
Refer to the following excerpts fi-om.LTA 82/50 for information regarding, 

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 

Rooming House: G 28 
Duplex: M 1, M 2, F 3, V 7, V 10 
Multiple Family Residential Property: M Series 
Motel: M 8, and M 9 
Apartment in a Non-Profit Corporate Structure or Cooperative 
Housing Corporation: M 6 
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TO COUNTY ASSESSORS: 

1982 HOMEOWNERS' EXEMPTION--QUESTIONS AND ALLbIERS 

Here is an updated version of the questions and answers that reflect 
the Board's views on administration of the homeowners' exemption. The 
prior questions and answers were dated April 9, 1975; we have indicam 
in the margin "NW" fcr a new question and "REVISED" where the concept 
has changed since 1975. Please inform your staff of these additions 
and revisions. lu'e suggest you follow the information in this guide 
when prccessina current claims. 
year's compilation. 

Destroy, or mark as superseded, prior 

Major amendments in the processing of homeowners' exemptions have 
occurred 

1. 

2. 

3. 

since 1975. The changes include: 

)3:el {l!i;g. The deadline for filing remains 5:00 p.m., 
ut late filing (for 80 percent of the exemption) 

is permitted through 5:00 p.m., December 1. 'The claimant no 
longer need establish good cause for late filing. See ietter 
to Assessors' 79/64, dated April 3, 1979. 

One-time filina. For 1975 and thereafter, only an occupant 
who either acquired title to an eligible dwelling during the 
preceding assessment year or is otherwise seeking the exemp- 
tion on a property not exempted in the prior year need file a 
claim. Filinq before March 1 is permitted if the aonlicant 
is the owner of the property and intends to occupy the prop- 
erty by 12:Ol a.m. on March !. 

Claims not open to oublic. The homeowners' exemption claim 
IS not a publrc document. The dss?ssor must provide names of 
homeowneri' exemption recipients to the State Board of 
Equalization under the provisions of Section 218.5, Revenue 
and Taxation Code. 
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626. 
REVISED 

ANSWER: 

627. 

ANSWER: 

628. 

ANSWER: 

629. 
REVISED 

ANSWER: 

630. 

ANSWER: 

631. 

ANSWER: 

Is the "intent'to occupy" sufficient basis for granting the 
homeowners' exemption if some of the personal possessions 
have been moved in? 

NO. If a person stores personal property in a dwellinq and 
has not occupied the dwelling as his principal place of resi- 
dence, the property would not qualify for the exemption. 

-Where a claimant si ns the claim rior to the ap licable lien 
date, the claim s jP-----T ou e p ace 
assessor determines that the claimant hasy occupied 
the property; the claim may be "activated,N prior to the lien 
date where the assessor knows the claimant has moved into the 
dwelling; the assessor may activaqe the claim on or subse- 
quent to March 1 when he is assured that the claimant occu- 
died the dwelling the 
siqned statement on or 
evidence of occupancy. 
the claims signed prior 

last day of February. -Of course., a 
subsequent to March 1 is sufficient 
(The assessor may wish to enter on 

to March 1 "Date of occupancy 
II . 

Month/Day/Year _ 

Does a arsonaue owned by a religious organization and occu- 
pied E_a,* by an in lvi.dual commissioned or assigned by the organi- 
zation qualify for the homeowners' exemption? 

NO. Occupancy by a nonowner clergyman or caretaker does not 
qualify church property for the exemption. 

Does a rooming house owner-occupant qualify for the home- 
owners' benefits? 

YES. 

Does the homeowners' property tax exemption apply to homes of 
servicemen and other persons who are not legal residents of 
Klifornia? 

YES. If the person owns and occupies the home and does not 
receive the veterans' exemption on the home he may receive 
the homeowners' exemption. If the serviceman is overseas and 
his family occupies the home, the wife may claim the exemp- 
tion. The exemption does not apply if the dwelling is leased 
or rented to other persons. 

May a person receive the homeowners' exemption on a property 
"sold to the state"? 

YES. A dwelling may receive the homeowners' 
the time the property is "deeded to the state." 

exemption until 

Does the homeowners' property tax exemption apply to ad 
valorem special assessments? 

NO. 
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M. MULTIPLE-FAMILY RESIDENCE 

$7,000 homeowners' exemption should be allowed on each qualified The 
dwelling unit that is located in a multiple family residence: . 

a. 

b. 

A. 

B. 

Ml. 

ANSWER: 

M2.L/ 

ANSWER: 

to the extent of the assessed value computed by 
dividing the total assessed value of the 1,and and 
improvement by the number of dwelling units. 

unless one of the owners living either on or off 
the property is allowed the veterans' or disabled 
veterans' exemption on the, property. 

’ Duplex 

The $7,000 homeowners' exemption should be allowed on each 
side of a duplex: 

1. if each side is. occupied on the lien date by an owner 
who pays no rent to anyone else who owns an interest in 
the property. 

2. to the extent there is $7,000 assessed value on each 
side. 

3. regardless of the size of the parcel containing the 
duplex. 

The homeowners' exemption should NOT be allowed on a unit of 
a duplex: 

1. that is leased or rented, .or is vacant but is for lease 
or rent. 

2. if a veterans' exemption has been allowed on the land or 
improvements that are contalned in the parcel. 

May a person receive the homeowners' exemption on a duplex he 
owns if he occupies one side of the duplex and r-the 
other side to others? 

YES. The exemption may only be allowed on the value of the 
land and structure on the side he occuoies. Ncne of the 
homeowners' exemption or the veterans* exemotion may apply to 
the land or structure on the side rented to others. 

When each of two persons has an undivided one-half interest, 

'#&i%$%n"~ zpl$ ~d~~m?iek?h d,e~~c!?%?~e~a~! 
the homeowners' exemption? 

YES. (See the footnote below.) 

I/ See footnote J/ on next page. 
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M3.L/ Would a duplex owned and occupied by a two-member partner- 
ship, where each side is the principal residence of a 
partner, quality for the homeowners* exemption? 

ANSWER: YES. As two separate single-family dwellings. 

Three or More Dwelling !.lnits in a Multiple-Family Residence 

Under the provisions of Section 2188.7, Revenue and Taxation Code, upon 
written request for separate assessment, the assessor shall on the 
tlrst lien date which occurs more than 60 days following the request, 
separately assess the individual interests of b community apartment 
projects, cooperative housing, and limited equity hauslnq cooperatives. 

M4.U 
REVTSED 

Since 1973, any type of residential property can qualny for 
the homeowners' exemption if it is owner-occupied and 
assessed by the assessor. What are the limits that pertain 
to dwelling units in a multiple-family residence? 

ANSWER: 1. Only one homeowners' exemption for each dwelling unit. 

2. The maximum exemption is the value of the owner-occupied 
unit. For example, if the land and improvements of a 
six-unit apartment had an assessed value of $38 400, 
maximum allowable exemption for one of the units'would 

the 

usually be $6,400 ($38,400 + 6 = $6,400). If the 
assessor has determined separate values for each unit 
because of a difference in size or location of the units 
in the total‘ property, no owner-occupied unit should 
receive an exemption that exceeds its full-cash value. 

Y Where the property owner contends that the value of his property 
is larger, or volunteers that it is smaller than the value of the 
average unit, or calls the assessor's attention to the fact that 
he has a fractional interest in the property that is different 
from the interests of other owners, the assesscr should consider 
such matters when allowing the homeowners' exemption. When 
demanded by an owner, exemptions according to percentaqe of inter-. 
est owned should be handled as follows: if the assessed va:ue of 
h total property is $24 000 and owner-occuoant A has 

DOepercent interest and owned-occupant E has a Eb-percent inte? 
est, the computation is: 

The appraiser determines the market values of A (80%) 8 (20%) 
the land and improvements for each unit 

Total 

(which in this case is not equal.) $18,000 $6,000 $24,000 
Assessed value available for exemption: 

1 
2: 

based on the value of each unit. $18,000 $6,000 $24,000 
based on each Owner-occup.Int's 
interest in the total property. $19,200 $4,800 $24,000 

Homeowners! exempticn allowed (the lesser 
of 1 or 2 above, not to exceed $7,tiOr $7,000 $4,800 $11,800 
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None of the residents may receive the homeowners' exemption 
if the assessor has allowed the veterans' exemption or.dis- 
abled veterans' exemption on any of the land or improvements 
contained in the oarce I. 

i 
. 

M5. 
REVISED 

ANSWER: 

M6. 

ANSWER: 

M7. . 

ANSWER: 

__.._ -...-- 

In the case of multiple owner-occupants in a multiple-family 
residence, must the assessor require the names and social 
security numbers of all owner-occupants? 

NO. Each dwelling unit should be considered separately and a 
separate claim containing information applicable to each 
separate unit should be on file. However, the assessor may 
accept a signed claim from all owner-occupants who wish to 
file. 

Does the homeowners' exemption apply to apartmenfs located in 
structures owned by nonprofit corporations or cooperative 
housing corporations? (Each individual may have an exclusive 
right to occupy an apartment, each may assign his rights; 
occupants are allowed to claim a deduction for property taxes 
paid by the corporation on their individual income tax 
returns.) 

The exemption should be allowed on premises occupied by the 
owner of shares or a membership interest in a cooperative 
housing corporation as defined in Section 17265 of the 
Revenue and Taxation Code (The Personal Income Tax Law). An 
officer of the corporation -should annually file form AH 266D. 
Cooperative Housing Information Request,- with the assessor: 
tach owner of shares or membership interest must file a claim 
form for the apartment he occupies. 

Does the homeowners' exemption apply where there is a "mutual 
ownership contract" executed by the organization an?IlXZ 
residents? (The residents receive a right to the 

q use of a dwelling unit but are not granted an owners ip 
merest in the unit.} 

NO. The residents are not actually owners of corporate prop- 
erty. "Mutual ownership contracts" so far reviewed have 
turned out to be mislabeled leases. 

i 
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M8. May the homeowners' exemption be allowed on a motel where an 
owner(s) occupies the manaqer's quarters or oneofe units? 

ANSWER: YES. The exemption may be allowed on the portion of the land 
and structure occupied by an owner. More than one 
owner-occuoant may qua11 -fy, but each owner mum 
cooking fac'liiti;es and each must file a separate cla~n. The 
exemption applaes to all of the structure and land except 
that-portion- leased or rented to others or that portibn 
available for lease or rent to others. 

R%SED 
May a homeowners' exemption be allowed on. a dwelling located 
in a motel that is situated on leased land? 

ANSWER: YES. The exemption may be allowed on the portioPof the 
structure occupied by the owners. No part. of the exemption 
rnnilbe allowed on the land whether owned by another ind~v~- 

or by a corooratron, or by a governmental agency 
(posiessory interest). 
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v7. 
REVISED 

ANSWER: 

V8. 

ANSWER : 

v9. 

ANSWER: 

..a 

VlO. 

ANSWER: 

Vll. 

A veteran and his mother each own an undivided one-half 
interest in a duplex and the mother lives in one side. The 
veteran has filed and received the $4,000 veterans' exemption 
on one-half of the duplex and one-half of the land. May the 
mother receive the homeowners* exemotion on her one-half of 
the duplex and one-half of the land? ’ 

NO. The maximum benefit ($7,000 + $7,000) will be received 
'if each owner-occupant receives the homeowners' exemption. 
If the veteran lives elsewhere, the homeowners' exemption 
should be allowed on the property on the basis of the 
mother's filed homeowners' exemption claim in the amount of 
the $/,UOO homeowners' exemption. i 

i 

May a person who owns and occupies a buildinQrece!ve the 
homeowners' exemotion on the improvements and the land if he 
is allowed the ieterans' exemption on the personal property 
in his office or store which IS located in the structure? 

YES. 

May an owner-occupant receive the homeowners' exemption on a 
sinqle-family dwelling that is owned in common with another 
oerson if the other person has filed a claim for the 
veterans' exemption on the property? 

In this case, the assessor should allow the maximum exercption 
which is the homeowners' exemption ($7,000) instead of the 
veterans' exemption ($4,000). Both the homeowners' exemption 
and the veterans' exemption may not be applied on the same 
property. 

May a veteran who owns and occupies a duplex and receives the 
homeowners' exemption on his dwelling and the land it occu- 
pies also receive the veterans' exemption on the other dwell- 
ing unit and the land it occupies? 

NO. 

May the veterans' exemption be applied on a dwelling that is 
unoccupied because it is under construction on the lien date 
(ineligible tor the homeowners' exemption) I 'f the homeowners' 
exem tion 

R 
is allowed on the land beneath a licensed t railer 

coat which is also located on the parcel? 

ANSWER: NO 
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