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Subject: CONTRIBUTION DISCLOSURE OPINION 97-2 
Payments received by elected officeholders for officeholder purposes pursuant to new 
Government Code section 85313 are considered "contributions" pursuant to the definition of 
"contribution" in the Political Reform Act. Since the prohibition in Government Code 
section 15626 is based on the Political Reform Act definition of "contribution," such 
payments are also considered "contributions" for purposes of section 15626. 

Question 

You have asked whether payments received for officeholder purposes under new 
Government Code section 85313 1 are considered "contributions" for purposes of the 
contribution disclosure and disqualification requirement in section 15626. 

Conclusion 

Section 15626 uses the definition of "contribution" set forth in the Political Reform Act 
(PRA), in section 82015. This definition, as construed by the Fair Political Practices 
Commission (FPPC), includes payments for officeholder expenses set forth in section 
85313. 

Analysis 

Section 15626(h)(1) provides that "contribution" has the same meaning prescribed in the 
PRA, in section 82015. Section 82015 broadly defines "contribution" as "any payment .. 
. unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political 
purposes." Regulation 18215 further provides that a payment is made for political 
purposes if it is received by or made at the behest of a candidate. 

1 All code references are to the Government Code unless otherwise indicated. All regulations are in Title 2, 
Division 6, of the California Code of Regulations. 



Mr. Jim Tucker 
January 13, 1997 
Page 2 

Members of the State Board of Equalization who receive and accept contributions are 
considered candidates as the term is defined in section 82007. Section 82007 also 
provides that an individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a 
candidate until such time as that status is terminated. An individual may terminate his or 
her status as a candidate only if the individual declares, under penalty of perjury, that he 
or she has ceased to receive contributions and make expenditures, and does not anticipate 
receiving contributions or making expenditures in the future; has eliminated all campaign 
loans, debts, and other obligations, or has declared that he or she has no intention or 
ability to discharge them; has no remaining surplus funds; and has filed all required 
campaign statements. (Regulation 18404.) Thus, historically, payments to officeholders 
for officeholder expenses were considered "contributions" as defined in section 82015. 
(See e.g., Danner Advice Letter, A-96-039; In re Montoya (1989) 12 FPPC Ops. 7, 11; 
Thirteen Committee v. Weinreb (1985) 168 Cal.App.3d 528.) 

With the passage of Proposition 208 in the November 1996 election, section 85313 was 
enacted. Section 85313 provides: 

"(a) Each elected officer may be permitted to establish one 
segregated officeholder expense fund for expenses elated to assisting, 
serving or communicating with constituents, or with carrying out the official 
duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such to 
such a fund do not exceed $10,000 within any calendar year and that the 
expenditures are not made in connection with any campaign for elective 
office or ballot measure. . 

"(b) No person shall make, and no elected officer or officeholder 
account shall solicit or accept from any person, a contribution or 
contributions to the officeholder account totaling more than $250 during any 
calendar year. Contributions to an officeholder account shall not be 
considered campaign contributions. 

* * * 

"(d) All expenditures from, and contributions to, an officeholder 
account are subject to the campaign disclosure and reporting requirements of 
the Political Reform Act of 1974 as amended." 
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On January 8, 1997, the FPPC was contacted regarding its construction of this section. 
Currently, the FPPC views payments to officeholders for officeholder expenses as 
contributions under section 82015. The FPPC indicated that the language in section 
85313 referred to the payments as contributions and that Proposition 208 did not red~fine 
the term. Additionally, the last sentence in subdivision (b) of section 85313 is construed 
as distinguishing officeholder contributions from campaign contributions that are 
regulated in other portions of Proposition 208. Finally, it was noted that the question had 
not been asked of the FPPC before, since the answer would have little practical effect on 
the implementation of Proposition 208, and since the construction of section 15626 was 
not within the FPPC's jurisdiction. 

If you have further questions regarding this matter we will be happy to discuss them with 
you. The staff persons assigned to this matter are Assistant Chief Counsel Mary C. 
Armstrong (324-5589) and Tax Counsel John Wallace (323-2481). 

TWB:JWW:pf 

cc: Honorable Ernest J. Dronenburg, Jr. 
Honorable Johan Klehs 
Honorable Dean F. Andal 
Mr. John Chiang, Acting Member, 4th District 
Honorable Kathleen Connell 
Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
Mr. John Waraas 
Ms.' Mary C. Armstrong 
Mr. John W. Wallace 
Contribution Disclosure Binder Distribution List 
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