220.0464 Partition. Owners of undivided interests in real property may partition the property
without causing a reappraisal provided each owner obtains ownership of property that is
equal in value to the undivided interest previously held. In determining the value of the
property owned after partition, the assumption of a mortgage or other debt should be
ignored. C 7/31/86.
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" Re: Proportional Iﬁterests in Partition

This is in response to your letter dated June 3, 1986, in which
you ask our opinion on whether the following transactiom will
constitute a change in ownership. The facts as set forth in
your Iletter are as follows:

Two couples purchased a parcel of property as teéenants in common
with each owning a 50 percent undivided interest. Before 1978,
three units which were approved for condominiums were
constructed on the property, however, no separate parcels wersa
created. The parties now Ilntend to transfer two of the units
and all of the remaining debt to one couple, and to tramnsfer
the remaining unit to the other couple. As an example of the
propaosed transaction, yow assume that the three units are each
warth $100,000 for a total value of $300,000 and the debt
against all three is $100,000. One couple will take two units
warth $200,000 and the debt of $100,000, and the other couple
will take a unit free and clear with a value of $100,000.. You
ask whether such a partition would be excluded by Section ’
62(a){(1l) of the Revenue and Taxation Code.

I

Revenue and Taxation Code Section 62(a)(l) provides that any
transfer between coowners which results in a change in the
method of holding title to the real property transferred
without changing the proportional interests of the coowners in
that real property, such as a partitiom of a temancy in cvmmon,
18 not a change 1n ownershilip. Therefore, the 1ssue to be
decided 1s whether assumption of a lien on the real property
constitutes part of a proportional interest of the coowners in
the property for the purposes of section 62(a)(l).

Revenue and Taxzxatlion Code Section 60 defines what interest In R
property must be elther retained or traansferred for purposes of .
/ ﬂj ’
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