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Noveﬁber 26, 1985

Mr. R. Gordon Young ' Oivision of Assessment Stancards
San Bernardino County Assessor - SACRAMENTA,

172 W. 3rd Street - _ , S
San Bernardino, CA 92415-0310 : - :

Mr. Adolfo Porras
Chief Appraiser

Dear Mr. Young:

This is in response to your letter dated October 18,
1985, in which you ask if Sections 20200 and 72096.3 of the
Water Code gives property tax exemption to accassories of
i . mobilshomes occupying a rental space in a mobilehome park.

The sections you cite provide that ad valorem taxes
may not be lavied for debt service of a district, a water
district, or any improvement district upon mobilehomes which

occupy rental space in a mobilehome park. As with anyv other
tax exemption, these provisions for exemption from property
tax must ke strictly construed (Hart v. 2lum, (1859) 14 Cal.

148; Rull Estats (1902) 153 Cal. 715; Eartford Fire Insurance
Company v. Jordan (13514) 168 Cal. 270; Cydo ress Lawn Cameterv
Association v. 2an Francisco (1931) 211 Cai. 387) providead

~ the strict construction 1is fair and reasonable. {Cadars

of Lebancna Hospital v. Los Angeles County (1950) 35 Cal.2d
729; Serra Eatreat v. Los Anceles Couanty {(1950) 35 Cal.2d

755; Moodv Institute ¢f Science v. Lo3 Angeles County (1951)
105 Cal.aApp.2d 107.) Consideration must be given to the -
ordinary meaning of the language and the object sought to _
be accomplished. (Fellowship of Humenitv wv. County of Alamada
(1957) 153 Cal.app.2d 673; iloneywell Informaticn 5Svstams,

Inc. v. Ccuntvy of Soncma (1954) 44 Cal,aAanp.3d 23: Fagsnus

of University v. Stace Board of Equalizaticn (1977} 73 Cal,Apg.3d
660.) Mobilehnomes are defined as a structur= transportabla

in one or more sections, designed and eguipped to contain

not more than two dwelling units to be used with or without
ation vehicle,

‘a foundation svstem, and does not include a recre
. commercial coach, or factory built housing. (Ssge Nevenus
and Taxation Code Section 58C1, Civil Ccde Secticn 17%7.1,
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Health and Safety Code Sections 18008 and 18211, coples of
which are enclosed.) On the other hand, mobilehome accessories
are defined as any awning, portable demountable, or permanent
cabana, ramada, storage cabinet, carport, skirting, heater,
cooler, -fence, wind break, or porch established for the use

of the occupant of the manufactured home or mobilehome.

‘(See Health and Safety Code Section 18008.5; Revenue and
Taxation Code Section 5805, enclosed.)

As you can see, the Health and. Safety Code sections

_.you c1te do not specifically exempt accessories, as defined
by statutse, from property taxation. Therefore, applying the

"strict but reasonable®™ rule of construction, these Water

Code sections do not exempt mobilehome accessories from ad
valorem property taxes for debt service of water districts
or improvement districts.

You should be aware that even though the Water
Code sections you cite speak of "ad valorem property taxes"
there is the possibility that courts of law would interpret
the taxes as special assessments if they are imposed on property
within a limited area to pay for local lnprovements to enhance
the value of the property upon which the tax is imposed.
In that event, the special assessment can be levied only
upon land and improvements to land. (Morthwestern . Mutual
Life Insurance Company v. State Becard of Egqualizaton 73 Cal.App.2d
548.) So, there is another pivotal question here as to whether
you have properly classified the mobilehome accessories.
They may be personal propertv or improvements to real property
dépnndlng upon the nature of the accassoriss. I suggest ,
you use Board Rule 122 (imprcvements)} and Rule 122.5 (fixtures)
to determine the proper classification for the accessories
which you have assessed. I note vour office issued a secured
tax bill, so apparently you have determined these accessories

" to be real property. In that instance, whether the district

assessment is characterized as a tax or as a special assessment,;
the accessories would not be exempt. If you had characterized
the accessories as personal property, then they would be
exempt from a special assessment but not exempt from a general
croperty tax. There 1s a subtle distinction between the
character of an assessment for cost to form and maintain

a public district and the character c¢f those assessments

for cost to provide government services for the benefit of

the public at large. (See 40 Cal.Jur.2d, Public Improvements.)
Those costs to provide governmental services to the public

at large are borne by an assessment levy generally against
persons within the governmental bailiwick.  Such assessment

is a tax to cover the cost of providing governmental services
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and protection to those persons within the territorial boundaries

“of the governmental ‘entity. .On the other hand, an assessment

for cost of a public district is not considered a tax in

the strict sense (Springs Street Company v. Los Angeles 170
Cal. 24), but is a special assessment. imposed ‘upon property
within a limited area for pavment for some local improvement
or service supposed to enhance the value of the property

taxed (Northwestern Mutual Life Insurance Companv v. State
Board of Equalization, supra). A3 said above, such a special
assessment can only be imposed upon land and land improvements
{(Northwestern Mutual Life Insurance Company v. State Board.

of Equalization, supra) and. must be apportioned equally and

‘uniformly to all property within the district in proportion

to the benefit received (People v. Lvnch (1875) 51 Cal. 15).

Characterlzatlon of the type of assessment made
is not determined by the mode of collection, for example,
an assessment against local property is not necessarily an
assessment for improvements which requires apportionment
according to benefit, but may well be a tax for general public

welfar=s, requiring no such apportionment. The key to characterization

appears to be whether or not the assessment is made for benefit
of the property assessed and if so, the assessment must be
apportioned according to benefit afforded. (Cedars of Lekanon
Hospital v. Los Angeles County (195Q0) 35 Ca1.2dA729.)

My understanding of the law and your gquestion lead:z
me to conclude that:

1. Mobilehome accessories are not exempt from
property taxation under Water Code Sections 20200.and 72096.5,
which specifically exempts residential mobilehomes located
on rental spaces in mobilehome parks, from property taxation.

2. Mobilehome accessories determined to be improvements
to the land are subject to elther property taxes or a district
special assessment.

_ 3. Mobilehome accessories determined to be personal
property are subject to property taxes but are not subject.
to direct special assessments.

Very truly yours,

Robert R. Keeling
Tax Counsel
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