
Sta. of California Board of Equalization 
Legal Division 

Memorandum 

To Honorable Brad Sherman Date: June 29, 1993 
Board Member, Second District 

From E. L. Sorensen, Jr. 
Chief Counsel 

Subject: Contribution Disclosure Opinion 93-7 
l)The ability of the Board to decide a case when contribution 

disclosure statements have not been filed. 
2)The use of random selection to form a quorum. 

During the Board meeting in Torrance on June 7, 1993, you 
asked for an opinion recommending various ways to move cases 
forward to a decision when contribution disclosure statements 
have not been filed. Your request raised two separate issues. 
First, may the Board decide a case when contribution disclosure 
statements have not been filed by the parties, participants or 
agents involved in the case? Second, when is it appropriate for 
the Board to form a quorum by random selection of a disqualified 
Member or Members, and what method may be used to accomplish the 
random selection? Both of these issues will be addressed below. 

Question 1: 

May the Board decide a case when contribution disclosure 
statements have not been filed by the parties, participants or 
agents involved in the case? 

Answer: 

After a reasonable investigation by the Board Members of 
their campaign records, those Members who have discovered no 
disqualifying contributions may proceed to decide the case. 

Analysis: 

Government Code section 15626 (c) provides that a Board 
Member shall not participate in making a decision if the Member 
"knows or has reason to know" that he or she received a 
contribution or contributions in an aggregate amount of two 
hundred fifty dollars ($250) from a party, 'participate or agent 
to an adjudicatory proceeding pending before the Board. Section 
15626(h) (6) explains the phrase "knows or has reason to know" as 
follows: 
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A member knows or has reason to know about a 
contribution if, after the adjudicatory proceeding 
first appears on a meeting notice of the board, facts 
have been brought to the member's personal attention 
that he or she has received a contribution which would 
require disqualification under subdivision (c), or that 
the member received written notice from the board 
staff, before commencement of the hearing and before 
any subsequent decision on the matter, that a specific 
party, close corporation, or majority shareholder, or 
agent thereof, or any participant having a financial 
interest in the matter, or agent thereof, in a 
specific, named adjudicatory proceeding before the 
board, made a contribution or contributions within the 
preceding 12 months in an aggregate amount of two 
hundred fifty dollars ($250) or more. (Emphasis added.) 

Section 15626(h) (6) provides further that: 

The notice of contribution shall be on a form 
prescribed under rules adopted by the board to provide 
for staff inquiry of each party, participant, close 
corporation, and its majority shareholder, and any 
agent thereof, to determine whether any contribution 
has been made to a member, and if so, in what aggregate 
amount and on what date or dates within the 12 months 
preceding an adjudicatory proceeding or decision." 

In addition, the staff shall inquire and report on the 
record as follows: 

(A) Whether any party or participant is a close 
corporation, and if so, the name of its majority 
shareholder. 

(B) Whether any agent is an employee or member of any 
law, accounting, consulting or other firm, or similar 
entity or corporation, and if so, its name and address 
and whether a contribution has been made by any such 
person, firm, corporation, or entity. 

Section 15626 does not require that contribution disclosure 
statements be filed prior to a decision by the Board. (See 
Contribution Disclosure Opinion (CDO) 92-1 and 92-9.) Although 
"notice of contribution" received through the staff must be on a 
prescribed form, section 15626(h) (6) also provides for knowledge 
of a contribution based on "facts [that] have been brought to the 
member's personal attention." Further, the inquiry and report 
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required by section 15626(h) (6) (A)&(B) does not have to be made 
on the contribution disclosure statements. If the failure to 
file contribution disclosure statements has made it necessary, 
this inquiry may be made orally and then placed on the record. 
Therefore, once the staff has made the inquiry and report 
required by section 15626 (h) (6) (A) & (B), those Members who neither 
know nor have reason to know of any disqualifying contributions 
may proceed to decide the case. 

To satisfy the requirement that the Board Member neither 
know nor have reason to know of a disqualifying contribution, a 
Board Member may conduct a reasonable investigation of his or her 
campaign statements and any campaign contributions that have not 
yet been reported on the statements. If the Board Member is 
satisfied that there has been no disqualifying contribution, both 
the letter and the intent of the law have been satisfied, and the 
Member may participate in the decision. We advise that the 
Member place on the record that an investigation of his or her 
campaign records has been conducted, and that he or she is not 
aware of any disqualifying contribution and therefore is 
qualified to participate in deciding the matter. 

Question 2: 

When is it appropriate for the Board to form a quorum by 
random selection of a disqualified Member or Members, and what 
method may be used to accomplish the random selection? 

Answer: 

When the existence of a disqualifying contribution or 
contributions, leave the Board with insufficient Members to "form 
a quorum, and there exists no alternative source of decision, the 
Board Members should, by lot or some other random form of 
selection, determine which Member or Members should be brought 
back to form a quorum. 

Analysis: 

Section 15626(i) (5) provides in pertinent part that: 

This section shall not prevent any member of the board 
from making, or participating in making, a governmental 
decision to the extent that the member's participation 
is legally required for the action or decision to be 
made. 
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As we stated in coo 91-5, section 15626(i) (5) is essentially 
the same as Government Code section 87101, a part of the conflict 
of interest provisions of the Political Reform Act (Government 
Code sections 81000-91015); therefore, the Fair Political 
Practices Commission's (FPPC) interpretation of section 87101 
provides guidance in this area. 

2 Cal. Code of Regulations, section 18701(a), which 
interprets section 87101, states that .. [a] public official is not 
legally required to make or to participate in the making of a 
governmental decision within the meaning of Government Code 
Section 87101 unless there exists no alternative source of 
decision consistent with the purpose and terms of the statute 
authorizing the decision." Since section 15626 is essentially 
the same as section 87101, we advise that prior to finding that 
a Board Member's participation is legally required, a 
determination should be made that there is no alternative source 
of decision consistent with the purpose and terms of the statute 
authorizing the decision. This determination should be made by 
the Chief Counsel, or in the Chief Counsel's absence, by the 
Assistant Chief Counsel present at the Board Hearing. At the 
request of the Chairman, the Chief Counselor Assistant Chief 
Counsel will determine on the record that there is no alternative 
source of decision. 

As we advised when we followed In re Hudson (1978) 4 FPPC 
Ops. 13. in COO 91-5, .. \ the. board may bring back as many 
disqualified members as is necessary to establish a quorum. The 
preferred means of selecting which disqualified member should 
participate is by lot or other means of random selection. 
However, nothing in the [Political Reform] Act prevents the use 
of other impartial and equitable means of selection.'" 
Consistent with this FPPC opinion, section 7008(d) of the 
proposed contribution disclosure regulations provides that: 

In the event a board member's participation is legally 
required for the action or decision to be made, the 
board may bring back as many disqualified members as is 
necessary to establish a quorum. The preferred means 
of selecting which disqualified member should 
participate is by lot. Other means of random selection 
or other impartial and equitable means of selection may 
also be used. 

Since any random method of selection is acceptable, we 
recommend the commonly used and simple method of drawing names 
from a container. This can quickly and easily be accomplished by 
providing Mrs. Janice Masterton with a supply of business cards 
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for each Board Member. In the event that there are insufficient 
Board Members to form a quorum, and the determination is made 
that there is no alternative source of decision, Mrs. Masterton 
would place the business cards of the disqualified Members into 
a container. Another staff member (again, we recommend the Chief 
Counselor if the Chief Counsel is not present the Assistant 
Chief Counsel present at the Board Hearing) would then draw out 
as many names as needed to form the quorum. 

Finally, based on regulation 18701 and FPPC advice letters, 
the randomly selected member may fully participate at public 
meetings and at any closed sessions r required by law. (See 
Schectman Advice Letter, No. 92-198, Freeman Advice Letter No. 

90-525.) ~ 

ELS:ph 

cc: Honorable Ernest J. Dronenburg, Jr. 
Honorable Matthew K. Fong 
Honorable Gray Davis 
Member First District 
Contribution Disclosure Binder Distribution List 
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