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Honorable Dan Goodwin 
Ventura County Assessor 
800 South Victoria Avenue 
Ventura, CA 93009-1270 

At&u JimDodd 
Asbessor’s Tax Speciabst 

Re: Correction of Base Year Vaiues Previously Determined by an 
Assessment Appeals Board 

Dear Mr. Goodwin: 

This is in reply to your fkc correspondence directed to Senior Tax Counsel Kristine 
Cazadd dated February 23,1999 and subsequent revised correspondence to me dated March 17, 
1999, and in furtherance of our telephone conversations on March 1 and March 2, 1999 in which 
you have requested a Iegai opinion concerning corrections of base year values that were the 
subject of an appeal and stipulation to value before the assessment appeals board for the 19920 
1993 assessment appeal The stipuiation was based on erroneous information provided by the 
taxpayer during the course of the original assessment, which erroneous information was 
discovered during a Revenue and Taxation Code section 469 mandatory audit conducted in 1998. 
Your office acknowiedgea that the stipulated base year values are incorrect, and you have posed 
specific questions concerning statutory authority to correct those base year values. 

As set forth in the following analysis, regardless of whether a property has been previously 
equalized, pursuant to Revenue and Taxation Code section 51.5 an assessor may correct a base 
year value error, it&ding those disclosed by a section 469 mandatory audit, in any assessment . . 
year in which the error’is discovered. However, corrections of base year value errors resulting 
from an assessor’s exercise ofjudgment as to value must be made within four years of 
establishment of the base year value. Because the errors at issue were based on the assessor’s 
value judgments, such corrections are now time barred. 

Furthermore, section 5096 does not provide authority for making roll corrections, base 
year value or otherwise, nor does that section,provide a remedy to correct an erroneous base year 
value that was previously established by an appeals board as the result of a section 80 base year 
value appeal. Subdivision (g) of section 5096 establishes as a ground for refund payments of tax 
in excess of the value of the property as determined by the assessor pursukt to section 469. 
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However, authorization for such a refund is dependent upon compiiance with the provisions of 
section 469. 

Law and Anaivsis 

Corrections of Base Year Vaiues 

1. Can the assessor change an incorrect base year value within the context of a section 469 
mandatory audit? Would the answer be different ifthe base year value in question was based upon 
a stipuiation under Revenue and Taxation Code section 801 

In the event of base year value errors or omissions, Revenue and Taxation Code’ section 
51.5 requires corrections of those errors or omissions under specified circumstances. Subdivision 
(a) provides in relevant part that 

Notwithstanding any other provision of the law, any error or omission in the 
determination of a base year value pursuant to paragraph (2) of subdivision (a) of 
Section 1 IO. 1, . . . which does not involve the exercise of an assessor’s judgment 
as to value, shall be corrected in any assessment year in which the error or 
omission is discovered. 

Subdivision (b) sets a time limitations period for correction of an error or omission that 
involves the exercise of an assessor’s value judgment, requiring correction within four years after 
July 1 of the assessment year in which the base year value was established. Subdivision (c) creates 
an exception to the four-year limitations period of subdivision (b), however, when the error or 
omission results-&+ among other reasons, the taxpayer’s misrepresentation or fXure. to comply 
with any provision of law for furnishing information required by Revenue and Taxation Code 
sections 441, 470, 480, 480.1, and 480.2. 

In this case, the base year values determined by the appeals board for the 1992-93 
assessment appeal were conclusively presumed to be base year values pursuant to section 80, 
subdivision (a)(3). However, in our view, the language of section 51.5, subdivision (a) 
‘~otv&standing any other provision of the law”, evidences an intent by the Legislature in 
section 5 1.5 to preempt the conclusive presumption of section 80 by requiring corrections of base 
year values determined as the-result of errors or omissions even if those values were previously 
determined by an appeals board. 

Under the facts presenta. however, these errors in the base year vaiues involved the 
assessor’s exercise ofjudgment as to value. Therefore, corrections are now barred by the four- 
year limitations period of subdivision (II). Even though the information provided by the taxpayer 
was later discovered to be inaccurate, the assessor made a value determination for the 1992-93 
assessment appeal based on the best information available at the time. The assessor was required 
to reiy on that information to exercise appraisal judgment in the valuation process. In our view, 
the exception to the four year limitation period provided by subdivision (c) would not apply 
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because there is nothing to indicate that the erroneous information provided constituted fiaud, 
concealment, or misrepresentation, and there was no &ilue to comply with the disciosure statutes 
descriied in that subdivision - 

2) If section 469 does permit the Assessor to change a Base Year Value that was established 
under section 80, are all years witbin the Statute of Limitations correctable? 

As set forth above, section 51.5, and not section 469, grants authority to the assessor to 
correct errors or omissions in base year values within the prescribed time limitations periods of 
that section 

3. Ifall years within tk S%tute ofLimitations are not correctable, does section 5096 provide a 
remedy outside the audit or assessment appeal process? Should the assessor accept a prior year 
claim for refund, filed under section 5096, ifthe claim is based upon proof that a section 80 base 
year value is incorrect? As we discussed, would section 5096, subdivision (g) have the Assessor 
complete a mandatory audit without first correcting a prior year error in a section 80 base year 
value? Then, after finaiizing the audit, and in this case a current appeal, notify the applicant that a 
prior year ciaim for refund should be submitted? 

It is unclear what you mean by errors that are correctable for “all years within the statute 
of limitations” since, as stated above, section 5 1.5 provides the authority for base year value 
corrections and prescribes the statutes of hmitations periods for making such corrections. Section 
5096 itself does not provide authority for making roll corrections, base year value or otherwise,’ 
nor does that section provide a remedy to correct an erroneous base year value that was 
previously established by an appeals board as the result of a section 80 base year value appeal. 

Section 5096 and following sections authorize ciaims for refund, which claims are one 
procedural step in the administrative process of an assessment appeal. Section 5096 states the 
grounds upon which a claim for refund may be filed. Specifically, subdivision (8) provides that a 
claim for refund may be filed if payment of tax was in excess of the value of the property as 
determined by the assessor pursuant to section 469. Thus, subdivision (g) contemplates that the 
assessor has conducted and completed an audit and that the audit has disciosed that property has 
been overassessed. However, even ifthe audit disclosed that property was overassessed, the right 
to claim a refund would still be subject to the statute of limitations period set forth in section 
5097. - 

As you and I discussed, one provision of section 469 requires that the assessor notify a 
taxpayer of audit results that disclose excess valuation or misclassification of property and of the 
taxpayer’s right to file a claim for cancellation or a claim for refund of taxes paid. The legislative 
history reveals that this provision was specifically added to ensure equal treatment for audited 
taxpayers if an audit disclosed that portions of their appraisal unit had previously been 
underassessed and overassessed. The Assembly Revenue and Taxation Committee analysis of SB 
1752 (Stats. 1978, Ch 732), dated June 26, 1978, states the intent as follows 
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to provide a mechanism whereby over-assessments of property would be 
taken into consideration ifan audit disclosed property subject to escape 
assessments for a particular year. Such over-assessments would be o&t 
against escape assessments for any tax year covered by the audit. 

Thus, if an audit of one year discloses property underassessed for that year but a greater 
amount of property overassess ed in that year, then the assessor shall so notify the taxpayer and 
inform the taxpayer that a claim for cancellation or refund may be filed. As stated above, any 
claim for canceilation or refund must be tiled in accordance with the requirements of those code 
sections. 

my The views expressed in this letter are only advisory in nature; they re&sent the analysis of 
the legi &of the Board based on present law and the facts set forth herein+ and are not binding 
on any person or public entity. 

D 

Very Truly Yours, 

Tax Counsel 

Mr. DickJohnson, MIC:63 
Mr. David Gau, MI054 
Ms. Jennifer Willis, ME70 


