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Dear Mr. c , _ 

This is in response to your letter of August 15, 1992, regarding the transfer of the base 
year value from a property taken by eminent domain to two replacement properties. I 

apologize for the delay in responding; other matters requiring our attention have 
resulted in an unfortunate backlog of correspondence. 

The facts provided by your letter and from a conversation with the City of Santa Ana 
Redevelopment Agency are summarized as follows: 

In 1986 the City of Santa Ana Redevelopment Agency began condemnation 
proceedings of your property. The City took physical possession of the property 
on January 5, 1987. At that time, the condemned property (a 22-acre parcel) 
was being used as a drive-in theater. The condemnation was contested in court 
and settled in 1990. It was your understanding that research and development 
facilities were a permitted use for this property. As such, in 1991 your client 
purchased two industrial buildings as replacement properties. 

You asked for our opinion on whether the base year value of the condemned property 
can be transferred to the two replacement properties as provided by’ Revenue and 
Taxation Code Section 68. (All statutory references are to the Revenue and Taxation 
Code unless otherwise indicated.) For the reasons stated below, it is our opinion that 
the replacement properties do not qualify as comparable properties as provided by 
Section 68. 
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Section 68 implements subdivision (d) of Section 2, Article XIII A of the California 
Constitution and provides an exclusion from change in ownership of real property 
acquired as a replacement-for property taken by government action, e.g., eminent- 
domain. This section reads in part: 

“For purposes of Section 2 of Article XIII A of the Constitution, the term ‘change 
in ownership’ shall not include the acquisition of real property as a replacement 
for comparable property if the person acquiring the real property has been 
displaced from property in this state by eminent domain proceedings, by 
acquisition by a public entity, or by governmental action which has resulted in a 
judgment of inverse condemnation.” (Emphasis added.) 

This section is interpreted ‘by Property Tax Rule 462.5 (Title 18, California Code of 
Regulations, Section 462.5) and reads in pertinent part: 

‘lhe term ‘change in ownership’ shall not include the acquisition of comparable 
real property as replacement.for property taken if the person acquiring the 
replacement real property has been displaced from property in this state by: 

“(I) Eminent domain proceedings instituted by any entity authorized by statute 
to exercise the power of eminent domain, or 

“(2) Acquisition by a public entity, or 

“(3) Governmental action which has resulted in a judgment of inverse 
condemnation. 

In addition, Rule 462.5 subdivision (c) states, in pertinent part; that replacement 
property “shall be deemed comparable to the replaced property if it is similar in size, 
utility, and function.” Property is similar in function if the replacement property is 
subject to “similar governmental restrictions, such as zoning.” Further, property is 
similar in size and utility “only to the extent that the replacement property is, or is 
intended to be, used in the same manner as the property taken” Example categories of 
use given include vacant, commercial, single-family residential and duplex, multi-family 
residential other than duplexes. Rule 4626(c)(2)(A) further specifies that: 

“A replacement property or any portion thereof used or intended to be used for a 
purpose substantially different than the use made of the replaced property, shall 
to the extent of the dissimilar use be considered not similar in utility.” 

Your.letter states that research and development was an approved use for the 
condemned property prior to the actual condemnation. According to the 
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.Redevelopment Agency, the property is zoned for commercial use; A research and 
development facility could. not, have been builtunless. a zoning variance was granted. 

The intent of the redevelopmentagency was to develop a retail center. Even though 
the land is now vacant; the intentis still to develop a retail center. 

Based on this information, we are of the opinion that the industrial properties your client. 
purchased are not “comparable” to the commercial usage of the condemned property 
within the meaning of Rule 462.5 and Section 68. They are m-comparable in function 
because the replacement properties are zoned as industrial, not commercial. They are. _ 

a comparable in size and utility because the replacement properties are not; or 
intended to be used in the same manner as the replaced property, e.g., commercial 
use. 

The views expressed in this letter are, of-course, advisory only and are notbinding 
upon the assessor of any county. You may wish to consult the appropriate county. 
assessor in order to confirm that the described property will be assessed in a manner 
consistent with the conclusion stated. above. 

A copy of Property Tax Rule 462.5. is enclosed for your information. If you have any. 
further questions, please contact. our Real Property Technical Services Unitat,(916) 
445-4982. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

WV:+ 
Enclosures 

cc: Honorable Bradley L Jacobs 
Orange County Assessor 

bc: Mr. Richard Ochsner 

(Prepared by: Glenna Rohrke Schultz) 
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Attention: ’ . .. 

Dear Mr. . 

This is in response to your letter of November 10, 1992, and a telephone conversation 
Mr. Arnold Fong, a member of my staff, had with your mother, Ms. 

. 
, on 

May 27, 1993, regarding the transfer of the base year value from a property taken by 
eminent domain to a replacement property. I apologize for the delay in responding; 
other matters requiring our attention have resulted in an unfortunate backlog of 
correspondence. 

The facts provided by your letter are summarized as follows: Yourmother’s property, a 
commercially-zoned vacant lot, was taken by eminent domain. Your mother purchased 
a vacant, residentially-zoned lot as a replacement property. You asked for our opinion 
on whether the base-year value of the taken property can be transferred to the 
replacement property as provided by Property Tax Rule 462.5. For the reasons stated 
below, it is our opinion that the replacement property does not qualify for the base year 
value transfer. 

Proposition 3, approved by the voters of California on June 8, 1982, added subdivision 
(d) to Section 2 of Article XIII A of the California Constitution. This subdivision reads as 
follows: 

“For purposes of this section, the term, ‘change in ownership’ shall not include 
the acquisition of real property as a replacement for comparable property if the 
person acquiring the real property has been displaced from the property 
replaced by eminent domain proceedings, by acquisition by a public entity, or 
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governmental action which has resulted in a judgmentof inverse condemnation. 
The real property acquired shall be deemed comparable to the property replaced 
if it is similar in size. utilitv. and function, or if it-conforms to state regulations 
defined by the Legislature governing the relocations displaced by governmental 
actions. The provisions of this subdivision shall be applied to any property 
acquired after March 1, 1975, but shall affect only those assessments of that 
property which occur after the provisions of this subdivision take effect.” 
(Emphasis added.) -. 

Revenue and Taxation Code Section 68 (all statutory references,are to the Revenue 
and Taxation Code unless otherwise indicated) implements this constitutional provision 
and reads in part: 

“For purposes of Section 2 of Article XIII A of the Constitution, the term ‘change 
in ownership’ shall not indude the acquisition of real property as a replacement 
for comparable propertv if the person acquiring the real property has been 
displaced from property in this state by eminent.domain proceedings, by 
,acquisition by a public entity, or by governmental action which has resulted in a 
judgment of inverse condemnation.” (Emphasis added.) 

These constitutional and statutory provisions are interpreted by Property Tax Rule 
462.5 (Title 18, California Code of Regulations, Section 462.5) and reads in pertinent 
part: 

‘7he term ‘change in ownership’ shall not include the acquisition of comparable 
real property as replacement for property taken if the person acquiring the 
replacement real property has been displaced from property in this state by: 

“(1) Eminent domain proceedings instituted by any entity authorized by statute 
to exercise the power of eminent domain, or 

“(2) Acquisition by a public entity, or 

“(3) Governmental action which has resulted in a judgment of inverse 
condemnation. 
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In addition, Rule 4625subdivision (c) states; in pertinent-part, that replacement 
property “shall be deemed comparable to the replaced property if it-is similar in size, 
utility, & function” (emphasis added). To qualify as a replacement property, a 
property must-meet,all these requirements, not just one or two. 

Property is similar in function if the replacement property is subject to “similar 
governmental restrictions, such as zoning.” Further, property is similar insize and utility 
“only to the extent that the replacement property is; or is intended to be, used in the 
same manner as the property taken”. Example categories of use given include vacant, 
commercial, single-family residential and duplex, multi-family residential other than 
duplexes. This subdivision goes on to state that “[t]o the extent that replacement 
property, or any portion thereof; is not similar in function, size and utility, the property, 
or portion thereof, shall be considered to have undergone a change in-ownership.” 

As stated in your letter, your mother’s replacement property is zoned residential while 
the taken p!operty is zoned commercial. Based on this information, we are of the 
opinion thatthe vacant residential property your mother purchased is not “comparable” 
to the taken property within the meaning of Rule 462.5 and Section 68.. The. 
replacement property is not comparable because it is not.similar in function to the taken 
property. Because the.replacement property is zoned residential, it isnot subject to 
similar governmental restrictions as the taken property. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory only and are not binding 
upon the assessor of any county. A copy of Property Tax Rule 462.5 is enclosed for 
your information. If you have any further questions, please contact our Real Property 
Technical Services Unit-at (916) 445-4982. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

VW:kmc 

Enclosure 

cc: Honorable Arnold R. Fontes 
San Benito County Assessor 


