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RE: Change in Ownership Upon Dissolution of a Limited Partnership
Dear Mr. ,

This is in reply to your letter of April 11, 2002 in which you request that we reconsider
the analysis and conclusions set forth in the opinion letter dated April 11, 1997 which concerned
the application of the change in ownership provisions to the dissolution of a partnership upon the
death of a partner. As you state in your letter, our analyses and conclusions were based on the
provisions of the Uniform Partnership Act which has been repealed and you request that we
analyze the same facts and questions addressed in that previous letter by considering the
California Revised Limited Partnership Act (RLPA), Corporations Code sections 15611 through
15723, and opine as to whether the conclusions would be different under the RLPA. However,
in our subsequent phone conversation on May 23, 2002, you requested that our opinion address
only the issue of whether under the RLPA, as applied to the relevant facts of that letter involving
the death of a general partner of a limited partnership, would result in a change in ownership of
the limited partnership’s property. As you requested, our response is limited to an analysis of
that issue and our conclusions thereon.

As set forth below, when a limited partnership dissolves upon the death of a partner
(whether general or limited), but the remaining partner or partners carry on the partnership’s
business in the form of a new partnership, there is a change in ownership of the partnership’s real
property. However, no change in ownership results, when the partner dies, the limited
partnership is continued pursuant to the provisions of the Corporations Code governing
dissolution of a limited partnership.

Relevant Facts

Two individuals, A and B, form a limited partnership ("LP") in which each owns a 50
percent capital and profits' interest. A is the general partner and B is the limited partner. The
partnership agreement does not include a provision for continuation of the LP upon the death of
the general partner. The partnership acquires and holds real property in the name of the
partnership. A dies and his 50 percent partnership interest passes to his son, C. B decides to
continue the business of the partnership and admit C as the new general partner. The partnership
agreement is amended to add C as the new general partner.
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Law and Analysis

The Revised Limited Partnership Act (Corporations Code sections 15611 through 15723)
are the statutory provisions governing the formation, operation and dissolution of limited
partnerships. With respect to the general partner, section 15642 provides that, in the case of a
general partner who is an individual, he or she ceases to be a general partner of a limited
partnership upon his or her death. Thus, upon death A’s ceased to be a general partner. When a
general partner to be a general partner, Corporations Code section 15681 provides in subdivision
(c) that, unless the partnership agreement provides otherwise or absent certain conditions
discussed below, the limited partnership is dissolved and its affairs shall be wound up.

Under California property tax law, transfers of interests in real property, including
transfers of interests in legal entities holding real property, occur upon the death of the owner.
Specifically, Property Tax Rule 462.260, subsection (c) states that the date of change in
ownership of real property for reappraisal purposes is the date of death of the owner. In adopting
this provision of the Rule, the Board of Equalization relied on California Probate Code section
7000, which expressly states:

Subject to Section 7001, title to a decedent’s property passes on the
decedent’s death to the person to whom it is devised in the decedent’s will or,
in the absence of such a devise, the decedent’s heirs as prescribed in the laws
governing intestate succession.

Thus, at A’s death, his 50 percent partnership interest immediately transferred to his son,
C. Although he did not thereby succeed to legal title as a partner, he did acquire beneficial
ownership of A's 50 percent capital and profits interest. If the partnership dissolved as a result of
A’s death, B remained as the surviving partner solely for the purpose of winding up the
dissolved partnership and to account to C for A’s share.

When a partnership undergoes a technical dissolution by the death of a partner, it retains
its legal existence as an entity for the limited purpose of winding up. As a result, A’s and C’s
interests in the partnership’s property are vested upon dissolution, but they do not become
possessory until actual liquidation and distribution of the partnership’s property, including real
property. During the process of winding up, the surviving partner continues to hold his 50
percent partnership interest and the deceased partner’s 50 percent partnership interest transfers to
that partner’s heir. Generally, the transfer of partnership interests does not result in a change in
ownership of real property owned by the partnership pursuant to Revenue and Taxation Code
section 64, subdivision (a) which provides:

(a) Except as provided in subdivision (h) of Section 61 and subdivisions (c)
and (d) of this section, the purchase or transfer of ownership interests in legal
entities, such as corporate stock or partnership or limited liability company
interests, shall not be deemed to constitute a transfer of the real property of
the legal entity. This subdivision is applicable to the purchase or transfer of
ownership interests in a partnership without regard to whether it is a
continuing or dissolved partnership.
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Since the exceptions provided in Section 61(h) and Section 64(c) and (d) are not
applicable, the transfer of A’s 50 percent partnership interest to C does not result in a change in
ownership.

Effect of Dissolution

If the partnership was dissolved by A’s death, then the subsequent agreement by B and C
to become partners effectively formed a new partnership, either by (a) transferring the dissolved
partnership’s real property to the new partnership, or (b) by distributing the real property from
the dissolved partnership to themselves and then transferring the real property to the new
partnership. The transfer or transfers from the dissolving partnership with B as the remaining
partner, to the new partnership with B and C as partners, will result in a change in ownership of
the real property. Board Property Tax Rule 462.180 (Title 18, California Code of Regulations
section 462.180) provides in relevant part that

(a) The transfer of any interest in real property to a corporation, partnership,
or other legal entity is a change in ownership of the real property interest
transferred.

Thus, the transfer from the dissolving partnership to the new partnership would be a
change in ownership of the real property.

The transfer from the dissolved partnership to B as the former partner and to C as A’s
heir would also be a change in ownership under section 61(i). Section 61(1) provides

Except as is otherwise provided in Section 62, change in ownership, as
defined in Section 60, includes, but is not limited to:

% % %

(1) The transfer of any interest in real property between a corporation,
partnership, or other legal entity and a shareholder, partner, or any other
person.

As the result of the transfers from the dissolved partnership, the real property would pass
from the partnership to B and C as individuals unless an exclusion applies.

In this regard, Rev. and Tax. Code section 62, subdivision (a)(2) excludes from change in
ownership, legal entity-to-individual transfers of the same proportional ownership interests in the
real property. Specifically, subdivision (a)(2) excludes from change in ownership

(a)(2) Any transfer between an individual or individuals and a legal entity or
between legal entities, such as a cotenancy to a partnership, a partnership to a
corporation, or a trust to a cotenancy, which results solely in a change in the
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method of holding title to the real property and in which proportional
ownership interests of the transferors and transferees, whether represented by
stock, partnership interest, or otherwise, in each and every piece of real
property transferred, remain the same after the transfer.

Thus, if the dissolving partnership transfers the partnership real property to B and C in
direct proportion to their partnership interests, i.e., 50% to each, the transfers would be excluded
from change in ownership under section 62(a)(2).

After distribution of the property to B and C, they would contribute their real property
interests to the new partnership and obtain partnership interests. If each transfers his 50% real
property interest to the new partnership and receives in return a 50% partnership interest,
proportionality would be maintained, thus, the transfers would be excluded under section 62,
subdivision (a)(2). Notwithstanding the proportionality of such transfers and applicability of the
exclusion, in our view, such a transaction would be subject to the application of the step
transaction doctrine and would result in a change in ownership.

The “step transaction doctrine” has been applied to real property transfers when
unnecessary steps are taken merely to circumvent the intent of the change in ownership statutes;
in which case, the "substance of the transaction, rather than the form" will determine if a change
in ownership has actually occurred. Shuwa Investment Corp. v. County of Los Angeles (1991) 1
Cal.App.4th 1635. To determine whether particular circumstances warrant “stepping” together
multiple transactions to arrive at the substance of a transaction, courts have developed three
principal tests - end result, interdependence and binding commitment.

In this instance, it appears that the “end result test” compels the conclusion that the two
transfers should be stepped together. “Under the ‘end result test’, purportedly separate
transactions will be amalgamated with a single transaction when it appears that they were really
component parts of a single transaction intended from the outset to be taken for the purpose of
reaching the ultimate result.” Shuwa Investment Corp. v. County of Los Angeles (1991) 1
Cal.App.4th 1635, 1650. Here it appears the two steps were really component parts of a single
transaction. The ultimate result intended from the outset was for B and C to become partners in
the new partnership.

Exceptions to Partnership Dissolution

Notwithstanding the general provision for dissolution set forth in Corporations Code
section 15681, subdivision (c) sets forth two conditions for continuation of the partnership,
which if satisfied, would not result in a change in ownership. Those conditions are as follows:

(1) at the time there is at least one other general partner and the remaining
general partner, or all the general partners if more than one remains, continue
the business of the limited partnership, or (2) at the time there is no remaining
general partner and a majority in interest of the limited partners or the greater
interest provided in the partnership agreement agree in writing to continue the
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business of the limited partnership and, within six months after the last
remaining general partner has ceased to be a general partner, admit one or
more general partners.

In this case, the condition stated in subparagraph (1) is inapplicable because no general
partner remained; however, under subparagraph (2) B may elect to continue the partnership as he
constitutes a majority in interest of the limited partners. Thus, in this case, the partnership would
not dissolve if B elected in writing to continue the business of the LP and within six months after
A’s death admits C or some other person as a general partner. In that event, there has been no
dissolution of the partnership and, thus, no transfer of the real property which would result in a
change in ownership under section 64(a), 50 percent of the capital and profits interests in the
same LP could transfer to C or another person.

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not
binding on any person or public entity.

Very truly yours,
/s/ Lou Ambrose

Lou Ambrose
Supervising Tax Counsel (Acting)
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