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September 27, 1995 

Honorable Thomas P. Kidwell 
Madera County Assessor 
209 West Yosemite Avenue 
Madera, CA 93 63 7 

Dear Mr. Kidwell: 

In your letter to Dick Johnson on September 6, 1995, you refer to the most recent Madera 
County assessment practices survey, which is in the process of being printed. In that survey, one 
of our team members determined that one of your two auditor appraisers was not qualified to 
perform mandatory audits causing the production of mandatory audits to be sub-standard. To 
refute that information, you have included an inter-office memorandum from Earl Eckert, the 
director of the Madera County Personnel Department. That memorandum indicates that the 
auditor appraiser had pissed a “Civil Service examination” in accordance with Revenue and 
Taxation Code section 670 (d) thereby qualifying him as a certificated auditor appraiser. He also 
states that, “Based upon this examination he was placed on a Civil Service eligibility list and 
appointed an Auditor-Appraiser II on September 1, 1992.” Section 670 (d) requires that he must 
have passed a, “civil service or merit system examination regularly given for the position of 
accountant or auditor by the testing body.” The code also requires the examination to determine 
if an employee meets the criteria for the performance of mandatory audits. 

In the present case, .the director of personnel is certifying that the employee has been successful in 
passing a promotional exam which consisted of only ,an oral exam. A promotional exam should 
only be used to determine if a person who is already qualified to do the work should be promoted 
to do more difficult tasks, usually for a higher salary. It is not to determine if a person meets the 
requirements to do the work in the first place. 

The basic requirement to perform mandatory audits is an accounting degree. Our normal criteria 
ofthe required background is a minimum of sixteen to eighteen units of college levei accounting. 
An oral exam is not sufficient to judge a person’s ability to perform tasks that require that level of 
accounting. Therefore, we do not agree that the promotionai examination was adequate to 
determine the employee’s ability to perform mandatory audits. 

The employee’s application for temporary certification on October 3, 1988 shows that he was 
hired as an appraiser I, with a two year degree from Fresno City College in liberal arts. It is 
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doubtful, therefore, that he has any.accounting background. He quahfied for temporary 
certification as an Appraiser I because he had two years of experience selling real estate. 

In order for an auditor appraiser to perform mandatory audits, our training files must reflect an 
auditor code. This employee was hired as an appraiser I. We have no record of any request from 
your office for change from.appraiser to auditor code. Absent that, we must abide by our 
observations contained in the survey, We remain ready to discuss this situation with you at any 
time. 

Sincerely, . 

Richard C. Johnson, Chief 
Assessment Standards Division 
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cc: Mr. Darold Facchini 


