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January 13, 1997 
E L SORENSEU. JR 

EXSUlWOi- 

Re: Foreclosures and Trustee’s Sales 

Dear Mr. 

This is in response to your letter of November 7, 1996, in which you pose two questions: 

1. Does one who forecloses on real uronertv of another assume all the outstanding liabilities/liens 
of the real propertv foreclosed upon which have urioritv over his/her loan? Does he/she “Step 
into the shoes” of the uerson foreclosed uuon? 

This is not a tax question., and, thus, is outside of our bailiwick. As a consequence, we 
cannot respond. 

2. Is one who forecloses on real nrooertv of another considered a “bona fide nurchaser for 
value” uursuant to Section 53 I .2 of the Revenue and Taxation Code? 

Enclosed is a copy of an earlier letter (which has been redacted for confidentiality) that 
specifically addresses the “purchaser for value” issue and provides the requested legal authorities. 
As to the term “bona fide,” it is generally interpreted to mean “in good faith,...without 
knowledge or notice of the prior interest.” (Miller & Starr, Califomia Real Estate 2d, $8.36, p. 
342.) So, whether or not a given foreclosing trust deed beneficiary is “bona fide” or not as to a 
forthcoming escape assessment with the meaning of section 53 1.2 is a question of fact that must 
be addressed on a case-by-case basis. 

I hope the above is sufficient to satisfy your inquiry. If not, please call me at (916) 
324-6593. The views expressed in this letter are, of course, advisory only and are not binding 
upon the assessor of any county. You may wish to consult the’appropriate assessor in order to 
co& his or her opinion in this matter. 
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Our intention is to provide courteous and helpful responses to inquiries such as yours. 
Suggestions that help us accomplish this objective are appreciated. 

Very truly yours, 
. 

Robert W. Lambert 
Senior Tax Counsel 

RWL:ba 
cc: Honorable Kenneth P. Hahn 

Los Angeles County Assessor 
Attn: Mr. Stewart Barnick 

E Jim Speed - m_aJA 
. Dick Johnson - MIC:64 

Ms. Jennifer Willis - ME70 
prrccdntlnisalan\1997\97001.Iwl 
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This is in response to your letter dated March IS, 1996, in 
which you make inquiry into the applicability of section 531.2 of 
the Revenue and Taxation Code to foreclosure sales' . 

As I understand it, the underlying facts upon which your 
inquiry is based are as follows: 

4. 

The assessor erred in valuing the property in 
1992,. 1993, and 1994. 

In 1994, the real property was foreclosed upon 
by the bank which held the first deed of 
trust on the property. 

Thereafter, an escape assessment was made 
under section 531.2 and entered on the 
unsecured roll in the taxpayers' names.? 

’ Unless otherwise noted, all further section references will be to the Revenue and Taxation Code. 
2 You do not state whether or not there was any sale or encumbrance of the property between the date of the 
“foreciosure” and the date of the escape assessment. For purposes of this letter, we will assume that no such sale or 
encumbrance occurred during that time period. 
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as I 
'only 
corre 

understand it, is as follows: Given the above facts (and 
the above facts): was the 
ct in entering the referenced escape assessment on the 

‘-tisecured roll under the provisions.of section 531.2? 

roll. The reasons for this opinion are set forth below: 

Pursuant to subdivision (a) of section 531.2 relating to 
escape assessments: 

When the property is real property which 
subsequent to July 1 of the year of escape for 
purposes of this article, or subsequent to July 1 
of the year in which the property should have been 
lawfully assessed, for purposes of Article 3 
(commencing with Section SOL), but prior to the 
date of that assessment and the showing thereof on 
the secured roll, with the date of entry specified 
thereon, has! (1) been transferred $r conveyed to a 
bona fide,purchaser for value, or (2) become 
subject to a lien of a bona fide encumbrance for 
value, the escape assessment pursuant to either of 
these articles shall not create or impose a lien 
or charge on that real property, but shall be - 
entered on the unsecured roll in the name of the 
person who would have been the assessee in the 
year in which it escaped assessment and shall 
thereafter be treated and collected like other 
taxes on that roll. The tax rate applicable shall 
be the secured tax rate of the year in which the 
property escaped assessment. 
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SO, given the language of the above statute, the issue that 
arises is whether.or not a foreclosing trust d 

8@ 
d beneficiary 

who receives title to the foreclosed-upon re,al property vii a 
trustee's deed or judicial decree can be said to be a'"purchaser 
for valueN 
531.2.' 

of that property within the meaning of section 
By "foreclosure ," we mean either a judicikl foreclosure 

or trustee's sales. 

First, is a foreclosing trust deed beneficiary a 
-purchaseP of. the property that is foreclosed upon? In my 
opinion, the answer is yes. As stated in Miller & Starr, 

§ 9.149, p. 492: 

Anyone can bid,at the foreclosure sale. The 
beneficiary can purchase the property at the sale. 
The only distinction between the beneficiary . . . 

and any other bidder is that the beneficiary . . . 

can purchase the encumbered property at the 
foreclosure sale by making a "credit bid" of the 
amount of.the secured obligation, plus accrued 
interest and costs, without payment of additional 
cash. He may bid more or less than the amount 
owed to him. He is not required to bid the full 
amount of his debt but can intentionally make an 
underbid in an amount less than the unpaid balance 
of the obligation owed to him. If he bids more 
than the amount of his debt, he is required to 
produce cash.or its equivalent the same as any 
other-bidder. [Numerous cites omitted.] 

-. 
Thus, if a trust deed beneficiary elects to pursue a 

foreclosure, the beneficiary must bid on the property at the 
foreclosure or trustee's sale like any other prospective 
foreclosure purchaser. And if the beneficiary acquires title to 
the property, it will only be because the beneficiary has outbid 
the other prospective foreclosure purchasers, if any. The fact 
that all or some portion of the beneficiary's bid amount 
consists of a credit bid is irrelevant. A foreclosing trust 
deed beneficiary who happens to acquire title to the foreclosed- 
upon property -- as opposed to receiving payment in full of the 
redemption amount from another bidder -- can only have acquired 
such title by prchase. 

’ Since you do not raise the issue, we assume that the fyeclosing trust deed beneficiary was “bona fide” within the 
meaning of section 53 1.2. 
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Second, given that ‘a foreclosing trust deed beneficiary can 
be a ‘purchaser," is a beneficiary's purchase of the foreclosed- 
upon property "for value" within the meaning of section 531.2? 
In my opinion, the answer to this question is also yes. 

It is axiomatic that consideration may consist of either a 
bene,_t conferred upon one party or a detriment suffered by the fi 

other (See Witkin, Summarv of ~alifow, vol. 1, 
"Contracts," § 208, p. 217.) In the case of foreclosure sales - 
- even foreclosure sales that only involve credit bids -- both 
varieties of consideration are commonly involved. For instance, 
the benefit conferred upon the trustor generally consists of 
debt relief; and a detriment to the beneficiary may be found in 
the fact that the trustor may be released from personal 
liability to the beneficiary on a recourse debt to the extent of 
the credit bid. In any event, given the debt relief to the 
trustor that occurs in a foreclosure sale, the "for value" 
requirement of section 531.2 appears to be met. 

In addition, for both federal and state income tax 
purposes, a foreclosure sale of real property is treated as a 
sale or exchange of the property (Helvering v. Hammel, 311 U.S. 
504 (1941); Rev. Rul. 1.73-36, 1973-l C.B. 372.) Even in those 
cases where the trustor is not personally liable on the secured 
note, the trustor is considered to have sold the foreclosed-upon 
property for value for income tax purposes. And the amount 
realized on the foreclosure sale includes the full amount of the 
nonrecourse debt. (Tufts v. commr., 461 U.S. 300 (19831.) 

Thus, in my opinion, the facts that you have presentedto 
us do not contradict the determination of the 

.- 

Assessor's Office that, under section 531.2, this escape 
assessment should be entered on the unsecured roll "in the name 
of the person who would have been the assessee in the year in 
which it escaped assessment." As a consequence, we cannot agree 
with'your criticism of that determination. 

L 



The views expressed in this letter are, of course, only _ - 
advisoiry in nature. They are not.binding upon you or the 
assessor of any county. 

Very truly yours, 

RWL:jd 
pllW&l/~l996l9Wmi 

Robert W. Lambert 
Senior Tax Counsel 

Mr. Jim Speed, MIC:63 
Mr. Dick Johnson, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
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