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Subject: contribution Disclosure opinion 93-9 
A campaign contribution made to a Board Member's campaign account 
and the value of a gift that is made personally to a Board Member 
are not aggregated for purposes of section 15626. 

Question Presented: 

Would a campaign contribution to a Board Member and the 
value of a gift to a Board Member from the same source be 
aggregated to determine whether the $250 disclosure and 
disqualification level of Government Code section 15626 has 
been reached? 

Answer: 

A campaign contribution made to a Board Member's campaign 
account and the value of a gift that is made personally to a 
Board Member from the same source would not be aggregated for 
purposes of determining whether the $250 disclosure and 
disqualification level of section 15626 has been reached. 

Analysis: 

The Kopp Act (Government Code section 15626) prohibits a 
Board Member who has received a contribution or contributions 
in an aggregate amount of $250 or more from a party, 
participant or agents within the 12 months preceding an 
adjudicatory proceeding pending before the Board from making, 
participating in making, or attempting to influence a decision 
in the proceeding. 

For purposes of the Kopp Act, "contribution" is defined by 
Government Code section 82015, a part of the Political Reform 
Act (Government Code sections 81000-91015), and its relevant 
regulations. (Section 15626(h).) 2 Cal. Code of Regulations, 
section 18215, which interprets section 82015, says in 
pertinent part that: 

A contribution is any monetary or nonmonetary payment 
made for political purposes for which full and 
adequate consideration is not made to the donor. A 
payment is made for political purposes if it is: 
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(2) Received by Qr made at the behest of: 

(A) A candidate, unless it is clear from surrounding 
circumstances that the payment was received or made 
at his or her behest for personal purposes unrelated 
to his or her candidacy or status as an officeholder. 

Except as otherwise provided, the Political Reform Act 
defines a gift as any payment to the extent that consideration 
of equal or greater value is not received. (Section 82028.) 
Campaign contributions are specifically exempted from the 
definition of gift. (Section 82028(b) (4).) Thus, for 
example, when Government Code section 87100 requires 
disqualification of a public official who has a financial 
interest in a governmental decision, campaign contributions are 
not considered gifts for purposes of determining whether the 
public official has a financial interest. 

section 15626 requires disclosure and disqualification 
based on the level of campaign contributions received; no 
mention is made of gifts. section 15626 does not require a 
Board Member to aggregate the value of gifts with that of 
contributions when determining whether the $250 disclosure and 
disqualification level of section 15626 has been reached. This 
is consistent with Government Code section 84308 which also 
excludes gifts when determining whether the level of 
contributions requiring disclosure and disqualification has 
been reached. 

We note that a Board Member, when making a determination 
regarding whether what has been received is a gift or a 
contribution, should remember that a monetary or nonmonetary 
payment made to the Member will be considered a contribution 
unless it is clear from the surrounding circumstances that the 
payment was received or made at the Member's behest for 
personal purposes unrelated to his or her candidac or status 
as an officeholder. (Regulation 18~ ~ 
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