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Su~ed: contribution Disclosure opinion 93-5 
. A previously disqualified Board Member may vote on a matter 

12 months after the last disqualifying contribution was 
received. A contribution from a political action committee 
is not attributed to a corporate party affiliated with the 
committee. Answers are applicable to Controller's deputy. 

Questions Presented: 

1) May a Board Member who has received a contribution from 
a party and has therefore recused himself or herself from 
participating in an adjudicatory proceeding before the Board, 
vote on the same -matter 12 months after the last contribution 
from the party was received? 

2) Should a contribution of $250 or more to a Board Member 
from a political action committee (PAC) be attributed to a 
corporate party affiliated with the PAC, requiring 
disqualification of the Board Member? 

3) Would the answers to the above questions be the same 
for the Controller's deputy participating at a Board meeting on 
the Controller's behalf? 

Answers: 

1) A Board Member who has received a contribution from ·a 
party and has therefore disqualified himself or herself from 
participating in an adjudicatory proceeding before the Board, 
may vote on the same matter 12 months after the last 
disqualifying contribution was received. 

2) For purposes of disclosure or disqualification, 
contributions from a PAC should not be attributed to a 
corporate party affiliated with the PAC. 
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3) The above answers are the same for the Controller's 
deputy participating at a Board meeting on the Controller's 
behalf. 

Analysis: 

Question 1 

Government Code section 15626(C) states: 

No member shall make, participate in making, or in 
any way attempt to use his or her official position 
to influence, the decision in any adjudicatory 
proceeding pending before the board if the member 
knows or has reason to know that he or she received a 
contribution or contributions in an aggregate amount 
of two hundred fifty dollars ($250) or more within 
the preceding 12 months from a party or he or her 
agent, or from any participant or his or her agent, 
and if the member knows or has reason to know that 
the participant has a financial interest in the 

 
decision, as that term is used in Article 1 
(commencing with Section 87100) of Chapter 7 of 
Title 9. (Emphasis added.) 

If, within 12 months prior to an adjudicatory proceeding, 
a Board Member has received a contribution or contributions 
aggregating $250 or more from a party to the proceeding, the 
Board Member is prohibited from participating in the 
proceeding. However, this disqualification is not permanent. 
The prohibition against participation required by the statute 
remains in effect for only 12 months from the time of the last 
disqualifying contribution. If an adjudicatory proceeding is 
continued beyond that time, the Board Me~ber may participate 
and vote. \ 

This interpretation of section 15626 is consistent with 
the way that the Fair Political Practices commission (FPPC) 
interprets the conflict of interest provisions of the Political 
Reform Act (Government Code section 81000 et seq.). section 
84308 of the Political Reform Act, which deals with 
contributions to members of appointed boards or commission, is 
a statute similar to section 15626. section 84308(c), in 
pertinent part, states: 

No officer of an agency shall make, participate in 
making, or in any way attempt to use his or her 
official position to influence the decision in a 
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proceeding ••• if the officer has willfully or 
knowingly received a contribution in an amount of 
more than two hundred fifty dollars ($250) within the 
preceding 12 months from a party (Emphasis 
added). 

The FPPC interprets section 84308(c} to mean that the officer 
may not participate for 12 months after he.or she has received 
the disqualifying contribution. Once it has been more than 12 
months from the last such contribution, the officer my 
participate and vote. 

This same rule is also applied to the conflict of interest 
provisions found in Government Code section 87100 et seq. 
Pursuant to sections 87100 and 87103(c}, a public official 
shall not "make, participate in making or in any way attempt to 
use his official position to influence a governmental decision" 
when the decision will have a financial effect on a source of 
income of $250 or more "within 12 months prior to·the time when 
the decision is made." The FPPC interprets this to mean that· 
the official may participate in the matter once it has been 
more than 12 months since the last disqualifying contribution·. 

Based on the words "within the preceding 12 months" in 
section 15626 and the interpretation of similar statutes by the 
FPPC, we are of the opinion that 12 months after the last 
disqualifying contribution, a Board Member may participate in 
and vote on a matter from which the Member had previously 
disqualified himself or herself. 

Question 2 

"We have previously determined that section 15626 does not 
require contributions made by a political action committee 
(PAC) to be reported or aggregated with contributions made by a 
party, participant or agent. A PAC does not come within the 
definition of a party, participant or agent as those terms are 
defined in section 15626. As such, a contribution by a PAC 
does not require either disclosure or disqualification by the 
affected Board Member. This is true whether or not the same 
or a majority of the same persons in fact direct and\or control 
the corporation's and the PAC's contribution." (Quoting from 
Contribution Disclosure Opinion 92-13 - Question 2, also see 
Contribution Disclosure Opinions 91-1 and 91-2.) 

Based on the conclusions reached in previous contribution 
disclosure opinions, a contribution from a PAC to a Board 
Member is not attributed to a corporate party affiliated with 
the PAC. A Board member who has received such a contribution 
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does not need to consider it when determining whether he or she 
may participate in the proceeding. 

Question 3 

section 15626(g) says "if a deputy to the Controller sits 
at a meeting of the board and votes on behalf of the 
Controller, the deputy shall disclose contributions made to the 
Controller and disqualify himself or herself from voting 
pursuant to the requirements of this section." Therefore, the 
answers to the questions addressed in this memorandum are 
equally applicable to the Controller's deputy when he or she 
participates at a Board meeting on behalf of the Controller. 

cc: contribution Disclosure Binder Distribution List 




