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CALIFORNIA STATE BOARD OF EQUALIZATION 

APPEALS DIVISION SUMMARY FOR BOARD HEARING 
 

In the Matter of the Petition for Redetermination  
Under the Sales and Use Tax Law of: 
 
JOHN D. WRIGHT   

 
Petitioner 

) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 
) 

 
 
 
 
Account Number: SB G UT 84-099908 
Case ID 445514 
 
Scottsdale, AZ 

 

Type of Transaction: Purchase of a vessel 

Purchase Date: November 1, 2004 

Item   Disputed Amount 

Purchase of a vessel $450,000 

Tax as determined  $33,908.00 
Adjustment - Sales and Use Tax Department 
Proposed redetermination, protested $34,875.00 

+     967.00 

Proposed tax redetermination $34,875.00 
Interest through 3/31/11 
Total tax and interest $51,992.94 

  17,117.94 

Monthly interest beginning4/1/11 $203.44 

 
UNRESOLVED ISSUE 

Issue:  Whether petitioner’s purchase and use of the vessel is excluded from use tax.  We 

conclude that it is not. 

 The available documentation indicates that, after negotiations, petitioner made a counter offer 

to purchase the subject vessel with contingencies for a sea trial and survey, which was accepted by the 

seller on September 30, 2004, and that the contingencies were satisfied by October 27, 2004.  

Petitioner accepted offshore delivery of the vessel on November 1, 2004, brought the vessel to San 

Diego that same day, departed for Mexico on January 12, 2005, returned to San Diego on April 29, 

2005 (107 days after leaving California), and filed a return with the Board claiming that no tax was 

applicable because the vessel was not purchased for use in California.   
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The Sales and Use Tax Department (Department) noted that paragraph eight of the purchase 

agreement (the accepted counter offer) required petitioner to provide written acceptance to avoid 

automatic cancellation of the contract.  It concluded that the contract could not have become binding 

prior to the date of written acceptance, and that such acceptance occurred on October 27, 2004, when 

both petitioner and the seller signed the “Final Approvals” section of the purchase agreement.  

Consequently, the Department found that the applicable test period for determining whether the vessel 

was purchased for use outside California was 12 months, as provided by Revenue and Taxation Code 

section 6248, as amended for periods beginning October 2, 2004.  The Department determined that the 

applicable 12-month test period was November 1, 2004, through October 31, 2005, and that the vessel 

was physically located in this state for 258 days (365 – 107) during that time.  Therefore, the 

Department concludes petitioner has not provided sufficient evidence to rebut the presumption that the 

vessel was purchased for use in California.   

 Petitioner contends that the purchase agreement became binding on September 30, 2004, upon 

the seller’s acceptance of the counter offer.  Therefore, petitioner argues that the six-month test 

provided in California Code of Regulations, title 18, section (Regulation) 1620, subdivision (b)(4) is 

applicable.  Since the vessel was physically located outside this state for more than one-half of the time 

during the six-month test period (107 out of 181 days), petitioner asserts that the presumption of 

purchase for use in California has been rebutted.  Petitioner contends that paragraph eight of the 

purchase agreement relates only to his acceptance of the condition of the vessel, not the establishment 

of the underlying purchase contract or when the contract became binding.  In support of his contention 

that the binding date of the purchase agreement is September 30, 2004, petitioner cites (1) Storek & 

Storek, Inc. v. Citicorp Real Estate (2002) 100 Cal.App.4th   44; (2) an opinion letter from the Board’s 

Legal Department to petitioner’s attorney dated October 1, 2004, regarding amendments to Revenue 

and Taxation Code section 6248; (3) Business Taxes Law Guide (BTLG) annotation 800.0010 

(10/4/1990) and the underlying opinion letter on which the annotation is based; and (4) an article 

entitled, “Is Asking for a Post-Survey Repair Allowance Really a Counteroffer,” by David Weil, 

former legal counsel to the California Yacht Broker’s Association. 
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 Since the vessel was brought into California on the day of purchase, regardless of the date of 

that purchase, it is presumed that the vessel was purchased for use in this state.  (Cal. Code Regs., tit. 

18, § 1620, subds. (b)(4)(A) & (b)(5)(A).)  There are two different sets of tests by which to rebut the 

presumption, depending on the date of purchase or, if applicable, the date the purchase agreement 

became binding.  (Rev. & Tax. Code, § 6248, subd. (d).)  As relevant here, the critical date is 

October 2, 2004.  Where the date of purchase or binding purchase agreement was prior to that date, a 

purchaser can rebut the presumption if he or she can establish that the vessel was used, stored, or both 

used and stored outside of California one-half or more of the time during the six-month period 

immediately following its entry into the state.  (Reg. 1620, subd. (b)(4)(A).)  Where the purchase was 

on or after October 2, 2004, and there was no binding purchase agreement prior to that date, it is 

rebuttably presumed the vessel was acquired for storage, use, or other consumption in this state if any 

of the following occur: (1) the vessel was purchased by a California resident as defined in section 516 

of the Vehicle Code; (2) the vessel was subject to property tax in this state during the first 12 months 

of ownership; or (3) the vessel was used or stored in this state more than one-half of the time during 

the first 12 months of ownership.  Here, since the purchase occurred on November 1, 2004, the 

determining issue is whether the purchase agreement was a binding purchase contract prior to October 

2, 2004. 

 The purchase agreement included a Final Approvals section, and petitioner was not required to 

purchase the vessel under the agreement unless and until he signed that section signifying his approval 

or waiver of the sea trial and survey.  If left unsigned, petitioner would have been deemed to have 

rejected the vessel and would have been entitled to recover some portion of his deposit.  The parties 

effectively agreed that petitioner would be allowed to try out the vessel, conduct a survey, and then 

decide whether to complete or terminate the purchase.  Petitioner’s approval of the sea trial and survey 

was subjective, as there were no guidelines in the purchase agreement describing what constituted 

satisfactory completion of the sea trial and survey.  Petitioner’s rejection of the sea trial and survey did 

not require a reason and did not require him to take any action, other than withholding his signature 

from the Final Approvals section, to terminate the purchase.  Accordingly, petitioner had the discretion 

to avoid the purchase of the vessel unless and until he signed the Final Approvals section of the 



 

John D. Wright -4- 

1 

2 

3 

4 

5 

6 

7 

8 

9 

10 

11 

12 

13 

14 

15 

16 

17 

18 

19 

20 

21 

22 

23 

24 

25 

26 

27 

28 

 

ST
A

TE
 B

O
A

R
D

 O
F 

EQ
U

A
LI

ZA
TI

O
N

 
SA

LE
S 

A
N

D
 U

SE
 T

A
X

 A
PP

EA
L 

purchase agreement.  Since the parties signed that section on October 27, 2004, that is the date on 

which the purchase agreement became binding.  Thus, we conclude that petitioner did not enter into a 

binding purchase contract before October 2, 2004.  For the reasons explained in the D&R, none of the 

authorities on which petitioner relies alters this conclusion. 

 There is no dispute that petitioner purchased the vessel on November 1, 2004, when he 

accepted delivery of the vessel from the seller.  Since petitioner had not entered into a binding 

purchase contract with the seller prior to October 2, 2004, the 12-month test provided in Regulation 

1620, subdivision (b)(5)(A) is applicable.  No evidence has been provided to show, and petitioner does 

not argue, that the vessel was located anywhere outside California after petitioner returned from 

Mexico on April 29, 2005.  Thus, the vessel was physically located in this state more than one-half of 

the time during the 12-month test period (365 – 107 = 258 days).  The vessel was docked at the 

Marriott Hotel Marina in San Diego, and was included in the San Diego County’s property tax rolls, 

for 2005, 2006, and 2007.  Petitioner has not rebutted the presumption of purchase for use in 

California, and we thus conclude that the use tax was properly imposed. 

OTHER DEVELOPMENTS 

 None. 

 

Summary prepared by Pete Lee, Business Taxes Specialist II 
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