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Attention: Mr. K 

DearMr.S 

This is to respond to your facsimile inquiries dated December 4, 1997, addressed to Ms. 
Kristine Cazadd of our legal staff, concerning the sale and leaseback transaction between Mr. and 
Mrs. E and the Redevelopment Agency of the City of Y . We will conclude that a 
change in ownership in the property, including the portion currently occupied by Mr. and Mrs. 
E tlas occurred, that Mr. and Mrs. Et _ _ interest in that portion of the property is a 
taxable possessory interest, and that such possessory interest is not eligible for the Homeowners’ 
Exemption. 

From the documents you have provided us, it appears that Mr. and Mrs. Et sold their 
property, including their residence, to the Redevelopment Agency. The Grant Deed conveying 
the property notes that the conveyance “is subject to . . . a leasehold interest recorded herewith in 
Grantor for a portion of the Site.” The document recorded immediately following the Grant Deed 
is a Memorandum of Lease between the El _ and the Redevelopment Agency for a portion of 
the property conveyed in the Deed. 

You also provided us with an executed copy of the Lease between the Es _ and the 
Redevelopment Agency. It provides in pertinent part that the Agency leases and the E hire 
the residence described therein for so long as either of the E, maintains the property as 
his/her/their primary residence. Rent is set at one dollar per year. You note that the E, 
have at all times had exclusive possession and use of the home site. In light of these facts, you 
have requested our opinion as to whether or not the E interest in the home site is subject 
to local property assessment and taxation; if assessable, what is the appropriate authority to use in 
valuing and taxing the interest; whether the interest is a continuing interest or a change in 
ownership; and whether the Ef. interest in the home site is of such a nature that it would 
qualifjl for the Homeowners’ Exemption. For the reasons set forth below, it is our opinion that 
the interest created by the Lease is a taxable possessory interest, that such interest should be 
assessed based upon the value of the use for the unexpired term of the Lease, that the E _ 
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interest is not continuing but rather, a change in ownership has occurred, and that the home site is 
not eligible for the Homeowners’ Exemption. 

Revenue and-Taxation Code Section 107, subdivision (a), provides that: 

“Possessory interests” means the . . . (a) Possession of, claim to, or right to the 
possession of land or improvements that is independent, durable, and exclusive of rights 
held by others in the property, except when coupled with ownership of the land or 
improvements in the same person. 

A leasehold estate, and specifically the terms of the Lease under which the El . 

continue in possession of the home site, carries a right to the possession of land and improvement, 
and therefore constitutes real property for purposes of taxation. Although ordinarily a leasehold 
is taxed to the owner of the reversionary interest, the value of the lessee’s estate being treated as 
constituent part of the valuation of the freehold, where, as here, the reversion is publicly owned 
and therefore tax exempt, a separate assessment of the leasehold to the lessee may be had. San 
Pedro, etc. R R Co v. Gil), of Los Angeles (1919) 180 Cal. 18; Hammond Lumber Co. v. Los 
Angeles County (1930) 104 Cal.App. 23 5; Hammond Lumber Co. v Ciy of Los Angeles (1936) 

a 

12 Cal.App.2d 277. The Redevelopment Agency to which the E,- deeded the property is a 
“tax exempt governmental entity” as contemplated by this rule. Redevelopment Agency v. County 
of San Bernardino (1978) 21 Cal.3d 255, at p. 264, footnote 4. 

Consequently, the E possess a taxable possessor-y interest in the home site by 
reason of the Lease, and that portion of the property should be assessed based upon the value of 
the use for the unexpired term of the Lease. Connoh’y v. County of Orange (1992) 1 Cal.4th 
1105,1118. 

You next ask whether the E interest is a continuing interest or a change in 
ownership. Subdivision (b) of Section 61 of the Revenue and Taxation Code provides simply 
that “change in ownership, as defined in Section 60, includes . . .the creation . . . of a taxable 
possessory interest in tax-exempt real property for any term. . . .” There exists no applicable 
exclusion from change in ownership for the creation of a possessoty interest such as has been _ 

created under the facts as you relate them. As such, in our view, a change in ownership of the 
portion of the property subject to the Lease did occur by reason of the Lease of the home site 
from the Redevelopment Agency to Mr. and Mrs. E, _ _ 

You further inquire whether the E _ interest in the home site is of such a nature as 
to be eligible for a Homeowners’ Exemption. 

Subdivision (k) of Section 3 of Article XIII of the California Constitution provides for 
exemption of “$7,000 of the full value of a dwelling, as defined by the Legislature, when 
occupied by an owner as his principal residence.” The Legislature has provided that this 
exemption “does not extend to property which is rented.” Revenue and Taxation Code 5 218. 
Applying these provisions to the Lease between the Redevelopment Agency and Mr. and Mrs. 
E IS somewhat more difficult than with an ordinary lease which provides for “rent.” Here, 
as noted above, the Lease provides for nominal rent. However, it is clear that the E _ are _ 
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not the “owners” of the subject property, the constitutional prerequisite for the exemption which 
the Legislature was distinguishing by providing that the exemption does “not extend to property 
which is rented.” Moreover, the parties have denominated the document creating the E. _ 
interest a “Lease Agreement;” they entitled the paragraph in which the $1 .OO per year payment is 
set forth, “Rx;” and they described the payment “As rental for the premises herein leased. . .” 
The Board of Equalization has consistently concluded that leasehold interests of every nature are 
governed by the cited provisions of Section 2 18. We would, therefore, conclude that Mr. and 
Mrs. E. _ interest in the home site is a leasehold interest, and consequently not eligible for 
the Homeowners’ Exemption. 

We reach each of the above conclusions tilly aware that the Deed contained language 
referencing the Lease, and of the provisions of Revenue and Taxation Code section 62, 
subdivision (e), which provides that change in ownership shall not include “[alny transfer by an 
instrument whose terms reserve to the transferor an estate for years or an estate for life.” We are 
similarly aware that Property Tax Rule 462.080 provides in part that “[tlhe creation . . . of a 
taxable possessory interest in tax exempt real property for any term is a change in ownership 
[except] an interest, whether an estate for years or an estate for life, created by a reservation in an 
instrument deeding the property to a tax exempt governmental entity.” A careful review of the 
language in the Deed discloses that, in fact, no interest in the property was “reserved” thereby. It 
is true that the Deed states that the property is subject to the Lease, just as it notes that the 
property is subject to the Redevelopment Plan of the City of D l’he E _ executed a 
Grant Deed without reservation, and they executed a separate Lease Agreement. *It is our view 
that the E . rights to possess the home site are created in the Lease, and not reserved in the 
Deed. 

Of course, as you note, the views expressed in this letter are advisory only; they represent 
the analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and 
are not binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

Daniel G. Nauman 
Tax Counsel 

DGN:jd 
pmpmty&ccdnt@xsintsi1998/98003.dgn 

cc: Mr. Rudy Bischop, MIC:64 
Mr. Dick Johnson, MIC:63 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 

RECEIVED 
MAR 11 1998 

DEPUTY DIRECTOR 
PROPERT/ TAXES 


