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NEWL V CONSTRUCTED PROPERTY 

610.00.EQ Installation of Door in Common Wall. Installation of a door in the 
common wall between a previously owned condominium and a newly 
acquired adjacent condominium does not constitute "new construction" as 
that term is defined in Revenue and Taxation Code Section 70 and Property 
Tax Rule 463 insofar as the previously owned condominium is concerned. 
c 1/9/87. 
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Your request for advice regarding the property tax consequences 
of the installation of a door in the common wall between two 
adjoining condominiums has been referred to this office for 

·response. 

I understand that you currently own one condominium (Condo A) 
and that you are contemplating the acquisition of the adjoining 
condominium (Condo B). After acquiring Condo B, you plan to 
install a connecting 40-inch door in the common wall between 
Condo A and Condo B. Your question. relates to whether the 
acquisition of Condo B and the installation of the door will 
result in a reappraisal of Condo A or will otherwise affect the 
current base year value of Condo A. 

The facts described could not result in a reappraisal of Condo 
A since that property did not change ownership. Further, the 
installation of the door in the common wall would not result in 
an increase in the base year value of Condo A as new 
construction. 

Section 70 of the Revenue and Taxation Code provides in part 
that "new construction" means: (1) Any addition to real 
property, whether land or improvements (including fixtures), 
since the last lien date; and (2) any alteration of land or of 
any improvement (including fixtures) since the last lien date 
which constitutes a major rehabilitation thereof or which 
converts the property to a different use. 

This language is interpreted by Property Tax Rule 463 which 
states, in part, that "new construction• means and includes: 

"(1) Any substantial addition to land or improvements •. 
such as • • . constructing a new building or swimming pool 
or changing an existing improvement so as to add horizon­
tally or vertically to its square footage .• 
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•(3) Any physical alteration of any improvement which 
conver-ts .the improvement or any portion thereof to the 
substantial equivalent of·a new structure or portion 
thereof or changes the way in which the portion of the 
structure t.hat had been altered is used. • . • • 

· If the installation of the door is considered to be an addition 
to an improvement, it is clear that it would not constitute a 
•substantial addition" in terms of .the standards described in 
Rule 463. That is, the addition of the door does not add 
horizontally or vertically to the square footage of Condo A. 
Further, if the installation of the door is considered to be a 
physical alteration of the improvement, it is clear that it 
does not satisfy the language of Rule 463 which refers to a 
physical alteration which converts the improvement to the 
substantial equivalent of a new structure or alters the way in 
which it is used. Accordingly, it is concluded that insofar as 
Condo A is concerned the installation of the door would not 
constitute "new construction" as that term is defined in the 
code and the regulation. 

I trust that this information will be helpful to you. The 
opinions of the Board staff are, of course, only advisory in 
nature. They are not binding upon the assessor of any county. 
I would recommend that you consult with the assessor of the 
county in which your property is located in order to determine 
whether or not your property will be assessed in a manner 
consistent with the views expressed above. 
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