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Memorandum 

To: Honorable Dean Andal Date: April 28, 1999 

From: Timothy Boyer ~ V. ~ 
Chief Counsel" / 

Subject: Contribution Disclosure Opinion 99-4 
When several members of a law or accounting firm that represents a party or participant 
make contributions to a PAC and then the PAC makes a contribution to a Board Member, 
no disclosable or disqualifying contribution has been made for purposes of Government 
Code section 15626 

Question Presented: 
If several members of a law or accounting firm that represents a party or participant make 
contributions to a PAC and then the PAC makes a contribution to a Board Member. has any 
disclosable or disqualifying contribution been made for purposes of Government Code section 15626? 

Conclusion: 
The fact that several members of a law or accounting firm have made contributions to a PAC that then 
makes a contribution to a Board Member does not change the fact that a contribution made by a PAC 
to a Board Member is never a disclosable or disqualifying contribution for purposes of Government 
Code Section 15626. 

Analysis: 
Regulation 7007(d) provides that: 

A contribution to a board member from a political action committee organized under 
2 U.S.c. §441 (a)-(b) and/or Government Code Stction 82013, affiliated with a party, 
participation or agency to a party or participant is not a "contribution" for the 
purposes of Government Code Section 15626. 

In Contribution Disclosure Opinion (CDO) 94-12, we advised that: 

A contribution to a Board Member from a Political Action Committee (PAC) 
affiliated with a party, participant, or agent to a party or participant would never be 
considered a "contribution" for purposes of determining whether the 
disqualification/disclosure provisions of Government Code section 15626 apply. 
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The reason that a contribution from a PAC is never a contribution for purposes of Government Code 
section 15626 is because a PAC is a separate legal entity that does not meet the definition of "party," 
"participant" or "agent." The fact that several members of a law or accounting flllll have made 
contributions to a PAC that then makes a contribution to a Board Member has no impact on that well 
established advice. (See also, CDOs 91-1,93-5, 93-6, and 94-8, which all provide essentially the same 
advice.) 

If you have any further questions, please call me at (916) 445-4380.

cc: Honorable Johan Klehs 
Honorable Claude Parrish 
Honorable John Chiang 
Honorable Kathleen Connell 
Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
Contribution Disclosure Binder Distribution List 




