
220.0770 Trusts. The transfer of property to an irrevocable trust is not a change in ownership if 
the transferor/settlor is the sole beneficiary of the trust. On termination of the trust, either 
because of the death of the sole beneficiary or the passage of a time period specified in the 
trust instrument, a transfer to an "eligible transferee" son or daughter is excluded from 
change in ownership under Revenue and Taxation Code section 63 .1 if all the other 
requirements for exclusion are met. If the contingent beneficiary son or daughter does not 
survive the expiration of the trust and the trust assets transfer to the child's estate, the 
parent/child exclusion is inapplicable. C 9/28/90. 
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Dear 

This is in response to your letter of September 14, 1990, 
requesting advice on the application of Proposition 58 to a 
proposed transaction involving the· Irrevocable Trust of 
1990. 

The proposed transaction involves the transfer of property by 
the settlor, · to an irrevocable trust. The 
settlor's interest in the trust shall terminate on the first to 
occur of 7-1/2 years after the agreement is signed or the death 
of the settlor. The trust will be funded in part by settlor's 
residence located at 35 San Francisco. 
During the term of the settlor's interest the settlor shall 
have the right to occupy the San Francisco residence and to 
rec~ive the net income of the trust if any, If the trust 
terminates 7-1/2 years after the trust is signed, and settlor's 
son, i, survives, the trust property shall be 
distributed to hi~ free of trust. If idies before the 
termination of the trust, the trustee shall distribute the 
trust estate free of trust to , estate. If the trust 
terminates by reason of settlor's death, the settlor may 
exercise a general power of appointment and appoint the trust 
assets in accordance with the settlor's last Will. If the 
settlor does not exercise her general power of appointment, all 
of the trust not so disposed of shall be distributed to a trust 
for son's' benefit under an inter vivos trust established by 
settlor, or, if that trust is not in existence, outright to 
Mark. A copy of the proposed trust was attached to your letter. 

Set forth below in order are the three questions presented in 
your letter followed by our comments. 

I ; 
i ) 
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(1) WILL THE TRANSFER BY THE SETTLOR OF THE RESIDENCE INTO THE 
TRUST BE EXEMPT FROM REASSESSMENT? 

COMMENT: 

In effect, your question asks whether the settlor's transfer of 
her residence to the trust will be excluded from change in 
ownership for property tax purposes. The term "change in 
ownership" is defined by Revenue and Taxation Code Section 60 
(all section references are to the Revenue and Taxation Code 
unless otherwise indicated) as a transfer of a present interest 
in real property, including the beneficial use thereof, the 
value of which is substantially equal to the value of the fee 
interest. Further, as noted in your letter, subdivision (d) of 
section 62 excludes from change in ownership any transfer by 
the trustor into a trust for so long as the transferor is the 
present beneficiary of the trust. See also Property Tax Rule 
462 (18 California Code of Regulations Section 462, subdivision 
(i)(2)(A) which similarly provides that a transfer to a trust 
is not a change in ownership if the trustor-transferor is the 
sole beneficiary of the trust. Since under the terms of the 
proposed 1 Irrevocable Trust qf 1990, the 
settlor-t~ansferor, 1, would be the sole present 
beneficiary, her transfer of the residence to the trust would 
be excluded from change in ownership by these provisions. 

(2) IF THE TRUST TERMINATES 7-1/2 YEARS AFTER THE TRUST IS 
SIGNED, WILL THE LIFE ESTATE IN TRUST FOR THE BENEFIT OF 
THE SETTLOR'S SON BE EXEMPT FROM REASSESSMENT? 

COMMENT: 

As discussed in your letter, Proposition 58 added subdivision 
(h) to section 2 of article XIII A of the California 
Constitution, providing that "change in ownership" shall not 
include the transfer of the principal residence of the 
transferor in the case of a transfer between parents and their 
children. It also provides for a similar exclusion for the 
transfer of the first $1 million of the full cash value of all 
othei real property transferred between parents and their 
children. These provisions are implemented by section 63.1 
which contains the various requirements applicable to the 
parent/child change in ownership exclusion. subdivision (a)(l) 
excludes the transfer of real property which is the principal 
residence of an eligible transferor in the case of a 
parent/child transfer. Subdivision (c)(7) defines "transfer" 
as including any transfer of the present beneficial ownership 
of property from an eligible transferor to an eligible 
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transferee through the medium of an inter vivos or testamentary 
trust. The terms "eligible transferor" and "eligible 
transferee• are defined in subdivisions (c)(4) and (5) as a 
parent or child of an eligible transferee or transferor, 
respectively. 

Under the proposed terms of the trust, it will terminate 7-1/2 
years after the date it is signed and the trust estate will be 
distributed either (1) to Mark free of trust I survives 
the termination of the trust, or (2) to ~state free of 
trust / does not survive the termination of the trust. 
In the event i survives the termination of the trust and 
receives the trust ' estate, this would be a "transfer" within 
the terms of section 63.1, subdivision (c)(7), since it is the 
transfer of the present berleficial ownership of the property 
from an eligible transfeior to an eligible transferee through 
the medium of an inter vivos trust. Assuming that the other 
requirements of section 63.1 are satisfied, that is the 
property is either the transferor's principal residence or is 
the first $1 million of full cash value of other real property, 
a timely claim for exclusion is filed, etc., we conclude that 
the transfer to 'of real property pursuant to the terms of 
the proposed trust would be excluded from change in ownership. 
If Mark fails to survive the trust and the trust estate is 
distributed to Mark's estate, however, the estate property will 
presumably be distributed to I heirs. Since nothing in 
the information submitted indicates ~hat the property would be 
distributed to an eligible transferee, we conclude that the 
parent/child change in ownership exclusion would not apply in 
this event. 

(3) IF THE SETTLOR DIES DURING THE 7-1/2 YEAR PERIOD, WILL THE 
TRANSFER BE EXEMPT FROM REASSESSMENT? 

COMMENT: 

The terms of the proposed trust provide that if the trust 
terminates by reason of the settlor's death, the settlor may 
exercise a general power of appointment and appoint the trust 
assets in accordance with the settlor's last Will. Obviously, 
the effect of any distribution of the trust property pursuant 
to the settlor's Will would depend upon the terms of that 
instrument, Unless the property is distributed to an eligible 
transferee, the parent/child exclusion would not apply. 

The proposed trust further provides that if the settlor does 
not exercise her general power of appointment, all of the trust 
property not so disposed of shall be distributed to an 
inter vivos trust established by the settlor for 
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benefit. If that trust is not in existence, then the property 
will be distributed outright to .. As discussed above, the 
distribution of the trust property to Mark would qualify for 
the parent/child exclusion assuming that the various 
requirements of section 63.1 are otherwise satisfied. Since no 
details regarding the terms of the inter vivos trust for 
have been furnished, we are unable to provide any firm 
conclusion as to the effect of the distribution to that trust. 
Assuming that the distribution to that trust would result in 
the transfer of the present beneficial ownership of the 
property to !, then the transfer would apparently satisfy 
the terms of section 63.1, subdivision (c)(7), and the transfer 
would qualify for the parent/child exclusion. 

In short, if receives the present beneficial ownership of 
the property either by virtue of outright transfer to him or by 
virtue of transfer to a trust in which he is the present 
beneficiary, the property would be treated as having been 
transferred from an eligible transferor to an eligible 
transferee and would thus qualify for the exclusion. 

The views expressed herein are advisory only and are not 
binding upon any county assessor. You may wish to discuss this 
matter with the San Francisco County Assessor in order to 
determine whether he will treat the subject property in a 
manner consistent with the conclusions expressed above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

RHO:sp 
2696D 

cc: Honorable Samuel Duca 
San Francisco County Assessor 
Room 101, City Hall 
San Francisco, CA 94102 

Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 

Very truly yours, 

~---i f/t;?:-L~'--
Richard H. Ochsner /''-­
Assistant Chief Counsel 


