200.0066 Original Property. Revenue and Taxation Code section 69.5(e) requires the assessor,
upon the sale of original property, to determine a new base year value for the property,
and it provides that the section shall not apply unless the transfer of the original property is
a change in ownership that subjects the property to reappraisal at its current fair market
value in accordance with Revenue and Taxation Code section 110.1. Conversely, there is
no provision for the sale of a partial interest in an original property. C10/7/97. (M99-1)
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Re: Claim for Transfer of Base Year Value
Dear Ms.

This is in response to your letter of August 5, 1997 addressed to Mr. Jim Speed, Deputy
Director, Property Taxes in which you request assistance in resolving a problem concerning your
claim for a base year value transfer. To restate briefly the facts in your letter: your husband,
Hugh, and his former wife, Joan, owned a residence in Los Angeles County, each holding a one-
half interest in the property. Approximately three years after the divorce, they entered into a
contract of sale whereby Joan acquired Hugh’s one-half interest such that she now holds title to
the entire property. The Los Angeles County Assessor’s office staff informed you that they
viewed the sale as an interspousal transfer excluded from change in ownership and, for that
reason, did not reassess the property. You do not agree that the sale was an interspousal transfer
pursuant to a property settlement or decree of dissolution, You and your husband subsequently
purchased a home in Ventura County and wish to transfer the base year value from the property in
Los Angeles County to your new home pursuant to Revenue and Taxation Code' section 69.5.

For the reasons set forth below, it is our view that your new home is not eligible for a
transfer of the base year value under section 69.5 which requires a sale of the original property
that results in a change in ownership and, in this case, there has been no change in ownership of
the original property. Even assuming that the Los Angeles County Assessor’s office staff
incorrectly excluded the sale as an interspousal transfer, your husband sold only a one-haif interest
in the original property, and section 69.5 requires a sale and change in ownership of the ertire
original property.

Law and Analxsis

The second paragraph of Section 2 of Article XIIIA of the California Constitution
provides for the transfer of the base year value of an original property to a replacement dwelling
under described circumstances:

' All section references are to the Revenue and Taxation Code unless stated otherwise,
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"...the Legislature may provide that under appropriate circumstances
and pursuant to definitions and procedures established by the
Legislature, any person over the age of 55 years who resides in
property which is eligible for the homeowner's exemption...may
transfer the base year value of the property entitled to exemption...to
any replacement dwelling of equal or lesser value..."

The Legislature exercised that authority by adopting Section 69.5 to provide that any
person over the age of 55 years, or any severely and permanently disabled person, who resides in
property eligible for the homeowner's exemption may transfer "subject to the conditions and
limitations provided in this section" the base year value of that property to any replacement .
dwelling of equal or lesser value, etc. This language makes it clear that the conditions and
limitations contained in Section 69.5 are controlling for purposes of the benefit granted by this
section,

One condition of Section 69.5, as provided by subdivision (a), is that the transfer must
occur “within two years of the sale by [an eligible] person of the original property, provided that
the base year value of the original property shall not be transferred to the replacement dwelling
until the original property is sold.” Subdivision (g)(8) further defines a “sale” as “any change in
ownership of the original property for consideration”. Thus, the original property must be sold
and the sale must result in a change in ownership in order to transfer the base year value of the
original property. In this case, no change in ownership occurred at the time that Hugh sold his
one-half interest in the property to Joan because of interspousal transfer provisions, which we,
discussed, and which, as you have stated, are the reason that the Los Angeles County Assessor’s
office staff did not reassess the property and will not authorize the base year value transfer.

Sale of Partial Interest

Even assuming that the sale from Hugh to Joan did result in a change in ownership, the
interest in the property that was sold would not qualify because section 69.5 requires the sale of
~ the entire original property. Subdivisions (g)(3) and (g)}(4) define, in relevant part, both “original
property” and “replacement dwelling” as a “building, structure, or other shelter constituting a
place of abode, whether real property or personal property, that is owned and occupied by the
claimant as his or her principal place of residence, and any land owned by the claimant on which
the building, structure, or other shelter is situated.” Subdivision (&) requires the assessor, upon the
sale of original property, to determine a new base year value for the property. It provides further
that Section 69.5 shall not apply unless the transfer of the original property is a change in
ownership that subjects the property to reappraisal at its current fair market value in accordance
with Section 110.1. Conversely, there is no provision or allowance for the sale of a partial
- interest in an original property such as occurred when Hugh transferred his one-half interest in the
property to Joan, or for reappraisal of a portion of an original property at its current fair market
value. :



Ms. Adrienne Maria Hewitt - 3 October 7, 1997

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding
on any person or public entity.

Very truly yours,

me

'Tax Counsel

LA:ba

cc:  Hon. Kenneth Hahn, Los Angeles County Assessor
Hon, Glenn Gray, Ventura County Assessor
Mr. Dick Johnson, MiC.63
Policy, Planning, & Standards Division, MIC:64

Ms. Jennifer Willis, MIC:70
precednt\transby 199797002, lou



