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Re: Request for Opinion Whether Transfer of Real Property from 
Parent to Child through Medium of an Irrevocable Trust Would 
Constitute a "Change in Ownership" for California Property 
Tax Purposes 

Dear Ms. 

This is in response to your letter of October 30, 1995 in which 
you request an opinion whether a transfer of real property from 
parent to child through the medium of an irrevocable trust is a 
"change in ownership" for California property tax purposes. 

& 

The details of the proposed transaction, including a hypothetical 
illustration of the several possible transfers which may occur 
and the relevant terms of the irrevocable trust described in your 
letter are set forth below: 

FACTUAL BACKGROUND OF TRANSACTION 

Phase One. 

Parent establishes an inter vivos, irrevocable trust (Trust) and 
transfers his vacation residence to the Trust (Phase One). 
Pursuant to the terms of the Trust, parent retains the present 
beneficial enjoyment of the vacation residence for a period of 
ten (10) years. Parent is the trustor of the Trust. Other than 
an interest in the parent's principal residence, parent 
previously has never transferred any interest in real property to 
any one of his children. 

Phase Two. 

At the end of the ten (10) year Trust term, the Trust would 
terminate, and the trustee of the Trust would transfer title to 
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the vacation residence outright to parent's child (child was born 
of the parent), as his sole and separate property (Phase Two); 
provided, however, child is then the age of twenty-one (21) years 
or older. 

Phase Three. 

If at the end of the ten (10) year Trust term, child is under the 
age of twenty-one (21) years, then the Trust would terminate and 
the vacation residence would be transferred to a successor 
irrevocable trust (successor trust), the terms of which are set 
forth in the original Trust instrument, for the sole benefit of 
child until child reaches the age of twenty-one (21) years, at 
which time the successor trust would terminate and the vacation 
residence would be transferred to child outright as his sole and 
separate property (Phase Three). 

Phase Four. 

If parent dies prior to the expiration of the ten (10) year Trust 
term, then the Trust would terminate and the vacation residence 
would be transferred back to parent's estate (phase Four) to be 
distributed as provided by parent's will (or other testamentary 
document). 

Phase Five. 

At any time prior to the expiration of the ten (10) year Trust 
term, the trustee may sell the vacation residence to child at its 
current fair market value (Phase Five), and the proceeds of such 
a sale would be retained in the Trust until either: (i) the ten 
(10) year Trust term expires, at which time the sale proceeds are 
distributed either outright to child if child is twenty-one (21) 
years or older, or in trust for the sole benefit of child until 
the child reaches the age of twenty-one (21), at which time the 
proceeds are distributed outright to child; or (ii) parent dies, 
at which time the Trust terminates, the sale proceeds are 
distributed to parent's estate to be distributed pursuant to 
parent's will (or other testamentary document). 

For the reasons discussed below, none of the foregoing proposed 
transfers up to the first one million dollars ($l,OOO,OOO) of 
full cash value transferred will constitute a change in 
ownership, in our opinion, provided child files a timely claim as 
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required by Revenue and Taxation Code' section 63.1 with the 
assessor. 

DISCUSSION 

Phase One - Pursuant to Section 62, subdivision (d), Transfer by 
Parent to Trust Would Not Constitute a Change in 
Ownership Triggerinq Re-assessment. 

Section 60 defines a "change in ownership" as: 

\\ . . . a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, 
the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest.", 

Section 62, subdivision (d) provides, in pertinent part: 

"Change in ownership shall not include: 

"(d) Any transfer by the trustor, or by the 
trustor's spouse, or by both, into a trust for 
so long as (1) the transferor is the present 
beneficiary of the trust, or the (2) the trust 
is revocable; or any transfer by a trustee of 
such a trust described in either clause (1) or 
(2) back to the trustor..." 

In the Phase One transfer, parent, as trustor, transfers to the 
Trust his vacation residence, retaining the sole present 
beneficial enjoyment of the Trust throughout the entire ten (10) 
year term of the Trust. The Phase One transfer fits squarely 
within the section 62, subdivision (d) exclusion from "change in 
ownership". Therefore, the Phase One transfer would not 
constitute a change in ownership for California property tax 
purposes. 

Phase Two. 

Transfer Outright to Child Upon Termination of 
Trust Would Not Constitute a Change in 
Ownership (up to the First One Million Dollars 

'AU statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless 
otherwise indicated. 
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($l,OOO,OOO) of Full Cash Value Transferred) If 
Child Files a Timely Section 63.1 Claim. 

In Phase Two, at the expiration of the ten (10) year Trust term, 
the Trust would terminate and the vacation residence, including 
the beneficial use thereof, would be transferred to child as his 
separate property; provided, however, child is then age twenty- 
one (21) years or older. As discussed below, the Phase Two 
transfer would constitute a change in ownership unless child 
files a timely section 63.1 claim. If child files a timely 
section 63.1 claim, then such a Phase Two transfer (up to the 
first one million dollars ($l,OOO,OOO) of full cash value 
transferred) would not constitute a change <in ownership for 
California property tax purposes. 

Subject to the Provisions of Section 63.1, 
Pursuant to Section 61, subdivision(f), 
Transfer to Child Upon Termination of Trust 
Would Constitute a Change of Ownership. 

Section 61, subdivision (f) provides, in pertinent part: 

"Except as otherwise provided in Section 62, a change 
in ownership as defined in Section 60, includes, but is 
not limited to: , 

"(f) Any vesting of the right to possession 
or enjoyment of a remainder or reversionary 
interest which occurs upon the termination of 
a life estate or other similar precedent 
property interest, except as provided in 
subdivision (d) of section 62 and in section 
63." (Section 62, discussed in part above, 
is not applicable and section 63 pertains to 
interspousal transfers.) 

In the Phase Two transfer, pursuant to the terms of the Trust, 
the Trust would terminate after a period of ten (10) years, and 
child would receive the remainder interest in the vacation 
residence which includes the present right to beneficial 
enjoyment of the vacation residence. Therefore, the Phase Two 
transfer constitutes a change in ownership as described in 
section 61, subdivision (f). 
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Pursuant to Section 63.1, Transfer to Child 
Upon Termination of Trust Would Not Constitute 
a Change in Ownership (up to the First One 
Million Dollars ($I,OOO,OOO) of Full Cash Value 
Transferred) If Child Files a Timely Section 
63.1 Claim. 

Section 63.1, subdivision (a) provides, in pertinent part: 

"Notwithstanding any other provision of this chapter, a 
change in ownership shall not include...the following 
purchases or transfers for which a claim is filed 
pursuant to this section: 

” t * * 

"(2) The purchase or transfer of the first one million 
dollars ($l,OOO,OOO) of full cash value of all other 
real property of an eligible transferor in the case of 
a purchase or transfer between parents and their 
children." 

Pursuant to section 63.1, subdivision (c)(2), the term "children" 
includes any child born of the parent. Pursuant to section 63.1, 
subdivision (c) (7), the term "transfer" includes "any transfer of 
the present beneficial ownership of property from an eligible 
transferor to an eligible transferee through the medium of an 
inter vivos or testamentary trust". Pursuant to sections 63.1, 
subdivision (c) (4) and (S), the term "eligible transferor" means 
a parent or child of an eligible transferee, and the term 
"eligible transferee" means a parent or child of an eligible 
transferor. 

In the Phase Two transfer, parent is an eligible transferor and 
child is an eligible transferee (child is born of parent). 
Child, pursuant to the terms of the Trust, receives the present 
beneficial interest in the he vacation residence upon termination 
of the Trust (i.e., child receives the vacation residence 
"through the medium of an inter vivos trust"). Therefore, the 
Phase Two transfer falls squarely with the section 63.1, 
subdivision (a) (2) exclusion from "change in ownership" with 
respect to the first one million dollars ($l,OOO,OOO) of full 
cash value of the vacation home. Since parent previously has not 
transferred any interest in real property (other than an interest 
in the parent's principal residence) to any of his children 
(i.e., the full one million dollar exemption is intact), so long 
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as child files a timely claim with the assessor pursuant to the 
procedures set forth in section 63.1, the Phase Two transfer (up 
to the first one million dollars ($l,OOO,OOO) of full cash value 
transferred) would not constitute a change in ownership for 
California property tax purposes. 

Phase Three: 

A Phase Three Transfer to Successor Trust 
for Benefit of Child Would Not Constitute a 
Change in Ownership (up to the First One 
Million Dollars ($l,OOO,OOO) of Full Cash 
Value Transferred) If Child Files a Timely 
Section 63.1 Claim. 

In Phase Three, if at the end of the ten (10) year Trust term, 
child is then under the age of twenty-one (21) years, then the 
Trust would terminate, and the vacation residence would be 
distributed to the successor trust for the sole benefit of child 
until he attains the age of twenty-one (21) years, at which time 
the successor trust would terminate and the vacation residence 
would be distributed outright to child as his sole and separate - 
property. For the reasons discussed above with respect to the 
Phase Two transfer, such a Phase Three transfer would constitute 
a change in ownership for California property tax purposes unless 
child files a timely section 63.1 claim. 
a timely section 63.1 claim, 

So long as child files 
then such a Phase Three transfer 

would not'constitute a change in.ownership (up to the first one 
milliofiollars ($l,OOO,OOO) of full cash value transferred). 

When child attains the age of twenty-one (21) years, the transfer 
of the vacation residence to child outright by the trustee of the 
successor trust would not constitute a change in ownership. As 
indicated above, a change in ownership, 
requires a 

as defined by section 60, 
-transfer of a present interest in real property 

including the beneficial use thereof...." The transfer of the 
vacation residence to the child outright by the trustee of the 
successor trust would not constitute such a transfer and thus 
would not constitute a change in ownership because the trustee 
would hold and could transfer only the legal title to the 
property and child would be the beneficial owner of the property 
both before and after the transfer. A_Z_Zen v. Sutter County Board 
of Equalization (1983) 139 Cal.App.2d 887, 890. See also 
Parkmerced Co. v. San Francisco (1983) 149 Cal.App.3d 1091, 1094; 
Property Tax Rule 462.160 (d) (5). 
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Phase Four: 

Pursuant to Section 60, Transfer from Trust 
to Parent's Estate Would Not Constitute a 
Change in Ownership 

In Phase Four, if parent dies before the end of the ten (10) year 
trust term, the Trust terminates and the vacation residence is 
transferred back to parent's estate to be distributed pursuant to 
the provisions,of parent's will (or other testamentary document). 

Before parent's death, the Trust beneficiaries held beneficial 
title or ownership of the vacation residence and the trustee held 
only the legal title to such property. Allen v. Sutter County 
Board of Equalization, supra, 139 Cal.App.3d 887, 890. On 
husband's death, present beneficial ownership of the vacation 
residence would pass to parent's heirs or devisees subject to 
administration. (Probate Code 57000, 7001.) Unless an exclusion 
applies to parent's transfer at death, a change in ownership 
would occur at the time of parent's death. (§60, Property Tax 
Rule 462.260 (c).) Since the trustee holds only legal title to 
the vacation residence, however, a Phase Four transfer to the * 
parent's estate would not constitute a change.in ownership .for 
California property tax purposes (§60, 62, subdivision (b), 
Parkmerced Co. v. San Francisco (1983) supra, 149 Cal.App.3d 
1091, 1094; Property Tax Rule 462.240 (a)). 

Phase Five: 

Transfer from Trust to Child upon Sale Would 
Not Constitute a Change of Ownership (up to 
the First One Million Dollars ($l,OOO,OOO) of 
Full Cash Value Transferred) If Child Files a 
Timelv Section 63.1 Claim. 

In Phase Five, the trustee may sell the vacation residence at its 
fair market value to child at any time during the ten (10) year 
Trust term. As discussed below, in the event the trustee sells 
the vacation residence to child, such a Phase Five transfer of 
the vacation residence to the child would not constitute a change 
in ownership for California property tax purposes (up to the 
first one million dollars ($l,OOO,OOO) of full cash value 
transferred), if child files a timely section 63.1 claim with the 
assessor. 
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Subject to the Provisions of Section 63.1, 
Pursuant to Section 60, Transfer from Trust 
to Child Upon Sale Shall Constitute a Change 
in Ownership. 

As stated above, section 60 defines a "change in ownership" as a 
-transfer of a present interest in real property, including the 
beneficial interest use thereof, the value of which is 
substantially equal to the value of the fee interest." In a 
Phase Five transfer, child purchases from the Trust a one hundred 
percent (100%) interest in the vacation residence (in fee 
simple). 
change in 

As stated above, section 63.1, subdivision (c)(7) excludes as a 
change in ownership "any transfer of the present beneficial 
ownership of property from an eligible transferor to an eligible 

Therefore, a Phase Five transfer would constitute a 
ownership for California real property tax purposes. 

Pursuant to Section 63.1, Transfer from Trust 
to Child Upon Sale Shall Not Constitute a 
Change in Ownership (up to the First One 
Million Dollars ($l,OOO,OOO) of ml1 Cash 
Value Transferred) If Child,Files a Timely 
Section 63.1 Claim. 

transferee through the medium of an inter vivos or testamentary 
trust." Parent is an eligible transferor, and child is an 
eligible transferee (see discussion under Phase Two). Child is 
purchasing the vacation residence directly from the Trust under 
which parent had retained the sole present beneficial interest in 
the vacation residence. By child purchasing the vacation 
residence from the Trust, parent's present interest in the 
vacation residence is terminated, and it is transferred by the 
sale to child. Therefore, such a Phase Five transfer would fall 
squarely with the section 63.1 exclusion from change in 
ownership. So long as child files a timely claim with the 
assessor pursuant to the procedures set forth in section 63.1, 
such a Phase Five transfer (up to the first one million dollars 
($l,OOO,OOO) of full cash value transferred) would not constitute 
a change in ownership for California property tax purposes. 

The views expressed in this letter are, of course, only advisory 
in nature. They are not binding upon the assessor of any county. 
You may wish to consult the appropriate assessor in order to 
confirm that the described property will be assessed in a manner 
consistent with the conclusions stated above. 
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Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

Eric F. Eisenlauer 
Staff Counsel III 

EFE:ba 

cc: Mr. James Speed - MIC:63 
Mr. Dick Johnson - MIC:64 
Ms. Jennifer Willis - MIC:70 
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