
emorandum 

To 

ofState California Board of Equalization 
Legal Division 

Janice Masterton Date: February 22, 1993 
chief, Board Proceedings 

From Ani Armen Kindall 
staff Counsel 

Suqe~: 	 contribution Disclosure opinion 93-2 
settlement Agreements Are Not subject to contribution Disclosure 

Question Presented·: 

This opinion is in response to your January 22, 1993, 
memorandum to Larry Augusta regarding whether settlement 
agreements scheduled for state Board of Equalization (Board) 
consideration will be subject to the contribution disclosure 
provisions of Government Code section 15626. 

Answer: 

For the reasons stated in the analysis below, we are of 
the opinion that settlement agreements, which are required by 
statute to be scheduled for closed session, are not subject to 
contribution disclosure because closed session matters are not 
adjudicatory proceedings pending before the Board within the 
meaning of section 15626. 

Analysis: 

Revenue and Taxation Code section 7093.5 sets forth the 
procedure for settlement of tax disputes over five thousand 
dollars ($5,000). section 7093.5(a)(3) prohibits Board Members 
from participating in the settlement process, except to approve 
or disapprove the settlement. section 7093.5(e) provides that 
any proceedings undertaken by the Board pursuant to settlement 
shall be conducted in a closed session. 

section 15626 is only applicable to an adjudicatory 
proceeding pending before the Board. section 15626(h) (5) 
defines "adjudicatory proceeding pending before the board" as 
"a matter for adjudication that has been scheduled and appears 
as an item on a meeting notice of the board as required by 
section 11125 as a contested matter for administrative hearing 
,before 	the board members. A consent calendar matter is not 



Janice Masterton -2- February 22, 1993 

included unless the matter has previously appeared on the 
calendar as a nonconsent item, or has been removed from the 
consent calendar for separate discussion and vote, or the item 
is one about which the member has previously contacted the 
staff or a party." 

Section 7093.5(e) provides that any proceedings undertaken 
by the Board pursuant to settlement shall be conducted in a ' 
closed session. Matters considered in a closed session of the 
Board are not administrative hearings. A settlement matter is 
not an adjudicatory proceeding pending before the Board because 
it is required by statute to be approved or disapproved only in 
a closed session of the Board; and therefore, it is not a 
matter for adjudication that has been schedule for an 
administrative hearing before the Board. 

Based on the above analysis, we are of the opinion that 
the Board's authority to approve or disapprove a settlement is 
not an adjudicatory proceeding under section 15626, and 
therefore, does not require contribution 'disclosure. 
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