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STATE OF CALIFORNIA

STATE BOARD OF EQUALIZATION
LEGAL DIVISION (MIC:82)
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001)
(916) 324-2579

May 4, 1994

Mr. A. "Chico" Porras
Assistant Assessor
172 West Third Street
San Bernardino, CA  92415-0310

Re: Revenue and Taxation Code Section 68 Exclusion

Dear Mr. Porras:

This is in response to your letter of February 15, 1994, to
Mr. Les Sorensen wherein you requested the Legal Staff's opinion
regarding the issue of whether Revenue and Taxation Code Section
68 applies to the following situation:

FACTS

Based on the documents which you provided to us, the facts
of this matter are as follows:

The Bureau of Land Management ("BLM") is currently acquiring
certain parcels in the desert area of San Bernardino County.  BLM
begins the process of parcel acquisition by first contacting
private fee owners of the properties they wish to acquire.  BLM
then offers to trade land owned by the government for the
properties owned in fee.  The exchange does not have to be equal
in size; however, it must be equal in value as established by BLM
appraisers.  If the fee owners do not wish to trade, the
government does not exercise its eminent domain powers.

In the present matter, the Bank  as Trustee in
Trust for  Enterprises, Inc., Final Beneficiary under the 

 Trust, offered to exchange 2,560 acres of non-
Federal lands in Mount Diablo Meridian, California, San
Bernardino County, for 857.72 acres of public lands located in
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San Bernardino County.  In the exchange, the values of the public
lands and non-Federal lands were appraised at $1,568,500 and
$1,600,000, respectively.  The equalization payment required of
the United States in the amount of $31,500 was waived by the
proponent. 

The fee owners have filed for an exclusion per the
provisions of Revenue and Taxation Code Section 68 and you have
inquired whether transactions of this nature qualify for the
Section 68 exclusion.

LEGAL ANALYSIS

Article XIII A, Section 2(d) of the California Constitution
provides in pertinent part as follows:

"For purposes of this section, the term `change in
ownership' shall not include the acquisition of real property as
a replacement for comparable property if the person acquiring the
real property has been displaced from the property replaced by
eminent domain proceedings, by acquisition by a public entity, or
governmental action which has resulted in a judgment of inverse
condemnation.  The real property acquired shall be deemed
comparable to the property replaced if it is similar in size,
utility and function, or if it conforms to state regulations
defined by the Legislature governing the relocation of persons
displaced by governmental actions..."

Revenue and Taxation Code Section 68 implements Article XIII
A, Section 2(d), and provides, in pertinent part:

"For purposes of Section 2 of Article XIII A of the
Constitution, the term `change in ownership' shall not include
the acquisition of real property as a replacement for comparable
property if the person acquiring the real property has been
displaced from property in this state by eminent domain
proceedings, by acquisition by a public entity, or by
governmental action which has resulted in a judgment of inverse
condemnation."

* * *

"The provisions of this section shall apply to eminent
domain proceedings, acquisitions, or judgments of inverse
condemnation after March 1, 1975, and shall affect only those
assessments of that property which occur after June 8, 1982."

* * *

Property Tax Rule No. 462.5 similarly provides in this
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regard that:

"(a)  GENERAL.  The term `change in ownership' shall not
include the acquisition of comparable real property as
replacement for property taken if the person acquiring the
replacement real property has been displaced from property in
this state by:

(1)  Eminent domain proceedings instituted by any entity
authorized by statute to exercise the power of eminent domain, or

(2)  Acquisition by a public entity, or

(3)  Governmental action which has resulted in a judgment of
inverse condemnation.

"(b)  DEFINITIONS.  The following definitions govern the
construction of the words or phrases used in this section:

(1) `Property taken' means both property taken and property
acquired as provided in (a)...

"(c)  COMPARABILITY.  Replacement property, acquired by a
person displaced under circumstances enumerated in (a), shall be
deemed comparable to the replaced property if it is similar in
size, utility, and function.

(1)  Property is similar in function if the replacement
property is subject to similar governmental restrictions, such as
zoning.

(2)  Both the size and utility of property are interrelated
and associated with value.  Property is similar in size and
utility only to the extent that the replacement property is, or
is intended to be, used in the same manner as the property taken
(i.e., single-family residential and duplex, multi-family
residential other than duplexes, commercial, industrial,
agricultural, vacant, etc.) and its full cash value does not
exceed 120 percent of the award or purchase price paid for the
replaced property.

(A)  A replacement property or any portion thereof used or
intended to be used for a purpose substantially different than
the use made of the replaced property, shall to the extent of the
dissimilar use be considered not similar in utility.

(B)  A replacement property or portion thereof which
satisfies the use requirement but has a full cash value which
exceeds 120 percent of the award or purchase price shall, be
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considered, to the extent of the excess, not similar in utility
and size.

(3)  To the extent that replacement property, or any portion
thereof, is not similar in function, size and utility, the
property, or portion thereof, shall be considered to have
undergone a change in ownership.
 

* * *

"(h)  ADMINISTRATION.

(1)  The assessor shall only consider the following
documents as proof of actual displacement of a taxpayer when a
request has been made for the assessment relief provisions under
this section:

(A)  A certified recorded copy of the final order of
condemnation, or, if the final order has not been issued, a
certified recorded copy of the order for possession showing the
effective date upon or after which the acquiring entity is
authorized to take possession of the replaced property;

(B)  A copy of a recorded deed showing acquisition by a
public entity; or

(C)  A certified copy of a final judgment of inverse
condemnation..."

* * *
Proposition 3, included in the June 8, 1982 California

Ballot, a copy of which I have enclosed for your convenience,
added Section 2(d) to Article XIII A.  According to the analysis
by the Legislative Analyst, Proposition 3/Article XIII, Section
2(d), was intended to provide property tax relief for property
owners displaced by governmental action, defined as displaced by
eminent domain proceedings, by acquisition by a public entity, or
governmental action resulting in a judgment of inverse
condemnation.

Current law provides that governmental agencies can acquire
property through either purchase or condemnation (eminent
domain).  It is required by law that the property owner be
compensated if the owner's property is acquired through
condemnation.  The property owner can also sue the government (in
inverse condemnation) for compensation if the owner believes that
his or her property has been "taken" or damaged by governmental
action.

The amount of compensation provided property owners
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displaced by governmental action is limited to the fair market
value of the property plus certain other amounts, including
relocation expenses.  The amount of compensation, however, does
not include any amount for increased property taxes that the
owner must pay on a replacement property.

Thus, under Proposition 3/Article XIII A, Section 2(d), the
acquisition of replacement property under these circumstances,
displacement by governmental action, as defined, is not
considered a change in ownership for property tax reappraisal
purposes if the replacement property is comparable to the
property from which the person was displaced.  "Comparable
property" is defined as property which is similar in size,
utility, and function to the property from which the person was
displaced, or which conforms to state regulations, defined by the
Legislature, concerning the relocation of persons displaced by
governmental actions.

Based on the constitutional provision and analysis, Revenue
and Taxation Code Section 68, and Property Tax Rule 462.5, it is
our view that "displacement by acquisition by a public entity"
under the section and the rule includes any property owners
displaced by acquisition by a public entity, whether by purchase,
exchange, or otherwise.  Although in the present matter BLM does
not choose to displace the private fee owners by eminent domain
proceedings or by governmental action which results in judgments
of inverse condemnation, it is a public entity and the result of
its exchanges of property is displacement of property owners by
acquisition by a public entity, thus qualifying the exchanges for
the Section 68 exclusion.

An additional consideration is the comparability of
properties.  As indicated, the constitutional provision, Section
68, and Rule 462.5 specify that in order to be exempt from
property taxation the real property acquired as replacement
property must be "comparable" to the replaced property.  The
property acquired is deemed comparable to the property replaced
if it is similar in size, utility and function.

The facts of this case indicate that the fee owner has
exchanged 2,560 acres of land for 857.72 acres of public land. 
As you can see, there is a substantial difference in size between
the replacement property and the property replaced.  However,
Rule 462.5 does not require size equivalence if the fair market
value of the new property does not exceed 120% of the amount paid
for the replaced property.  Assuming that such requirement is
satisfied, $1,568,500 to $1,600,000, size equivalence will,
therefore, not be an issue.
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Furthermore, "property is similar in size and utility only
to the extent that the replacement property is, or is intended to
be, used in the same manner as the property taken."  Although it
seems that both the replaced and the replacement properties are
vacant land, it is not clear whether the replacement property is,
or is intended to be, used in the same manner as the property
taken.  If the replacement property is, or is intended to be,
used in the same manner as the property taken, the replacement
property will be similar in size and utility for purposes of the
section and the rule.

Finally in this regard, it is not clear whether the
replacement property is subject to governmental restrictions
similar to those the property taken was subject to and, thus,
whether the replacement property is similar in function. 
Assuming that it is, the replacement property will be similar in
function for purposes of the section and the rule.

The views expressed in this letter are, of course, only
advisory in nature.  They are not binding upon the assessor of
any county.  Please do not hesitate to contact our office should
you have further questions.

Our intention is to provide timely, courteous and helpful
responses to inquiries such as yours.  Suggestions that help us
to accomplish this goal are appreciated.

Very truly yours,

/s/ Luma G. Serrano

Luma G. Serrano
Staff Counsel

LGS:jd
precednt/emdomain/94003.lgs

Enclosure

cc:  Mr. John Hagerty, MIC:63
Mr. Verne Walton, MIC:64
Ms. Jennifer Willis, MIC:70

  


