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Subject: CONTRIBUTION DISCLOSURE OPINION 94-2 
Contributions Received From a witness at an Adjudicatory 
Proceeding Who Does Not Actively Support or Oppose the Particular 
Decision and Has No Financial Interest in the Matter Do Not 
Require a Board Member's Disqualification Under Government Code 
Section 15626 

This is in response to your memorandum of March 3, 
1994, in which you requested our opinion regarding 
participation of a Board Member under the following 
circumstances. 

As we understand it, a Board Member has received 
contributions of $1,000 made in June 1993 and $1,250 made in 
May 1993 from the Bank of America. At the hearing on this 
matter, a contribution disclosure form was filed by a potential 
witness, which identified the witness as being a Bank of 
America employee. The witness did not testify at the hearing 
because the information that he was prepared to verify was 
stipulated to by the parties. The information the witness 
would have verified was that the debt obligations incurred by 
the taxpayer to Bank of America had been paid in full by the 
taxpayer. It is, therefore, our opinion that Bank of America 
has no financial interest in the outcome of this case. In 
addition, we note that the taxpayer's attorney, submitted a 
letter on March 3, 1994 indicating that Bank of America has no 
financial interest in the outcome of this case. 

Government Code Section 15626 provides that a Board 
Member must disqualify him or herself if he or she received a 
contribution or contributions within the preceding 12 months in 
an aggregate amount of $250 or more from a party or his or her 
agent or from any participant. Government Code Section 
15626{h) (3) defines the term "participant" as "any person who 
is not a party but who actively supports or opposes a 
particular decision in an adjudicatory proceeding pending 
before the board and who has a financial interest in the 
decision ••• " It would appear that the witness and Bank of 
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America did not actively support or oppose this particular 
decision, nor was there any financial interest in the outcome 
of the decision. We are, therefore, of the opinion that 
neither the witness or Bank of America would be considered to 
be a "participant" in this matter and the fact that the Board 
Member had received contributions from Bank of America would 
not require him to disqualify himself from participation in 
this matter. 
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