
200.0075 Owner. For purposes of applying the benefits of Revenue and 
Taxation Code Section 69.5, the term "owner" includes the life beneficiary of 
two trusts, one of which is revocable and the other of which is irrevocable. 
While a trustor may be the owner of property held in a revocable trust, the life 
tenant residing in the property qualifies as an equitable owner of the interest 
in the property held in the irrevocable trust. C 12/20/89. 
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Dear Ms. .v; 

This is in response to your letter of November 22, 1989, 
requesting advice regarding the meaning of "owner" for purposes 
of Revenue and Taxation Code section 69.5. 

Referring to our previous telephone conversation, your letter 
refers to a situation where the ownership of a residence is 
held in part in a revocable trust and in part in an irrevocable 
trust. The life beneficiary of both trusts resides in the 
residence and otherwise meets all other requ.irements of section 
69.5. Since that section does not define the term "owner" it 
is not clear whe~her the life beneficiary can be considered to 
be owner for purposes of the benefits provided by section 69.5. 

Section 69.5 generally provides that any person over the age of 
55 years who resides in property which is eligible for the 
homeowner's exemption may transfer the base year value of that 
property to any replacement dwelling of equal or lesser value 
which is purchased or newly constructed by that person as his 
or her principal residence. Subdivision (b) imposes several 
qualifications for this benefit including the requirement that 
the claimant be an "owner• and a resident of the original 
property and also that at the time of claiming the relief that 
the claimant be an "owner• of the replacement dwelling and 
occupy it as his or her residence (subds. (b) (1) and ( 4)). 
When you state that ownership of a residence is held in part in 
a revocable trust and in part in an irrevocable trust, I assume 
that you mean that legal title to the property is held in the 
name of a trustee who is some person other than the life 
beneficiary. Based on this assumption, the question then 
arises as to whether the trustee who holds bare legal title or 
the beneficiary who holds equitable and beneficial title, are 
to be treated as "owner" for purposes of section 69.5. 

As I told you, I do not believe that we have previously 
expressed our views on this question. For Ptoposition .13 
change in ownership purposes, however, current law treats the 
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present beneficiary of a trust who has a vested beneficial and 
equitable interest in the property as the owner rather than the 
trustee who merely holds legal title. Further, the law gives 
no effect to a t~ansfer in trust when that trust is still 
revocable. In that case, the transferor still retains 
beneficial ownership. These conclusions are supported by Allen 
v. Sutter County Soard of Equalization (1983) 139 Cal.App.3d 
887 as well as Revenue and Taxation Code section 61, 
subdivision (g); section 62 subdivision (d); and Property Tax 
Rule 462, subdiv:sion (i) (18 California Code of Regulations 
section 462(i)). See also Parkmerced Co. v. City and County of 
San Francisco (1983) 149 Cal.App.Jd 1091, hold1ng that the 
transfer of hare legal title does not constitute a change in 
ownership. 

Although subdivision (g) of section 69.5 defines a number of 
terms used in that section, it does not include a definition of 
the term "owner.• Since section 69.5 is a specific type of 
exclusion from change in ownership and its sole purpose is to 
avoid what would otherwise be the effects of a change in 
ownership, we cor.clude that the term "owner" should, in the 
absence of any ot~er specific definition, be construed in a 
manner consistent with the other provisions of law applicable 
to change in ownership. Thus, the present beneficiary of an 
irrevocable trust1 rather than the trustee, should be 
considered the owner of the property held in trust for purposes 
of section 69.5. Of course, where the property is subject to a 
revocable trust, the beneficial owner is still considered to be 
the trustor. 

I trust the foregoin~ discussion will be helpful to you. The 
views expressed herein are, of course, advisory in nature and 
are not binding upon any county assessor. You may wish to 
consult the assessor of the county in which the property is 
located in order to determine whether the property will be 
treated in a manr.er consistent with the views expressed above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

V~s, 

4hard H. 
Assistant Chief 

Och~-:f7 
Counsel 

RHO:cb/2288D 
cc: Mr. John W. Hagerty 

Mr. Verne Walton 


