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(816) 445-4588

July 9, 1382

C Mea

Deputy County Counsel
San Luis Obispo County
Courthouse Annex, Room 103
San Luis Obispo, CA 93408

Dear Mr.

The other day you asked whether the receat umendment
to Section 452(i) (2) (A) is applicable to transfers that occur
on or after March 1, 1375.

Although the section was amended in 1982, this amend~
pent was not made because 0f a recent change in the law. The
purrose of the amendment was to remove any possidble ambiguity
as to what interests were subject to reappraisal if the trustorx
or the trustor's spouse was not the sole nresent beneficiary(s).

As you are aware, a rule cannot change the reaning
of a statute if it is clear and unambiquous. In this regard,
it should be kept in mind Section 65 of tha Fevenue and Taxation
Czcde sets forth the basic definition as to what constitutes a
"change in ownership.® It provides:

A "change in ownership" means a transfer
of a nresent interest in real property,
including the benaficial uss thereof, the
value of which is substantially equal to
the value of the fee interest.

This general definition is controlling in all cases
where a more specific provision to the contrary is absent. In
Reeping this general concert in nind the legislature also enacted,
in 1979, Sections 62(d) and 63(a) which excluded from change in
ownarship, property transferred to a trust where the trustcor
or the trustor's spouse were the beneficiaries. 7These arend-
ments were specifically made applicable to traasfers occurring
on or after March 1, 1975. 1In such a case the only present
beneficiaries (per Section 6€0) were the trustor or tiae trustor's
spousa.



1r. bBruce Cook

2. e e 'July 9, 19

There is nothing in the amended sections indicating
that if there are other present beneficiaries, their interests.
are not subject to rcappraisal mercly oczcause the truster or
the trustor's spouse is alsc one of the present bencficlariec
Such a conclusiocon would not only be contra to the clear

lanquage of Saction

ol ro

lating o transfers of nresent baenc

ficial intcrests, it could alo2 cause an unwarranted and and
tended result. For instance the trustor could retain one tenth
of oae parcont interesc in the frust and the other intorests
could be transiferrad to an unreiated party. Under the theory
that he is a »resent beneficiary no reappraisal would be made
even though there are different people now owning the bulk of

property interests.

_ If the legislature wanted to exclude transfers to
trusts from reappraisals if the trustor or the trustor's
spouse was on2 oI the preoseat benaficiaries, they could hava

easily dono so0.

be presumptudous on our nart to do s0; especiably in light of
the wording of Section 69.
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Since the Legislature did nct do so, it would

tthether a piiticular county, or for that natter, the
State Zoard of XEgualization had erronsously concluded that so

icng 23 the tranafexor cor

the transferor's spouse was one of

the present beneficiaries tiierse should not be a reanpraisal of
the rresent interest held by othar beneficiaries is irmateri

It i3 clear that a government agoncy nas no authority to caar
the clear meaning of a statute, wiether it is attempted by leiter

or a formal rule,
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Summarily, it is our opinion that the coanclusions oZ
Fule 462(1) (2) (A) are avvnlicable to any transactions occurring
on and after March 1, 1975.
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bc: Mr. Gordon P. Adelman
Mr. Rokbert H. Gustafson

legal Section

Very truly yours,

Glenn L. Figby
Asgistant Caief Counsel




