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October 28, 1999

Honorable
 County Assessor

Re: Correction of Base Year Value for 1979

Dear Mr. :

This is in reply to your letter of September 14, 1999, addressed to Lawrence Augusta.  You
are seeking advice on how Property Tax Rule 460 pertains to a case in which your office
erroneously assessed a swimming pool to a property owner in 1979.

Rule 460 does not pertain to this situation.  Rule 460(b)(2)(B)1 was adopted three weeks
after the passage of Proposition 13 to address the establishing of initial Proposition 13 base year
values for all real property which had previously been subject to cyclical appraisals under section
405.6.  It does not apply to property which has had an erroneous base year value established under
Proposition 13.  This situation is governed by Revenue and Taxation Code section 51.5, and there
are no Property Tax Rules interpreting or implementing that section.

Section 51.5, subdivision (a), provides that errors and omissions in the determination of
base year values that do not involve the exercise of an assessor’s judgment as to value, shall be
corrected “in any assessment year in which the error or omission is discovered.”  This would be
the subdivision applicable to a non-existent swimming pool whose “value” was mistakenly added
to the property owner’s 1979 property assessment, so there is no impediment to making the
correction for that year.  Subdivision (b), which limits corrections to the four years after July 1 of
the assessment year for which the base year value was first established, applies only to errors or
omissions involving the exercise of an assessor’s judgment as to value, and, in Board staff’s
opinion, mistakenly adding a value for a nonexistent swimming pool would not constitute making a
judgment as to value.

Therefore, as you proposed, the base year value of the property should be corrected under
section 51.5, subsection (a).   For 1979, the base year value for the pool should be deleted, and for
1980 and thereafter, the factored base year value of the pool should be deleted.  Alternatively, if
1979 is the base year for the real property, the 1979 base year value could be recalculated, sans
pool, and factored forward.  In either event, the revised base year value for the real property and
revised factored base year values should be the same.

                                                            
1 Your letter mistakenly references Rule 460(2)(b), which does not exist.  I assume you meant to cite to Rule
460(b)(2)(B).
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If the taxes were paid on the erroneous swimming pool assessment, the property owner can
file claims for refund for up to four years of overpayments, pursuant to section 5097. (See attached
LTA No. 91/53.)

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding
on any person or public entity.

Feel free to call me at 916 327-2455 if you have any further questions about this issue.

Sincerely,

/s/ Susan Scott

Susan Scott
Tax Counsel

SAS:jd
h:/property/precednt/bayrcors/1999/06sas

Enclosure

cc: Mr. Richard Johnson – MIC:63
Mr. David Gau – MIC:64
Mr. Charles Knudsen – MIC:64
Ms. Jennifer Willis – MIC:70
Mr. Lawrence A. Augusta
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ANNOTATION

285.0000        CORRECTIONS

285.00XX      Base Year Values. Revenue and Taxation Code section 51.5(a) is applicable in
the case of a non-existent swimming pool whose “value” was mistakenly added to the property
owner’s 1979 property assessment.  Refunds are available to the extent permitted by Revenue and
Taxation Code Section 5097.  C 10/28/99.


