
240.0011 Non-Church Uses. A church parking lot used for church parking and by other 
individuals and businesses on weekdays for parking that is not use for "commercial 
purposes," as defined in Revenue and Taxation Code Section 206. 1, remains eligible for 
the exemption. C 5/28/87. (Am. M99-1) 
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Dear ··· 

This is in response to your May 14, 1987, letter to Mr. Richard 
Schorle and me wherein you inquired as to the availability of 
the welfare exemption and/or church exemption from property 
taxation for the St. John's Presbyterian Church of Rancho 
Park's parking lot were the church to allow others to use the 
parking lot or a portion thereof on a "not to interfere with 
church use" basis. 

Per your letter, in part: 

"Some of the 98 parking spaces in the Church parking lot 
are not needed for the Church's ministries during weekday 
mornings and afternoons. Because the Church is located in 
a crowded section of west Los Angeles, the Church has 
received requests from various individuals, businesses and 
other organizations concerning the use of its parking lot 
for themselves or their employees during weekday working 
hours. 

"The Church leadership wishes to permit such use in certain 
situations, as a service to the individuals, businesses and 
other organizations involved and as a service to the 
community at large, but only if.doing so will not adversely 
affect the Church's exemption from California property 
taxes with respect to any portion of its property. The 
Church either would charge no fee whatsoever or would 
charge a modest fee which does not exceed the ordinary and 
necessary costs of operating and maintaining the parking 
lot for parking purposes.'' 
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Article XIII, section 4 of the California Constitution 
provides, in pertinent part: 

"The Legislature may exempt from property taxation in lvhole 
or in part: 

* * * 
(b) Property used exclusively for religious, hospital, or 
charitable purposes and owned or held in trust by 
corporations or other entities (1) that are organized and 
operating for those purposes, (2) that are nonprofit, and 
(3) no part of whose net earnings inures to the benefit of 
any private shareholder or individual. (Welfare exemption) 

* * * . 

(d) Real property not used for commercial purposes that is 
reasonably and necessarily required for parking vehicles of 
persons worshiping on land exempt by Section 3(f) ." 
(Church exemption) 

As you noted in your letter, Revenue and Taxation Code section 
206.1, which implements article XIII section 4(d), provides 
that: 

"All real property necessarily and reasonably required for 
the parking of automobiles of persons while attending 
religious services, or engaged in religious services or 
worship, or engaged in any religious activity, ... which real 
property ... is owned by the church or religious denomination 
or sect using such real property for the parking of 
automobiles as aforesaid, and which real property ... is not 
at other times used for commercial purposes is exempt from 
taxation. As used in this section, 'commercial purposes' 
does not include the parking of vehicles or bicycles, the 
revenue of which does not exceed the ordinary and necessary 
costs of operating and maintaining the property for parking 
purposes." 

Per your letter in this regard: 

"The Church's parking lot is not larger than is necessarily 
and reasonably required for the parking of automobiles of 
persons while attending religious services. The present 
average attendance at the Church's Sunday morning worship 
services exceeds 400 persons and many parishioners park on 
side streets after the parking lot is filled. In view of 
the foregoing representation concerning fees, the parking 
lQt_wou_ld __ not at _auy _ _timebe _U!>e_d tor cQmll\eJ:ci_al purposes," 
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In 1975, section 206.1 was amended by Stats. 1975, ch. 128, in 
effect January 1, 1976, to delete "and exclusively used" after 
"required'' and to substitute •used for commercial pur~oses" for 
"and which during the 12 months immediately preceding an 
application for tax exemption has not been used for commercial 
purposes •.. " in the first sentence, and to add the second 
sentence defining commercial purposes. From that time forward, 
property used for church parking and other parking has been 
eligible for the church exemption where such other parking has 
not constituted use for "commercial purposes'', as that term is 
defined in the section. Since, according to your letter, the 
Church's parking lot would be used for church parking and other 
parking, and such other parking would not constitute use for 
"commercial purposes", as defined, it appears that the parking 
lot would remain eligible for the church exemption, which is 
administered by the Los Angeles County Assessor. 

As to the availability of the welfare exemption under such 
circumstances, article XIII, section 4(b) of the Constitution 
and section 214 of the Code continue to require exclusive use 
of property for religious, hospital, or charitable purposes, 
and there is no mention of or reference to church parking lots 
in either. Thus, as the Church's parking lot would be used for 
other parking, it would no longer be used exclusively for \
religious purposes; and as a result, it would no longer be 
eligible for the welfare exemption. 

The availability of the welfare 
-

exemption for a church parking 
lot was addressed in Peninsula Covenant Church v. San Mateo 
County, 94 Cal.App.3d 382, wherein the court considered section 
206.1 applicable to church parking lots per se, irrespective of 
whether the church exemption or the welfare exemption had been 
claimed, and it concluded that the uses made of the Church's 
parking lot by church members and by others did not preclude 
the welfare exemption. As evidenced above, however, such a 
conclusion is not reconcilable with article XIII, section 4 
since section 4(d) only refers to the church exemption and 
section 4(b) refers neither to church parking lots nor to 
section 4(d), and since section 4(b) and section 214 have 
always required exclusive use for qualifying purposes and 
ownership and operation by qualifying organizations. 

In sum, in our view, the Church's parking lot would remain 
eligible for the church exemption were the Church to allow 
others to use the parking lot or portion thereof under the 
circumstances referenced, but it would no longer be eligible 
for the welfare exemption. Thus, we concur with Mr. Schorle's 
analysis that the Church could claim the church exemption for 
its parking lot and continue to claim the welfare exemption for 
its church- build-ings and- the-J:-emai-nder-oLLts pr_opert![, w_Lth _ 
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the result that the Church's property could continue to be 
exempt in its entirety. 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 

JKM/rz 

cc: Mr. John J, Lynch, Los Angeles County Assessor 
Mr. Richard Schorle, Los Angeles County Assr. Ofc. 

be: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert Gustafson 
Mr. Verne Walton 
Mr. Gene Palmer 
DAS File 
Legal 
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