
STAT'" "'F CrUFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET. SACRAMENTO. CALIFORNIA 

(P.O. BOX 942879. SACRAMENTO. CAliFORNIA 94279.<JO(1) 

(916) 323-7714 

@ -~~ ~ 
....... 

.... : ... 

Wll1..IAM M. BENNETT 
Rn' Dilltrid. Kentfield 

BRAD SHERMAN 
Second Dirmia, L05 Angeles 

ERNEST J. DRDNENBURG. JR. 
Third Dbtr1d. San Diego 

MATTHEW K. FONG 
Fourth Oisttic!. Los Angeles 

GRAY DAVIS 
Cofltrol/et". S;;,cr~ro 

BURTON W. OLIVER 

February 14 , 1992 

Honorable Bradley L . J acobs E.r9CIA,'Vf;I Director 

Orange Coun ty Assessor 
630 North Broadway 
P . O. Box 149 
santa An&, CA 92702 

Re: HUD 236 Properties 

Dear Mr . Jacobs : 

In your letter of January 6, 1992 you asked for our opinion on 
several questions involving the interrelationship between 
Property Tax Rules 4 and 8, Revenue and Taxation Code , sections 
110 and 402.1 and Prudential Insurance Company of America v. 
City and County of San Francisco (19 87) 191 Cal. App . 3d 1142 in 
relation to the assessment of a Section 236 housing project . 

First , when no reliable market data is available , may Rule 4 be 
disregarded and Rule 8 applied? By its own terms Rule 4 is to 
be used "when reliable market data are available with respect to 
a given real property ." Similarly Rule 8 'is the preferred 
approach for the appraisal of land when reliable sales data for 
comparable properties are not available ." So given the 
condition of " no reliable market data' , it is clear that Rule 8 
would have preference over Rule 4 . 

This conclusion would be particularly applicable to Section 236 
projects because only the same such projects can be used as 
examples of comparable sales. 

In 59 Ops . Cal. Atty. Gen . 293 the California Attorney General 
has concluded that : 

The rental limitations and other limitations and 
other restrictions contained in the contract between 
the Federal Government and the owner of a 236 project 
are use restrictions within tbe meaning of Section 
402.1 of the Re venue and Taxation Code . 

And in Jones v. Los Angeles County (1981) 114 Cal . App. 3d 999 
the court of appeal has held that comparable properties must be 
subject to the same limitation on use as the property to be 
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assessed . Under these restrictions it would appear that sales 
of comparable 236 projects would be severely limited. 

Further, if Rule 8 is used, does a cash equivalency analysis 
and/ or an adjustment have to be executed? Yes, but only within 
the context of the methodology of Rule 8, per se. Since Revenue 
and Taxation Code, Section 110(a) defines "fair market value" as 
the amount of cash or its "equivalent" that the sale of the 
property would bring, it is always necessary to convert non-cash 
items to their equivalents. This is accomplished in Rule 
8(g)(1) and ( 2) by insuring that the capitalization rate is 
developed from current economic data that takes cash equivalents 
into consideration. . 

In reference to Rule 4 and the Prudential case, must a cash 
equivalent adjustment be done if the Comparable Sales Approach 
is not used? In Prudential the buyer purchased a hotel for $69 
million cash and assumed a loan for $16 million for 12 1/2 years 
at 8 percent interest . The market interest for loans of this 
type was between 12 and 13 percent. When discounted to market 
the cash equivalent of the loan was $11 . 8 million. The assessor 
refused to adjust for the cash equivalent primarily because the 
loan was only 18.8 percent of the sale price whereas usually the 
loan greatly exceeds the amount paid in cash. In construing the 
application of the rule the court of appeal held, where a buyer 
assumes a loan from a seller at an interest rate different from 
the going market rate, Rule 4 requires that a cash-equivalent 
adjustment be made. So it is clear that the Prudential decision 
controls only those appraisals that are based on the application 
of Rule 4 when the seller doesn't receive the entire purchase 
price in cash . 

May I use Rule 8 and still comply with section 110 and its 
inherent cash equivalency directive? Yes, by carefully 
following the methodology specified in Rule 8(c) and (g) you 
will insure that the amount to be capitalized and the 
capitalization rate is in accord with the current economic 
market. This is where by analogy you correct for the Prudential 
problem where the loan rate was not at market. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours . Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

(k0J~ 
James M. Williams 
Senior Tax Counsel 
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cc: Mr . John W. Hagerty 
Mr . Verne Walton 




