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KATHLEEN CONNELL 
Conuoller. SPMmenm 

JOHN CHIANG 
Acting Member 

FOU~LII OisbiCt. Los Angles 

E L SORENSEN. JR. 
Executie Directa 

This is in reply to your letter of October 24, 1997 addressed to Assistant Chief Counsel 
Larry Augusta, in which you request a legal opinion on the taxation of interests in land in which 
the City of Red Bluff holds a one-half ownership interest and which is located outside the city’s 
boundaries. You state in your letter that the County of Tehama and the City of Red Bluff jointly 
own the subject parcel and operate a landfill operation thereon. Your office currently assesses the 
50 percent interest owned by the City of Red Bluff in accordance with Article XIII, Section 11 of 
the California Constitution. The City of Red Bluff contends that its interest in the property should ” 

be exempt from taxation because the property is jointly owned with the county and the two 
entities together operate the landfill. 

As set forth in detail below, the city’s interest in the parcel located outside the boundaries 
of the city is taxable in the manner prescribed by Section 11, that is, if the property was taxable 
when acquired by the city. The use of the property and the fact that it is held jointly with another 
tax-exempt governmental entity are irrelevant for purposes of Section 11 assessment. 

Law and Anaivsis 

Property owned by a local government is exempt from property taxation under Section 3, * . 

subdivision (b) of Article XIII of the California Constitution, except as otherwise provided in 
Section 11 (a): 

(a) Lands owned by a local government that are outside its boundaries, . . ., are 
taxable if. . . (2) they are located outside Inyo or Mono County and were taxable 
when acquired by the local government. Improvements owned by a local 
government that are outside its boundaries are taxable if they were taxable when 
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acquired or were constructed by the local government to replace improvements 
which were taxable when acquired. 

This authority to tax local government property located outside its boundaries is an 
exception to the general exemption for property owned by a local government and is based on 
two principal considerations: 1) that the property acquired is outside the boundaries of the local 
government, in this case, the city, and 2) that the property purchased was taxable when acquired. 
In this case, it is undisputed that the land is located outside the boundaries of the city of Red 
Bluff. Thus, if the land was taxable when acquired by the city, it remains taxable to the city 
pursuant to Section 11. 

The fact that the land is owned jointly by the city and the county has no effect on whether 
the city’s interest is taxable. Although the county’s 50 percent interest is exempt because the land 
is located entirely within the county, the city holds a separate interest which is located outside its 
boundaries. As indicated, Section 3, subdivision (b) of Article XIII provides that exempt property 
includes “property owned by a local government, except as otherwise provided in Section 1 l(a).” 
There is no constitutional or statutory authority extending an exemption applicable to an interest 
owned by one entity, such as the county, to an otherwise taxable interest owned by another entity, 
such as the city, based on the fact that the entities jointly hold title to the property. 

As also indicated, ownership of the property alone confers the exemption, and the use of 

e 
the property for a public purpose does not exempt the city’s interest in the property from Section 
11 assessment. In many cases, properties subject to Section 11 assessment are used by local 
governments to provide public services, such as suppiying water or electricity, but are not exempt 
for that reason. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. 

Very truly yours, 

Louis Ambrose 
Tax Counsel 
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cc: 1 Mr. Dick Johnson, MIC: 63 -----__ ____ _ 
Policy, Planning, and Standards Division, MIC: 64 
Ms. Jennifer Willis, MIC: 76 
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