
State of California Bead of fqMaIization 
Legal Division 

Memorandum 

To Mr. E. L. Sorensen, Jr. Date: April 23, 1993 
Chief Counsel 

From Ani Kindall 
Staff Counsel 

Su~e~: Amended contribution Disclosure opinion 92-13 
A Board Member Who Directs or Solicits a contribution on 
Behalf of Another Candidate Has Not Received a Contribution; 
Proposed Regulation 7007 is consistent with Government Code 
section 82015; Participation in a Fundraiser for Another 
Candidate Does Not constitute a contribution to the 
Participating Board Member. 

On February 8, 1993, Ms. Mary Armstrong asked that I 
prepare a follow-up opinion to the October 28, 1992 letter to 
Mr. James R. sutton of the Law Offices of Nielsen, Merksamer, 
Parrinello, Mueller & Naylor (Contribution Disclosure opinion 
92-13), based on a question posed by several of the Board 
Members' staff. Specifically, she asked me to research whether 
a Board Member who participates in a fundraising function for 
another candidate has received a contribution and is therefore 
disqualified from participation pursuant to the Kopp Act 
(Government Code section 15626) if the amount received is $250 
or more. She also asked me to research whether proposed 18 
Cal. Code of Regulations, section 7007 is consistent with 
Government Code section 82015 which defines the term 
"contribution." 

During the course of researching these questions, I 
concluded that the requirements of Government Code section 
15626 regarding disclosure and disqualification would not be 
applicable to a Board Member who directs or solicits a 
contribution on behalf of another candidate. Ms. Armstrong 
asked me to address a memorandum to you which sets out my 
research on this issue. 

Directing or soliciting a contribution: 

Question 1 of contribution Disclosure Opinion (COO) 92-13 
asked whether a party involved in an adjudicatory proceeding 
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before the Board may contribute to another candidate or Board 
Member at the request of a Board Member. The letter concluded 
"that if a 'party,' 'participant' or 'agent' to an adjudicatory 
proceeding pending before the State Board of Equalization makes 
a contribution to another candidate [or Board Member] at the 
behest of the Board Member, the contribution 
disclosure/disqualification requirements of section 15626 would 
apply providing, of course, that the contribution or 
contributions were of the amount of $250 or more." Based on 
the analysis set forth below, it appears that this conclusion 
creates disclosure and disqualification requirements that are 
not called for by the Kopp Act. 

The Kopp Act does not contain language which directly 
prohibits or restricts a Board Member from directing or 
soliciting a contribution. In pertinent part, the Kopp Act 
provides the following: 

(b) Prior to rendering any decision in any 
adjudicatory proceeding pending before the state 
Board of Equalization, each member who knows or has 
reason to know that he or she received a contribution 
or contributions within the preceding 12 months in an 
aggregate amount of two hundred fifty dollars ($250) 
or more from a party or his or her agent, or from any 
participant or his or her agent, shall disclose that 
fact on the record of the proceeding. 

(c) No member shall make, participate in making, or 
in any way attempt to use his or her official 
position to influence, the decision in any 
adjudicatory proceeding pending before the board if 
the member knows or has reason to know that he or she 
received a contribution or contributions in an 
aggregate amount of two hundred fifty dollars ($250) 
or more within the preceding 12 months from a party 
or he or her agent, or from any participant or his or 
her agent, and if the member knows or has reason to 
know that the participant has a financial interest in 
the decision, as that term is used in Article 1 
(commencing with section 87100) of Chapter 7 of 
Title 9. 

(Section 15626(b)&(c), emphasis added.) 

A comparison of the language of the Kopp Act with that of 
Government Code section 84308, a similar provision of the 
Political Reform Act (Government Code sections 81000 - 91015) 
dealing with contributions to members of appointed boards or 



Mr. E. L. Sorensen, Jr. -3- April "23, 1993 

commissions, is helpful in determining whether a Board Member 
may direct or solicit a contribution without having received a 
contribution for purposes of section 15626. Section 84308(b) 
provides that: 

No officer of an agency shall accept, solicit, or 
direct a contribution of more than two hundred fifty 
dollars ($250) from any party, or his or her agent, 
or from any participant, or his or her agent, while a 
proceeding involving a license, permit, other 
entitlement for use is pending before the agency ••• ! 

(Emphasis added.) 

Although 2 Cal. Code of Regulations, section 18438.6 was 
enacted to interpret section 84308 only, "its provisions are 
instructive. According to the regulation "[a] person 'accepts' 
or 'receives,' a contribution only if the contribution is for 
that person's own candidacy or own controlled committee." 

~ (Regulation 18438.6(a).) "A person 'makes a contribution' to 
an officer or candidate only if the contribution is made for 
that officer's or candidate's own candidacy or controlled 
committee." (Regulation 18438.6(b).) 

As we have seen, section 84308 specifically prohibits an 
officer of an agency from soliciting or directing a 
contribution. Regulation 18438.6 also defines the terms 
"solicits" and "directs." Regulation 18438.6(c) provides that: 

"An officer 'solicits' a contribution only if he or 
she knows or has reason to know that the person being 
solicited for a contribution is a party or agent of a 
party, or is a participant or agent of a participant 
and either: (1) The officer or candidate personally 
requests a contribution for his or her own campaign 
or controlled committee, or for any other candidate, 
public official or committee, either orally or in 
writing; or (2) the agent of the officer or candidate 
with the officer or candidate's knowledge, requests a 
contribution for the officer or candidate's own 
campaign or controlled committee. 

Regulation 18438. (e) provides that: 

A person 'directs' a contribution if he or she acts 
as the agent of another person or of a committee 
other than his or her own controlled committee in 
accepting a contribution on behalf of, or 
transmitting a contribution to, such other person or 
committee. 
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Based on regulation 18438.6, an official only receives a 
contribution if it is made to his or her candidacy or 
controlled committee. Therefore, if we were to apply the same 
standard to section 15626, a Board Member who directed or 
solicited a contribution to another Board Member or candidate 
would not have received a contribution. 

There are three Fair Political Practices Commission (FPPC) 
Advice Letters which, although not directly on point, are also 
helpful in determining whether a Board Member who directs or 
solicits a contribution has received a contribution. 

, The Wieser Advice Letter (I-92-560) says that the 
Political Reform Act does not prohibit a candidate (the term 
includes elected officials) f~om suggesting or requesting that 
supporters make contributions to other candidates. Also, U[als 
long as the candidate making the request or suggestion does not 
act as an intermediary for the conttibution, he or she is not 
required to disclose the activity~"Y 

The Speers Advice Letter (I-92-567) says that, under 
section 84308, a local elected official who also serves as an 
appointed voting member of another agency may be prohibited 
from accepting, soliciting, or directing contributions on 
behalf of an initiative committee. The Speers letter refers to 
the Benninghoven Advice Let~er (I-89-669) for further 
discussion of this subject.Y Both letters make it clear 
that, absent the applicability of section 84308, which 
explicitly prohibits appointed officials from directing or 
soliciting contributions, there is nothing in the Political 
Reform Act which requires disclosure or disqualification. 

What these letters indicate is that candidates are not 
prohibited from directing or soliciting contributions to other 
candidates and are not required to report contributions to 

Y The advice letter goes on to say: "If you merely suggest to 
supporters that they make contributions directly to other 
candidates, or if they give you contribution checks which are 
made payable and which you merely deliver to other candidates, 
you are not acting as an intermediary and are not required to 
disclose the activity." Wieser page 2. 

Y The trust and transfer discussion of the Benninghoven letter 
is no longer accurate because of Service Employees 
International Union. et ale v. Fair Political Practices 
Commission (E.D. CA 1990) 747 F. Supp 590. Also, the 
definition of intermediary no longer includes an individual who 
merely delivers a contribution. 
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other candidates made at their request unless they are subject 
to the prohibitions and restrictions of section 84308. - Since 
Members of the Board of Equalization are not subject to section 
84308 while serving on the Board,~ and since Government Code 
section 15626 does not specifically prohibit Board Members from 
directing or soliciting contributions, we are of the opinion 
that neither a prohibition nor a reporting requirement appears 
to exist. 

The conclusion of COO 92-13, that a contribution is 
attributable to a candidat~ when he or she '~asks a party to 
make a contribution to another candidate", is based on the 
interpretation that a payment made to the recipient candidate 
is a contribution to the requesting candidate because it is 
"made at the behest" of the requesting candidate. The advice 
letters discussed above indicate that the FPPC has not adopted 
this interpretation. Therefore, it appears that COO 92-13 
overly rest~icts the ability of Board Members to direct or 
solicit contributions. 

Regulation 7007 

Turning now to proposed regulation 7007,Y a comparison 
of .the language of this regulation with the language of the 
regulations interpreting Government Code section 84308 is also 
helpful in determining whether regulation 7007 is consistent 
with Government Code section 82015 which defines contribution. 

Regulation 7007(b) states: "A person 'accepts' or 
'receives' a contribution only if the contribution is for that 
person's own candidacy or own controlled committee." 
Regulation 7007(c) states: "A person 'makes a contribution' to 
a board member or candidate only if the contribution is made 
for that board member's or candidate's own candidacy or 
controlled committee." 

Subsections (b) and (c) of section 7007 are consistent 
with sUbsections (a) and (b) of regulation ·18438.6. This 
indicates that regulation 7007 is also consistent with the 
FPPC's interpretation of section 82015 since the FPPC would 
have taken section 82015 into consideration when it adopted 
regulation 18438.6. 

~ Government Code section 84308(a) (3) specifically excludes 
the Board of Equalization., 

Y For convenience, the term "proposed" will be omitted from 
future references to the regulation. It should be understood 
that this regulation has not been adopted by the Board. 
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Fundraisinq Functions: 

Finally, returning to the question that prompted this 
research, since there is no prohibition against directing or 
soliciting contributions and no requirement to disclose 
contributions directed or solicited by a Board Member, a Board 
Member who participates in a fundraising function for another 
candidate does not received a contribution and is not 
disqualified from participation pursuant to the Kopp Act. 

cc: Mr. James R. Sutton, Law Offices of Nielsen, Merksamer, 
Parrinello, Mueller & Naylor 

contribution Disclosure Binder Distribution List 
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Mr. James R. Sutton 
Law Offices of Nielsen, Merksamer, 

Parrinello, Mueller & Naylor 
591 Redwood Highway, #4000 
Mill Valley, California 94941 

Re: Disqualification Under the Kopp Act 
(Government Code section 15626) 

Dear Mr. Sutton: 

This is in response to your letter of October 12, 1992 to 
Assistant Chief Counsel Lawrence' Augusta. You have requested our 
opinion regarding the correct application of Government Coqe 
section 15626 as it relates to adjudicatory proceedings of the 
State Board of Equalization. As we understand it, you represent 
several parties who are involved in adjudicatory proceedings 
before the Board, and who would like to make campaign 
contributions to Board Members. Specifically, you would like our 
opinion regarding the following: 

QUESTION 

1. Maya party involved in an adjudicatory proceeding 
before the Board contribute to another candidate (e.g., a 
candidate for local, state or federal office other than the Board 
of Equalization) at the request of a Board Member? In other 
words, if a Board Member asks a party to make a contribution to 
another candidate, may the member participate in the party's 
adjudicatory proceeding if the party in fact makes a contribution 
over $250? Does the same conclusion apply when the member 
solicits a contribution from the party to another member? 

ANSWER 

Government Code section lS626{b) provides that: 

"Prior to rendering any decision in any 
adjudicatory proceeding pending before the 
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state Board of Equalization, each member who 
knows or has reason to know that he or she 
received a contribution or contributions 
within the preceding 12 months ••. shall 
disclose that fact on the record of the 
proceeding." 

section 15626 (h) (1) defines the term "contribution" as 
having the same meaning prescribed in Government Code 
section 82015 and the regulations adopted thereto. (See 
generally 2 Cal. Code Regs. § 18215.) 

Government·Code section 82015 provides, in pertinent part, 
that the term "contribution" means "a payment, a forgiveness of a 
loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable 
promise to make a payment except to the extent that full and 
adequate consideration is received unless it is clear from the 
surrounding circumstances that it is not made for political 
purposes. An expenditure made at the behest of a candidate, 
committee, or elected officer is a contribution to the candidate, 
committee or elected officer unless full and adequate . 
consideration is received for making the expenditure." 

Regulation 18215 further provides that a payment is made for 
political purposes if it is received by or made at the behest of 
a candidate. (2 Cal. Code Regs. § l82l5(a)(2)(A». Regulation 
18215 (a)(2) (B) defines the term "made at the behest" as any 
payment made under the control or at the direction of, in 
cooperation, consultation, coordination, or concert with, or at 
the request or suggestion of a candidate, controlled committee, 
official committee of a political party, or organization formed 
or existing primarily for political purposes." . 

We are of the opinion that if a "party," "participant," or 
"agent," to an adjudicatory proceeding pending before the State 
Board of Equalization makes a contribution to another candidate 
at the behest of the Board Member, the contribution 
disclosure/disqualification requirements of section 15626 would 
apply providing, of course, that the contribution or 
contributions were in the amount of $250 or more. The same 
conclusion would apply if the contribution was made to one Board 
Member at.the behest of another Board Member. In such 
circumstances, both Board Members could be prohibited from 
participation. (See, however, Contribution Disclosure Opinion 
91-16 (copy attached) regarding charitable contributions made at 
the behest of a Board Member with a different conclusion.) 
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QUESTION 

2. Are contributions from a party which is a corporation, 
public utility or trade association aggregated with contributions 
from their affiliated political action committees? In other 
words, if a corporation PAC has contributed over $250 to a Board 
Member, but the corporation itself has not made any contributions 
to the member, may the member participate in the proceeding? 

ANSWER 

We have previously determined that section 15626 does not 
require contributions made by a political action committee (PAC) 
to be reported or agg"regated with contributions made by a party, 
participant or agent. A PAC does not come within the definition 
of a party, participant or agent as those terms are defined in 
section 15626. As such, a contribution by a PAC does not require 
either disclosure or disqualification by the affected Board 
Member. This is true whether or not the same or a majority of 
the same persons in fact direct and\or control the corporation's 
and the PAC's contribution. 

If you have further questions concerning this matter, please 
write this office. 

Very truly yours, 

~IC~wf-
Mary c.(j Armstrong . 
Senior Staff Counsel 

MCA:wk 
_·13 

Attachment 




