
220.0499 Partnership. The purchase by two partners of a third partner's partnership interest 
does not result in a change in ownership in partnership property if neither partner obtains 
more than a 50 percent interest in both partnership capital and profits and the purehase 
does not result in termination of the partaership beeause of a eontinuation elause in the 
partnership agreement whether or not the partnership is a continuing one. C 11/15/89 
LTA 8/21/96 (No. 96/52). 
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November 15, 1989 

This is in response to your letter of October 16 requesting advice 
on the property tax consequences of a proposed c~ange in the Lake 
Almanor Forest Estates Partnership. 

Your letter states that the Lake Almanor Forest Estates 
Partnership is owned by three partners. The partners are Ed 
Greenlee (43.4%), Baldwin Contracting Company, Inc. (48.28%), and 
John DeLapp (8.32%). The partnership's sole asset is a 
subdivision of undeveloped real property located in the Lake 
Almanor area of Plumas County. You ask, if each of your clients 
becomes a 50% partner in t~e partnership, whether the acquisition 
of the additional ownership interests by these partners will l
constitute a change in ownership and result in a reassessment of 
the partnership of real property. 

Your letter also refers to a December 13, 1982, opinion letter 
from then Assistant Chief Counsel Glenn L. Rigby to Mr. Douglas 
Tande, Chief Appraiser of the Plumas County Assessor's office, 
relating to the same partnership. Under the facts described in 
that letter, John DeLapp owned a 19% interest in the partnership 
and wished to transfer that interest to the partnership in 
exchange for a share of the partnership lots. Mr. Rigby's letter 
described the property tax consequences of this proposed 
transaction. 

-we assume that the facts described in your letter are a variation 
on the earlier described transaction and that your clients are 
partners Ed Greenlee and Baldwin Contracting Company. Further, we 
assume that the partnership has a continuation clause which 
prevents the dissolution of the partnership on the withdrawal of 
one of the partners. 

Revenue and Taxation Code section 64(a) provides that, with 
certain exceptions, the purchase or transfer of ownership 
interests in legal entities, such as corporate stock or 
partnership interests, shall not be deemed to constitute a 
transfer of the real property of the legal entity. See also 
Property Tax Rule 462 "Change in Ownership" (18 Cal. Code of 

/ 
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Regs. § 462), subdivision (j)(3) to the same effect. The 
exceptions to this general rule are found in subdivision (h) of 
Revenue and Taxation Code section 61 and subdivisions (c) and (d) 
of section 64. Based upon the facts provided, it appears that 
subdivision (c) of section 64 is most pertinent to the question 
presented. Subdivision (c) provides that when a corporation, . 
partnership, other legal entity or any other person obtains a 
majority ownership interest in any partnership through the 
purchase or transfer of partnership interests such transfer shall 
be a change in ownership of the property owned by the partnership 
in which the controlling interest is obtained. See also Rule 
462(j)(4) (A) (ii), which recognizes that a change in ownership 
occurs if direct or indirect ownership of more than 50 percent of 
the total interest in both partnership capital and profits is 
obtained by a corporation, partnership, other legal entity or any 
person. 

Since, under the facts presented, neither partner will acquire a 
majority ownership interest in the partnership (i.e., more than 
50% of the total interest in both partnership capital and profits) 
it would appear that the exception provided by subdivision (c) of 
section 64 is inapplicable. In the absence of any information 
indicating that any of the other exceptions provided for in 
subdivision (a) of section 64 are applicable, we conclude that the 
acquisition of the additional partnership interests by your l 

' 
clients would ndt constitute a change in ownership resulting in a 
reassessment of the partnership property. 

The views expressed in this letter are advisory only and are not 
binding upon the Plumas County Assessor. You may wish to consult 
the Assessor in order to determine whether he will treat the 
described transaction in a manner consistent with the views 
expressed above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us to 
accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

~·frk?//t!~~:?~t:~ 
Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RHO:cb/2241D 
cc: The Honorable Ernest R. Eaton, Jr. 

Plumas County Assessor 
Mr. John W. Hagerty 
Mr. Verne Walton 

( 
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No. 96/52 

TO COUNTY ASSESSORS: 

August 21, 1996 

CHAPTER 491 (SENATE BILL 821), CHAPTER 497 (SENATE BILL 722), AND 
CHAPTER 527 (SENATE BILL 716), STATUTES OF 1995 

Chapters 491 (Senate Bill 821, Hurtt), 497 (Senate Bill 722, Committee on Revenue and 
Taxation), and 527 (Senate Bill 716, Committee on Revenue and Taxation) were signed 
by the Governor and became effective on January 1, 1996. Chapter 497 was Board­
sponsored legislation. These three bills affect various areas of property tax law and will 
be discussed separately. 

SENATE BILL 821 (Hurtt) CHAPTER 491 

BASE YEAR VALUE. Chapter-491 clarifies that once the base year value is adjusted 
downward to reflect the current market value (Proposition 8), the property must be 
annually reappraised until the current market value exceeds its factored base year value. 
This bill relettered Revenue and Taxation Code (all statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code unless otherwise 'indicated) §51 beginning with the first 
paragraph as subdivision (a). The last paragraph is (e) which reads (changes denoted by 
italics): 

"(e) Nothing in thissection shall be construed to require the assessor to make an 
annual reappraisal of all assessable property. However, for each lien date a.fier the 
first lien date for which the taxable value (if property is reduced pursuant to 
paragraph (2) of subdivision (a), the value of that property shall he ·annually 
reappraised at its full cash value as defined in Section 110 until that value exceed1· 
the value determined pursuant to paragraph (J) ()(subdivision (a). in no event 
shall the assessor condition the implementation of the preceding sentence in any 
year upon the .filing of an assessment appeal." 
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owned by the partnership. This is declaratoty of existing law. Subdivision ( c)(l) now 
reads (changes denoted by italics): 

"(c) (1) When a corporation, partn,ership, limited liability company, other legal 
entity, or any other person obtains control through direct or indirect ownership or 
control of more than 50 percent of the voting stock Qfany corporation, or obtains a 
majority ownership interest in any partnership, limited liability company, or other 
legal entity through the purchase or transfer of corporate stock partnership, or 

· limited liability company interest, or ownership interests in othe> legal entities, 
including any purchase or transfer of 50 percent or less of the ownership interest 
through which control or a majority ownership interest is obtained, the purchase 
or transfer of that stock or other interest shall be a change of ownership of the real 
property owned by the corporation, partnership, limited liability company, or other 
legal entity in which the controlling interest is obtained." 

It has been the Board's consistent administrative interpretation that a single transfer of 
more than 50 percent of the voting stock of a corporation or ownership interests in a 
partnership is not necessary in order to obtain control or majority ownership. Rather, 
such control may be obtained through more than one transfer of ownership interests. For 
example, person A could acquire 40 percent of the stock of Corporation X. Assuming A 
did not previously own any stock in this corporation, this purchase would fall under the 
general rule in subdivision (a) and would not constitute a change in ownership of the 
corporation's real property. If A then acquired another 9 percent ofthe voting stock, the 
same rule would apply. If A acquired another 2 percent, however, A would have 
obtained control (51 percent) and there would be a change in ownership of the real 
property of the corporation pursuant to the terms of subdivision (c). 

Chapter 497 also added paragraph (2) to subdivision (c): 

"(2) On or after January 1, 1996, when an owner of a majority ownership interest 
in any partnership obtains all of the remaining ownership interests in that 
partnership or otherwise becomes the sole partner, the purchase or transfer of the 
minority interests, subject to the appropriate application of the step-transaction 
doctrine, shall not be a change in ownership (~(the real property owned by the 
partnership. " 

It should be noted that the amendment refers to a situation "when an owner of a majority 
ownership interest in any partnership obtains all of the remaining ownership interests in 
that partnership or otherwise becomes the sole partner." (Emphasis added.) The latter 
phrase has been added to address situations where the majority partner, rather than 
directly acquiring the minority interests, has the partnership acquire the minority interest. 
In either case, the majority owner then becomes the sole 100 percent partner. 




