
(916) 445-4588 

Cecer;?Ser 29, 1989 

Mr. Dow Eettis 
Pleas Count-Y Assessor 
P. 0. Box 1gl.5 
C?uimy, California 95971 

Attention: Mr . Ernie Eaton 

Lear Frnie : 

13 our telqhone convcrration of the 26th, you asked 
our opinion regarding the follcrwinc~ tramaction: 

PACTS : 

A and I3 husband and wife nade a quit claim 
of certain real property they owned as joint 
temnts tq a Califoraia corporation called 
P,urt Wi1l.e Electric, Inc. This guit cl& 
deed was signed and notarized in June of 1977 
but was not recorded until December 8, 19SO. 
T?xe property involved included A and B's prfn- 
cipal place of residence in wSich they received 
a !mzzewoners' exeapticm. The corporation is 
owned by A and B but you are not sure of the 
percentage interest8 of eac5. 

f agree wit-3 you that simze A and B transferred tie 
property to the corporation in June of 1977 they would not be 
entitled to the homcxuners' exemption on and after lien date 
1978, since tIm2 were no longer tie owners of the property as 
required by Sectfoa 215 of t!2e Revenue and Tnxation Code. 

Assuming there is nothing to prevsnt the quit clafia 
deed from being effective as of June 1977, it is our opinion 
that there wm a cbmge in ownership at that tinm and escape 
assessments are required for 1978, 1979, and 1980. Whether 
the transfer would qualify for the aztendment made by AB 2777 
in Section 62(a) is a question which you will have to deter- 
mine by fin:Iing out Imw A a?ld I3 held and nw hok3s etock 
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ownership in the corporation. Assuming A andB areequal 
coowners of Xhe stock, then the value to be enrolled for 
1981-82 would be the March 1, 1975, value factored forward by 
two percent per annm rather than the 1977 value factored 
forward. 

very truly your3, 

Glenn L. Rigby 
Assistant Chief Counsel 

GLR:jlh 

bc: Mr. Gordon P. Adelman 
W. Robert H. Gustafson 
Legal Section 


