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Question Presented: 

May the presence of Board Members disqualified pursuant to 
section 15626 be counted for purposes of establishing a quorum. 

Answer: 

In contribution Disclosure Opinion (COO) 91-24, we opined 
that "[ilf a Board Member or the State Controller is not 
participating pursuant to section 15626., his or her presence 
can be counted for purposes of a quorum •••• " (COO 91-24, last 
paragraph, page 2.) The same advice was given in COO 91-26. 
(COO 91-26, fourth paragraph, page 1.) Upon further research 
and consideration of this issue, we have determined that the 
presence of disqualified Board Members may not be counted for 
purposes of establishing a quorum. 

Analysis: 

The opinions and advice letters issued by the Fair 
Political Practices commission (FPPC) are often helpful in 
providing guidance for our interpretation and administration of 
Government Code section 15626. In In re Hudson (1978) 4 FPPC 
Opinions 13, the FPPC found that where three of five members of 
a city board of building review were disqualified pursuant to 
section 87100, only one of the three disqualified members could 
participate in the hearing in order to create a quorum. The 
FPPC said that "the board may bring back as many disqualified 
members as is necessary to establish a quorum." The Hudson 
opinion implies that disqualified members are normally not 
counted for purposes of establishing a quorum. 

Later, when specifically asked who may be counted for a 
quorum, the FPPC said that: "When a member of a board or 
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commission is disqualified from participation in a decision by 
the provisions of section 87100, he or she may not be counted 
toward achieving a quorum." (Phillips Advice Letter 82-111.) 

In 62 Ops. Atty. Gen. 698, 699 - 700 and fn. 2 (1978), the 
Attorney General says that "[a] quorum refers to the number of 
members present, not to the number of members actually voting 
on a particular question; however, the quorum members must be 
entitled to vote." "A member who is not entitled to vote 
because of a conflict of interest ••• is not counted for 
purposes of establishing a quorum on a particular question." 

We are of the opinion that the Board should apply the same 
analysis when determining what constitutes a quorum when Board 
Members have been disqualified under Government Code section 
15626. Therefore, based on the authorities cited above, if a 
Board Member is ineligible to participate pursuant to section 
15626, his or her presence cannot be counted for purposes of 
establishing a quorum. This memorandum supersedes the above 
cited portions of COO 91-24 and COO 91-26. 

Finally, as a reminder, we note that'when a 
disqualification under section 15626 leaves insufficient 
Members to form a quorum, and there exists no alternative 
source of decis~pn, the Board Members should, by lot or some 
other random form of selection, determine Which Member or 
Members should be brought back to 

ref 
form a quorum. 
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