
State of CalIfornia ............ ., 

lIIemorandum 

TO: Honorable Brad Sherman Date: August 10, 1994 
Chairman 

From: E. L. Sorensen, Jr. 
Chief Counsel 

Subject: CONTRIBUTION DISCLOSURE OPINION '4-' 
The specific amount of a contribution is not required to be 
disclosed orally on the record. Parties, participants and/or 
agents are required to disclose the specific amount(s) of 
contribution made to Board Members. contribution Disclosure 
Statements will be retained for five years. 

..... .......... 

QUESTIONS PRESENTED: 

(1) When a Board Member is disqualified from 
participating in a matter under the provisions of Government 
Code Section 15626, what information must be disclosed at the 
hearing concerning the reasons for the Board Member's 
disqualification? 

(2) Does Government Code section 15626 require parties, 
participants or agents to disclose the amount(s) of 
contributions made to Board Members on the contribution 
Disclosure Statements filed with the Board? 

(3) Are the contribution Disclosure Statements filed by 
parties, participants and agents part of the official record of 
the Board and if so, how long should the contribution 
Disclosure statements be maintained by the Board Proceedings 
Division? 

ANSWERS: 

(1) A Board Member need only disclose at the hearing that 
a contribution or contributions aggregating $250 or more have 
been received and that the Board Member is therefore 
disqualified from participating pursuant~o Government Code 
Section 15626. The specific amount(s) of the contribution(s) 
is not required by statute to be disclosed orally on the record 
of the proceeding by the Board Member. 
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(2) Government Code section 15626 does require parties, 
participants and/or agents to disclose the specific amount(s) 
of contributions made to Board Members. 

(3) The contribution Disclosure statements filed by 
parties, participants and agents are part of the official 
record of the Board. They should be maintained by the Board 
Proceedings Division for a minimum of five years. 

ANALYSIS: 

Under Government Code section 15626, a Board Member who 
has received a contribution or contributions within the 
preceding 12 months in an aggregate amount of $250 or more from 
a party or his or her agent, or from any participant or his or 
her agent, is required to "disclose that fact on the record of 
the proceeding." (Gov. Code § 15626(b).) In addition, "[a] 
party to, or a participant in, an adjudicatory proceeding 
pending before the board shall disclose on the record of the 
proceeding any contribution or contributions in an aggregate 
amount of two hundred fifty dollars ($250) or more made within 
the preceding 12 months by the party or participant, or his or 
her agent to any member of the board." (Gov. Code § 15626(e).) 
Finally, the statute also provides the following: 

The notice of contribution shall be on a 
form prescribed under rules adopted by the 
board to provide for staff inquiry of each 
party, participant, close corporation, and 
its majority shareholder, and any agent 
thereof, to determine whether any 
contribution has been made to a member, and 
if so, in what aggregate amount and on what 
date or dates ••.• " (Gov. Code 
S 15626 (h) (6) ~) 

It is clear that Government Code section 15626 does not 
require the amount or amounts of the contribution(s) to be 
disclosed orally by Board Members on the record of the 
proceeding. The only statutory requirement is that the fact 
that a contribution or contributions have been received and are 
the reason for disqualification must be put on the record of 
the proceeding. We suggest the following statement be made by 
the disqualified member(s): 
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"Pursuant to the provisions of Government 
Code section 15626, I am disqualified from 
participatinqin the pendinq proceedinq." 

In addition, we note that the proposed regulations adopted 
pursuant to Government Code section 15626 provide only for 
disclosure of the fact of a contribution, not the amount. (See-
2 Cal. Code Regs. § 7009(a) (proposed).) 

In contrast, the staff is required by statute to 
"determine" of each party, participant and agent whether any 
contribution has been made to a member, and if so, in what 
aggregate amount. We are therefore of the opinion that the 
amount of contribution(s) should continue to be included on the 
contribution disclosure forms. 

The proposed regulations adopted pursuant to Government 
Code section 15626 provide that all statements filed pursuant 
to Government Code Section 15626 by parties, participants, and 
agents shall be incorporated into the written record of the 
proceeding and shall be made available to the public. (See 2 
Cal. Code Regs. § 7009 (c) (propo.sed).) A question has arisen 
regarding how long the contribution disclosure statements 
should be retained by the Board proceedings Division. 
Government Code section 15626{i) (4) provides that 
"[p]rosecution for violation of this section shall be commenced 
within four years after the date on which the violation 
occurred." We are, therefore, of the opinion that the Board 
Proceedings Division should retain the filed contribution 
disclosure statements for a minimum of five years from the date 
they are received. 

ELS:MCA:wk 

cc: Hon. Matthew K. Fong 
Member, First District 
Hon. Ernest J. Dronenburg, Jr. 
Hon. Gray Davis 
Contribution Disclosure Binder Distribution List 




