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Dear Mr. : 

This is in response to your letter of January 7, 1999 to the State Board of Equalization 
Legal Division, requesting our opinion as to the meaning of the phrase “at least 5 1 percent of the 
rental spaces” as used in subdivision @) of section 62.1 of the Revenue and Taxation Code, 
pertaining to tenant purchases of lots in a mobilehome park. It is your view that the Legislature 
presupposed that all affected mobilehome parks would be completely occupied, with no vacant 
spaces, and that in actuality, it intended the phrase quoted above to mean “at least 51 percent of 
the occupied rental spaces” when some of the rental spaces were not occupied by tenants. 
Unfortunately, although sympathetic with your intentions to facilitate the tenant acquisition of 
your mobilehome park, we are of the opinion that neither the language of Section 62.1, nor the 
legislative history of subdivision (b) of that section, supports the interpretation you advance. 

You relate that you reside in the Mobilehome Park, and that since January 1996, 
there has been an effort to sell the lots or spaces in this park to the tenants of those lots. There 
are a total of 171 spaces in the park of which in January 1996, 153 were occupied, and 18 were 
unoccupied. So far, 76 of the original tenants have purchased their spaces. 

As you point out, section 62.1 provides that “Change in ownership [and thus, a 
reassessment of the property for property tax purposes] shall not include either of the following: 
[fl (b) Any transfer or transfers on or after January 1, 1985, of rental spaces in a mobilehome ? 
park to the individual tenants of the rental spaces, provided that (1) at least 5 1 percent of the 
rental spaces are purchased by individual tenants renting their spaces prior to purchase, and (2) 
the individual tenants of these spaces form, within one year after the first purchase of a rental s 
space by an individual tenant, a resident organization as described in subdivision (k) of Section 
5078 1 of the Health and Safety Code, to operate and maintain the park. . . .“I 

The issue you present is the meaning of clause (1) in the above subdivision. Does “at least 
5 1 percent of the rental spaces” mean 5 1 percent of all of the spaces in the park, occupied or 
unoccupied, or does it mean 5 1 percent of the occupied spaces? In the case of your mobilehome 
park, if the meaning is the latter, the purchase of 78 spaces by tenants meets the requirement, 

’ 1998 legislation removed the language “and before January 1,2000,” following “on or after January 1,1985,” in 
this subdivision, and made other changes to the section. A copy of the amended section is enclosed for your 
reference. 
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which you believe is reasonably possible to accomplish. If the meaning is 5 1 percent of all of the 
lots, this provision would require the purchase of 87 lots, which you view as unlikely. The 
consequence of the requirement of this subdivision not being met is that the lots purchased by the 
tenants would be reassessed for property tax purposes at your approximately $5 1,000 purchase 
prices, rather than remain assessed at the approximate $23,000 share of the park assessment prior 
to your purchases. 

% In interpreting legislation, we are first compelled to review the plain language employed by 
the Legislature. Here, the Legislature clearly used the language “at-least 5 1 percent of the rental 
spaces are purchased. . . ,” not “at least 5 1 percent of the tenants purchased the spaces they 

i rented,” and not “at least 5 1 percent of the occupied rental spaces are purchased,” either of which 
would have conveyed the intent for which you argue. A firm rule of statutory construction is that 
a court may not insert qualifying provisions into a statute or rewrite it in an attempt to make it 
conform to a presumed intention of the legislature not expressed in the statutory language. Code ._ 
of Civ. Proc. Ej 1858; Gcinr v. Board of Pension Commissioners (1979) 96 Cal.App.3d 1005, 
1010; Cemetery Board v. TeZophase Society of America (1978) 87 Cal.App.3d 847, 858. It is 
our opinion that the language utilized by the Legislature is clear and unambiguous; it requires that 
5 1 percent of the rental spaces, meaning all of the rental spaces in the park must be purchased by 
the individual tenants renting their spaces prior to the purchase. It is further our opinion that that - 

language cannot properly be enlarged or supplemented as you suggest. 

Our opinion is reinforced by other statutory references. For example, Health and Safety 
Code section 18214, subdivision (a), defines “mobilehome park”, in part, as “any area or tract of 
land where two or more mobilehome lots are rented or leased, held outfor rent or lease, or were 
formerly held out for rent or lease . . .” Thus, the Legislature clearly considers a mobilehome lot 
as such, whether or not it is currently rented or leased. 

Moreover, a review of the legislative history of S.B. 1768, the bill which enacted 
subdivision (b) of Section 62.1’ discloses nothing with respect to the language in question to 
indicate an intent such as you suggest must have existed, nor anything indicating that other than 
the plain meaning of the words utilized was intended by the Legislature. The precise issue of the 
degree of tenant participation appears not to have been an issue in the enactment of this provision. 
In the occurrence which precipitated the enactment of subdivision (b), the governing document 
requirement for approval of the transfers required a 60 percent participation, and it was reported 
that, in fact, 89 percent of the tenants had elected to purchase their units. In any event, 
subdivision (b) was added to provide parity of treatment to conversions of mobilehome parks to 
tenant ownership where the nonprofit organization created to operate the park was formed after 
the conversion, as opposed to prior to the conversion, as was contemplated by subdivision (a) of 
that section. The parallel language in subdivision (a) is: “provided that . . . the individual tenants 
who were renting at least 5 1 percent of the spaces in the mobilehome park prior to the transfer 
participate in the transaction . . .” Again, this clearly and unambiguously means tenants renting 51 
percent of all of the spaces in the park, further supporting our view that this plain meaning is 
applicable to the parallel requirement in subdivision (b). 

2S~ 1986, Ch. 447. 
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You note in your letter that there is no indication in section 62.1 that the residents of a 
park are expected to purchase vacant or spaces other than their own spaces in order to bring the 
count of tenant-purchased spaces up to 51 percent. We concur that there is no such requirement; 
in fact, purchases of spaces by persons who were not tenants renting the spaces purchased prior 
to the purchase would not be included in the purchases counted to meet this requirement. The 
statute requires that the quali@ing purchases be by “individual tenants renting their spaces prior to 
the purchase”. However, we have previousIy stated our opinion that it is not necessary to be 

r what you appear to refer to as an “original tenant” as of some date in the past. The language of 
the subdivision means only that the persons buying the spaces must have been tenants prior to 
their purchase of the rental space. Therefore, for example, a tenant who moved into the park 
since January 1996, who subsequently purchased his or her space, would qualify in meeting the 5 1 

‘ percent requirement and would participate in the other provisions of the subdivision. 

The views expressed in this letter are advisory only; they represent the analysis of the legal 
sttiofthe Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding on any 
person or public entity. 

Daniel G. Nauman 
Tax Counsel 
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Mr. Dick Johnson, MIC:63 
Mr. David Gau, MIC64 
Ms. Jennifer Willis, MIC73 


