
(916) 445-8900 

October 13, 1978 

Dear xr. 

Assessment of Rubber-TiredEquipment 

Your letter of October 5, 1978, to Hr. 
bssistant Chief Counsel, requested our opinion as to whether 
certafn rubber-tired construction equipment is .subject to local 
ad valorem tamtim. In response, we bve concluded that it 
appears that the general class of equipment described would not 
be subject to assessment by ti'county) howeverr the specific 
models and mode of ope.ration by the owner may have resulted in 
avalid assessment. 

Revenue and Tarration code, seckioa 994(c), is controlling 
and provides inpertiaentpartr 

. ..rubber-tired equipment that does not 
require a pernit (V.C. 35780), which... 
are registered under the Vehicle Code 
and licensed under Part 5 (co=encing 
with Section 10701) of Division 2 of 
this code, shall not be otherwise 
a=;;2 for purpose0 of proper- 

. 

Our interpretation of this statute simply require8 the finding of 
three element8 to conclude that rubber-tired equipment is non- 
absessable. Initially, the equipment must not be over-sised/ 
weight so as to come under the permit provisions of Vehicle 
Code, section 35780. Our check of the general characteristics of 
the Caterpillar Motor Patrols, models l.2 E, P and G, and the 
John Deere 5010 Scraper, in conjunction with Caltrans, Permit 
Section, indicates that the V.C. 35780 permit is not nomtally 
required for these models. However, if the models in question 



are eoa-%tandard fn sire and weight OE if t&e blades cannot be 
rotated parallel to the axis of the chasis, tbn a permit 
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would be required and JlS6086Eleot for p;rOpSrty tannO W0Ub-i be 
proper. 

Secondly, the equipment must be registered by DHV 
under the Vehicle Coderand thirdly, it must be licensed by 
DMV under the Vehicle License Fee Law. Your letter indicates 
that the equipent ha6 been 60 regitztered and 1iC~Sed for 
the years in question. 

To Ze601V0 the question We would f@cOzzmen d that your 
member furni6h proof to the assessor that the equiwnt ha6 never 
bean operatedpursuantto theV.C. 35780 pornit; that ft is the 
standard type not requiring thgpermitand tbtitwas p-mperly 
limS8d and zegfstezed for the3 yearo fn question. 

imcuasM.#ill,iAns 
Tax Counsel 

mwtfr 

ccr Mr. Don 3. Hutchinaon 
?ihmeda County Assessor 
Attn: Mr. Stepheni2. Sara 


