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J'bis is in xeqly to ycmr lettez of August 31, 1984 
to Richard Ochsner &I which you ask the followiagr 

"Would you please @ovide ehe Sierra County 
Awu3880r~8 Office with a legal opinion as 
00 theneanfng of cw.ifo.rnkaxevf3nue and 
rpaya+ioa Code, Section 137(b). This office 
nf3& a legal analfs$sand definitionas to 
what 'Taxable'impr cmmen+eon~-e-t 
fand@-. 

%oes thismean thatapexsonwhobuifds and 
ouma iqpmements on federral land create6 a 
taxable pxmessory interest in ths imprcnn3- 
m3ntr he apparently owns? 

.If there is a possesaory interaxt in lf3ase- 
hold iqwovments constructed on leased 
federal land pursuant to Section 107(b), 
and if the land lwme is renewed (rdneual 
of possessory interest in lard), do the 
iqrovemmts become a~_praksable pursuant 
b &3CtiOA 61(b)?" 

Revenue and Taxation Code section 107(b) has kit 
been defimd by the courts, 1101: has it been defined sp~&fically 
izk Property Tax Rub 21. while-it may be ~mssiblei to cievalop 
a auftalle defiaition thxouc~h rcsaarching tile legfsI.ativa 
history of the sectioil, I don't believe that is necsssary in 
ordar to answer the questions raised io your letter. Ths koy 
here; as iM.icatcd by Au10 21(a),- is that a poss338ory interest 
in either land or ia?rovenants ~J~JIS -an izkmast in real 
property which exists- as a result of pcx3sessionr exclusive use1 
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or a right to possession or exclusive use of land and/or improvements unaccomuanied bv the 
ownership of a fee simple or life estate in the nrouerty . . .” (Emphasis added.) 

Thus, if a lessee (or permittee) of federal land constructs improvements thereon and 
retains ownership of a fee simple or life estate in the improvements, he does not have a possessor-y 
interest in the improvements, he does not have a possessory interest in the improvements and a 
renewal of the land lease would not trigger a reappraisal of the improvements. See Letter to 
Assessors No. 80/49, dated March 21, 1980, a copy of which is enclosed. 

If, on the other hand, the improvements constructed by the lessee become the property of 
the government, the lessee would have a taxable possessory interest in the improvements and a 
renewal of the land lease would trigger a reappraisal of the possessory interest in both the land 
and improvements under Section ,6 1 (b). 

It is, therefore, necessary in such cases for the assessor to determine whether the 
improvements are owned by the lessee or by the government. To make this determination, the 
assessor will need to review the lease agreement. The lease may provide that at the expiration of 
the lease, all improvements of the lessee shall remain on the premises and become the property of 
the lessor in which case the lessee would have a possessory interest in the improvements. Or, the 
lease may permit or require the lessee to remove improvements he has made to the property at the 
expiration of the lease in which case the leasee would be the owner of the improvements rather 
than a possessory interest therein. If the lease agreement is silent on the subject, the general rule 
is that the lessor retains ownership of the improvements at the expiration of the lease. (Civil Code 
Section 1013 .) One possible exception to the general rule is the trade fixture doctrine, which 
would permit a lessee to remove his trade fixtures at any time during the continuance of the lease. 
(Civil Code Section 1019.) The difficulty in applying this exception, of course, is determining to 
what extent lessee improvements can be characterized as trade fixtures. Enclosed for your further 
information is a copy of a letter from M to the attention of M 
dated concerning the question of the ownership of improvements. 

If we can be of further assistance to you in determining the ownership of improvements in 
any particular instance, please let us know. 

Very truly yours, 

Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 
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