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June 4, 1987 

Dear Mr. 

This is in response to your letter of May 8, 1987,‘in which you . 
ask that we determine that transfers of real property to 
charitable institutions in the form of a charitable gift 
annuity can be excluded from the change in ownership provisions 
of the Revenue and Taxation.Code; 

In your letter‘you state that typically a donor who wishes to 
make a gift of real property chooses between two char-itable 
gift vehicles-- the charitable remainder trust and the 
charitable gift annuity. You assert that "[flrom an economic 
perspective, the choices are virtually identical--in both cases 
the donor receives a charitable contribution deduction forthe 
value of the'property's remainder interest as well as a stream 
of income from either the annuity or the trust's earnings." 

"Donors typically prefer the annuity option since this method 
avoids the administrative expenses incurred by charitable 
remainder trusts; trusts are usually chosen only when various 
noneconomic factors outweigh the benefits of avoiding trust 
expenses. In any event, the two gift-giving vehicles are used 
interchangeably in the charitable field, and their economic 
similarity clearly calls for similar tax treatment." 

You argue that although section 62(d) of the Revenue and 
Taxation Code'exempts from the change in ownership provisions 
gifts of real property to charitable remainder. trusts, there is 
no logical reason why this treatment should not be extended to 
the gift annuity situation. 
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ANALYSIS 

Section 60 of the Revenue and Taxation Code (all section 
references contained herein are to the Revenue and Taxation 
Code) states that: 

A "change in ownership" means a transfer of a present 
interest in real property, including the beneficial use 
thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest. 

Section 62(d) provides that a change in ownership shall not 
include: 

Any transfer by the trustor, or by the trustor's spouse, or 
by both, into a trust for so long as (1) the transferor is 
the present beneficiary of the trust, or (2) the trust is 
revocable: or any transfer by a trustee of such a trust 
described in either clause (1) or (2) back to the trustor; 
orI any creation or termination of a trust in which the ’ 
trustor retains the reversion and in which the interest of 
others does not exceed 12 years duration. . 

A charitable remainder trust is a trust in which the trustor 
transfers property to an irrevocable trust, the terms of which 
provide for (i) an income interest (an "annuity" or "unitrust" 
interest) retained by the trustor or transferred to another 
non-charitable beneficiary, and (ii) a charitable remainder in 
the property at the termination of that income interest. Under 
Section 62(d), a transfer to such a trust would not be a change 
in ownership if the trustor or the trustor's spouse is the 
present income beneficiary of the trust. 

However, a transfer of real property to a charity in exchange 
for which the donor receives a char,itable contribution 
deduction for the value of the property's remainder interest as 
well' as a stream of income from an annuity is not a transfer to 
a trust. Although the economic consequences to the,donors of 
such transfers may be the same as transfers to a charitable 
remainder trust, Section 62(d) excludes from the change in 
ownership provisions only transfers to a trust. The exclusions 
from the change in ownership provisions have been enacted by 
the Legislature. We are without authority to extend them to 
transfers which do not fall within the definitions provided by 
the statute. 

Since you believe that the similarity of charitable gift 
annuities and charitable remainder trusts calls for similar tax 
treatment, you may wish to ask the Legislature to extend the 
exclusionary provisions of the Revenue and Taxation code so as 
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to exclude such transfers from the change in ownership 
provisions.- 

Very truly yours, 

Barbara G. Elbrecht 
Tax Counsel 

BGE/rz 

cc: .-A----- 


