
State of Caifomia Board of Eqlmization 
Legal Division 

Memorandum 

To Honorable Brad Sherman Date: June 8, 1993 
Honorable Ernest J. Dronenburg, Jr. 
Honorable Matthew K. Fong 
Member, First District 
Honorable Gray Davis 

From E. L. Sorensen, Jr. 
Chief Counsel 

Subject: Contribution Disclosure Opinion 93-6 

Yesterday, we issued the subject opinion (copy attached). We 
understand that the Board, after reviewing that opinion, wonders 
if our conclusion would be the same if the agent in question was 
known to be a key person in making contribution decisions for the 
PAC. 

Our conclusion remains the same. That is to say, notwithstanding 
the agent's role in PAC-Contribution-Making-Decisions, the 
contribution is still by the PAC and such contributions do not 
require either disclosure or disqualification by the affected 
Board member under the Campaign Contribution Disclosure Law. 

ELS:ph 
Attachment 

cc: Burton W. Oliver 
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Legal Division 

Memorandum 

To 	 Honorable Brad Sherman Date: June 7, 1993 

From MaryC. Armstrong 

Legal 


Subject: 	 Contribution Disclosure Opinion 93-6 

Participation is Not Prohibited When An Agent Is 

Also a Member of a Contributing PAC 

Agenda Item #3, June 8, 1993 

Label House - SR AP 14-029354 


You have requested our opinion regarding the following: 

QUESTION PRESENTED: 

A person acting as an agent for a party at an adjudicatory 
proceeding scheduled before the Board is also an employee of an 
industry-wide Association. The representative is a director of 
the Association's Political Action Committee (PAC) wpich has made 
a contribution of $250 or more to a Board Member. Would a Board 
Member be required to disclose or disqualify him or herself under 
Government Code section 15626. 

OPINION: 

A Board Member would not be required to either disclose or 
disqualify him or herself if a person acting as an agent for a 
party at an adjudicatory proceeding scheduled before the Board is 
also a director of a PAC which has made a contribution of $250 or 
more to a Board Member. We have previously determined that 
section 15626 does not require contributions made by a PAC to be 
reported or disclosed because PAC does not come within the 
definition of a party, participant or agent as those terms are 
defined in section 15626. As such, a contribution by a PAC does 
not requir~ either disclosure or disqualification by the affected 
Board Member. The fact that a party, agent, or participant may 
be an employee of a trade Association and a Director of the 
Association's PAC which has made a contribution of $250 or more 




