of the California Supreme Court in DeLuz 
Homes Inc. v. County of San Diego (1955) 45 Cal 2d 546, which held: 

“Since the possessory interest must be assessed in accord with the standard of 
valuation applicable to all other property, its estimated value is the price it would 
bring if offered on an open market under conditions in which neither buyer nor 
seiler could take advantage of the exigencies of the other, and this hypothetical 
market price is its value even though a sale of the property has not been made or 
contemplated.” 

Thus, the method established in De Lq the standard of Ml cash value, is consistent with 
the statutory scheme of taxing fee interests in all properties and appiies equally to possessory 
interests, which are assessed and taxed in the same manner as privately-owned property. 

Question 2. 

(a.) What is the meaning of the uhrase. “the proaertv shall be assessed and taxed’in the same 
manner as privateiv owned uroaertv, ” in Health and Safetv Code Section 33673? 
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Answer: Detailed answer &en in Question 1 above. 

As with other possessory interests, property leased by a government agency, inciuding a 
redevelopment agency, is to be appraised as if owned in fee by the lessee or owner of the 
possessory interest. The last clause in section 33673 refers to provisions which must be inciuded 
in the rental agreement, not instructions to the assessor as to how to assess the property. 

lb.1 Ifthe uhrase refers to the crovisions of Proposition 13. doesn’t the law mandate that each 
lessee. i.e.. the owner of each leasehold interest. receive a seoarate base vear value and 
suuuiementai assessment? 

Answer: Yes. 

This interpretation is consistent with the views expressed by the California Supreme Court, 
and the constitutional and statutory premise that taxable possessor-y interests may be assessed only 
at their market value. per Revenue and Taxation Code requirements. 

Question 3. 

Mav assessors utiiize Health and Safetv Code Section 33673.1 to obtain lease information from 
redeveioument agencies and then use the effective date of the lease for uumoses of establishing a 
base vear value for that leasehold? 

Answer: Yes. 

Health and Safety Code section 33673.1 creates a duty on the part of the redevelopment 
agency to notify the assessor whenever agency property is leased for redeveiopment. That 
language states: 

“Every redevelopment agency shall provide notice to the local assessor within 30 
days whenever the agency leases real property in a redevelopment project to any 
person or persons for redevelopment. The notice shall provide the date on which 
the lessee acquires the beneficial use of the leased property. The notice shall be 
accompanied by a memorandum of lease and a map of the leased property.” 

The obvious purpose of this provision is the imposition of a reporting requirement on 
redevelopment agencies. In anticipation of the fact that part of the funds for repayment of debts 
on redevelopment projects will be derived from rents collected under lease agreements with 
private parties for some or ail of the properties within the projects’ boundaries, the Legislature 
apparently determined to place this reporting responsibility on the agencies in order to insure that 
any possessory interests created would not escape assessment. As such, there is no reason why 
assessors should not contact redevelopment agencies in the county as a reminder’of the 
importance of this reporting statutory requirement. 

--. -. . .._~_. .._.._ _ 
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The views expressed herein are, of course, advisory only and are not binding on any person 
or entity. This is a staff opinion which is based on the e.xisting law and the facts as we understand 
them, and should not be cited as representing the views of the elected Board or any of its 
Members. 

Pristine &add 
Senior Tax Counsel 

KEC:ba 
Attachments: LTA 77173 

Ochsner Memo 4lU94 

cc: The Honorable Charles Clibum 
Mendocino County Assessor 

_-- 
Mr. Dick Johnson, :. __-I 
K3r. hoid Fong, 
Jennifer Willis 
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From: 

Subject: 

Mr. Verne Walton Data: May 3, 1994 

Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

Government Code Section 7510 - Letter From Robert R. Rubin 

Attached is the March 23, 1994 letter from Robert R. Rubin who 
represents the Public Employees Retirement System. We have had 
an ongoing discussion of Government Code section 7510. Please 
note that Mr. Rubin indicates that subdivision (b) of section 
7510 was based upon Health and Safety Code section 33673, copy 
attached. Mr. Rubin asks how assessors currently assess 
redevelopment agency property under section 33673. 

I would appreciate it if your staff would make inquiries of a 
few counties which have redevelopment experience to find out 
how assessors are assessing property owned by a redevelopment 
agency and also how they are assessing the possessory interests 
of lessees renting property owned by a redevelopment agency. 
Further, are you aware of any advice that we might have 
provided in past years on these subjects? In order to save 
time, I suggest that whoever checks with the counties just 
report to me by phone. A written report is not necessary. 

By way of background, I have examined the language of section 
33673 and find it quite perplexing. It is quite different from 
subdivision (b) of Government Code section 7510 in that it 
appears to be a direct statement as to how redevelopment agency 
property shall be assessed by the assessor. It provides that 
whenever a property in a redevelopment project has been 
redeveloped and thereafter leased by the redevelopment agency 
(this implies the property is owned by the agency) to any 
person the property shall be assessed and taxed in the same 
manner as privately-owned property. Giving the language its 
ordinary meaning, the section seems to say that the 
redevelopment agency property is taxable when leased to a 
private party. It suggests that the property has somehow lost 
its constitutional exemption. I found that conclusion 
difficult to accept, however, since section 16 of Article XVI 
of the California Constitution, which deals with redevelopment 
projects, expressly recognizes that publicly-owned property is 

_. - --- _.- . . . ..-_ _.-. -. ..-. ..-- _.- 
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not subject to taxation. In light of the strong affirmation of 
the exempt status of publicly-owned property found in the 
redevelopment constitutional provision it seemed incongruous 
for the Legislature to enact legislation suggesting that the 
property had lost its exemption. 

In Redevelopment Agency v. bounty of San Bernardino (1978) 21 
Cal.3d 255, at p. 264, footnote 4, the California Supreme Court 
seems to resolve this issue. In this footnote, the court 
squarely recognizes that the property of the redevelopment 
agency as well as property leased by the redevelopment agency 
to the. ciiy are "constitutionally exempt from taxation". Then 
referencina the section 33673 language providing that the & 
redevelopment agency property shall be assessed in the same 
manner as privately-owned property, the court states that the 
statute "merelv prevents the transfer of the agency's tax- 
exempt status to private parties". Thus, the California 
Supreme Court has apparently ruled that the section does not 
mean what it seems to say and that it does not override the 
exempt status of the property. 

The last clause in section 33673 states that the lease of the 
redevelopment property shall provide that the lessee shall pay 
taxes upon the assessed value of the entire property and not 
merely the assessed property of the leasehold interest. The 
court doesn't give us any help in explaining this language, 
which is equally perplexing. First, the reference to 
"property" seems to be a reference to the physical property 
included in a redevelopment project rather than the possessory 
interest of a private lessee in publicly-owned property. Thus, 
the requirement that the lease provide that the l.essee pay 
taxes on the assessed value of the entire property again seems 
to suggest assessment of constitutionally exempt property. 
That interpretation, of course, is contrary to the views 
expressed by the California Supreme Court. 

PERS has apparently interpreted this language as applying to 
the lessee's taxable possessory interest. That is how they 
arrived at the language in section 7510. The problem here, of 
course, is that, like section 7510, the phrase refers to 
provisions which must be included in the rental agreement and 
is not a direction to the assessor as to the assessment of 
property. The direction to the assessor was given in the 
preceding clause which the California Supreme Court states 
merely prevents the transfer of the tax-exempt status to 

- --.-~ .-._ _.__-_ ,___._--~-__-._ 
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private parties. Thus, I would seriously question whether 
section 33673 can be relied upon as authority for the 
proposition that either exempt property may, nevertheless, be 
taxed or that taxable possessory interests may be assessed at 
more than their market value. 

-3- May 3, 1994 

I will be very interested in your report as to how county 
assessors may be interpreting and applying section 33673. 

RHO:ba 

cc: Mr. Robert R. Rubin 
McDonough, Holland & Allen 
555 Capitol Mall, 9th Floor 
Sacramento, CA 95814 
Mr. John Hagerty - MIC:63 
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