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Re:  Voluntary Conversion of Manufactured Homes to Property Taxation 
 
Dear Mr. Hazelton: 
 
 This is in response to your letter dated December 12, 2005, addressed to Kristine Cazadd, 
Chief Counsel, regarding manufactured homes.  Under California Health and Safety Code 
section 18555, the owner of a manufactured home, who is also a member of a resident-owned 
mobilehome park may voluntarily convert the manufactured home to property taxation without 
putting it on a permanent foundation by recording a Housing and Community Development 
Agency (HCD) Form 433(C) (Notice of Manufactured Home (Mobilehome) Conversion to a 
Fixture Improvement to Real Property) and canceling the title and registration with HCD.  You 
request an opinion as to the following:  (1) Does recording a HCD Form 433(C) make the 
manufactured home subject to property taxation; and (2) Whether the owner of a manufactured 
home is subject to supplemental assessment upon voluntary conversion to property taxation.  For 
the reasons set forth below, we conclude that recording a HCD Form 433(C), and giving notice 
to HCD and the assessor subjects a manufactured home to property taxation.  We also conclude 
that the owner of a manufactured home voluntarily converted to property taxation is not subject 
to a supplemental assessment. 
 
Legal Analysis 
 
1. Does recording a HCD Form 433(C) make the manufactured home subject to property 

taxation? 
 

Generally, manufactured homes are classified as personal property and are taxed under the 
Manufactured Home Property Tax Law set forth in Revenue and Taxation Code1 section 5800 et 
seq.  An exception to this classification is provided in section 5801, subdivision (b)(1), which 
states that a “manufactured home” does not include a manufactured home that has become real 
property by being affixed to land on a permanent foundation.  When a manufactured home is 
installed on a permanent foundation, it is taxed in the same manner as all other real property. 

 
However, new manufactured homes sold prior to July 1, 1980, are subject to the Vehicle 

License Fee (VLF) with the following exceptions:  (1) owners of pre-July 1, 1980 manufactured 
homes subject to the VLF continue to be subject to the VLF unless the owner chooses to 
voluntarily transfer the manufactured home to the property tax roll; and (2) manufactured homes 
                                                           
1Unless otherwise specified, all section references are to the Revenue and Taxation Code. 
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subject to the VLF on which the registration lapsed for 120 days or more between July 1, 1980 
and October 1, 1984, and on which reinstatement to the VLF system was not applied for by 
December 31, 1986, were automatically placed on the property tax rolls.  (Assessors’ Handbook, 
Section 511, Assessment of Manufactured Homes and Parks, p. 2 (November 2001) 
(“AH 511”).) 

 
Health and Safety Code section 18555, subdivision (a) provides that: 
 

Notwithstanding any other provision of law, the registered owner of a 
manufactured home or mobilehome in a mobilehome park, converted or proposed 
to be converted to a resident-owned subdivision, cooperative, condominium, or 
nonprofit corporation formed pursuant to Section 11010.8 of the Business and 
Professions Code, may, if the registered owner is also a participant in the 
registered ownership, apply for voluntary conversion of the manufactured home 
or mobilehome to a fixture and improvement to the underlying real property 
without compliance with subdivision (a) of Section 18551 [affixation to real 
property]. 
 

Thus, recordation of a HCD Form 433(C) indicates that a manufactured home has been 
voluntarily converted from the VLF to property taxation, even if it has not been affixed to a 
permanent foundation.  Recordation of an HCD form 433(C) is necessary, but not sufficient, for 
a voluntary conversion.  Under subdivision (a) of section 5801, the owner must also give notice 
to HCD and the assessor.  These steps must be taken in order to convert a manufactured home to 
property taxation. 
 
2. Whether the owner of a manufactured home is subject to supplemental assessment 

upon voluntary conversion to property taxation? 
 

Manufactured homes are subject to supplemental assessment pursuant to section 75.5, 
which defines property for supplemental assessment purposes to include manufactured homes 
subject to taxation under Part 13 (commencing with Section 5800) and real property.  Section 
75.11 specifies the procedure for making supplemental assessments resulting from changes in 
ownership or new construction.  Subdivision (a) of section 75.11 provides:  

 
If the change in ownership occurs or the new construction is completed on or after 
January 1 but on or before May 31, then there shall be two supplemental 
assessments placed on the supplemental roll.  The first supplemental assessment 
shall be the difference between the new base year value and the taxable value on 
the current roll.  In the case of a change in ownership of the full interest in the real 
property, the second supplemental assessment shall be the difference between the 
new base year value and the taxable value to be enrolled on the roll being 
prepared. 
 

 
Thus, a supplemental assessment is made upon a change in ownership or completion of new 
construction.  However, where a manufactured home is voluntarily transferred from being 
subject to the VLF to the local property tax roll, it is not subject to a supplemental assessment 
because there is no change in ownership and no new construction.  (AH 511, at p. 44 .)  Thus, the 
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manufactured home should be valued on the ensuing lien date and enrolled on the following 
July 1.  (Id.) 
 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
 
 Sincerely, 
 
 
 
 Mariam Baxley 
 Tax Counsel 
MB:eb 
Prec/ManfHome/06/013.mb.doc 
 
cc:  Mr. David Gau  MIC:63 
 Mr. Dean Kinnee  MIC:64 
 Ms. Mickie Stuckey  MIC:62 
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