
State of California Board of Equalization 
legal Division 

Memorandum 

To Honorable Brad M. Sherman Date: October 21, 199 :: 
Chairman 

From Mary C. Armstrong 
Legal 

Subject: contribution Disclosure Opinion 92-12 

consent Calendar Inquiry From Board Member's 
Staff Makes Item Adjudicatory 

At the meeting of September 30, 1992, you requested an 
opinion regarding the following: 

with respect to an item which is on the Franchise and 
Income Tax Appeal's Consent Calendar, does an inquiry 
from a Board Member's staff asking a substantive 
question about the staff recommendation make the item 
an adjudicatory matter? 

For the reasons stated below, we are of the opinion that 
an inquiry from a Board Member's staff asking a sUbstantive 
question about the staff's recommendation makes the item an 
adjudicatory matter within the meaning of Government Code 
section 15626. 

The provisions of Government Code section 15626 apply 
whenever the Board is rendering a decision in an adjudicatory 
proceeding pending before the Board. The term "adjudicatory 
proceeding" is defined in section l5626(h) (5) as any "matter 
for adjudication that has been scheduled and appears as an item 
on a meeting notice of the board ..• as a contested matter for 
administrative hearing before the board members. A consent 
calendar matter is not included unless the matter has 
previously appeared on the calendar as a nonconsent item, or 
has been removed from the consent calendar for separate 
discussion and vote, or the item is one about which the member 
has previously contacted the staff or a party." (Emphasis 
added.) It is clear that an inquiry from a Board Member to 
Board staff regarding a consent calendar matter results in the 
matter becoming adjudicatory. We are of the opinion that an 
inquiry from a Board Member's staff would be considered to be 
on behalf of the Board Member. As such, an inquiry from a 
Board Member's staff would result in the item being considered 
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an adjudicatory proceeding for purposes of section 15626. (See 
also contribution Disclosure Opinions 91-4, 91-22 and 92-8 for 
a further discussion of consent calendar items.) 
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cc: contribution Disclosure Binder Distribution List 



FILING INSTRUCTIONS 

Remove and discard Contribution Disclosure opinion (COO) 
92-13 currently in binder. Replace COO 92-13 with attached . 
documents, in the following order: 

1) Letter dated April 23, 1993 to James R. sutton, Law 
Offices of Nielsen, Merksamer, Parrinello, Mueller & 
Naylor, from Sr. Staff Counsel Mary C. Armstrong. 

2) Amended COO 92-13 dated April 23, 1993 to Chief Counsel 
E. L. Sorensen, Jr. from Staff Counsel Ani Kindall. 

3) Former COO 92-13 dated October 28, 1992 to James R. 
Sutton, Law Offices of Nielsen, Merksamer, Parrinello, 
Mueller & Naylor, from Sr. Staff Counsel Mary C. 
Armstrong. 
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Mr. James R. sutton 
Law Offices of Nielsen, Merksamer, 

Parrinello, Mueller & Naylor 
591 Redwood Highway, #4000 
Mill Valley, California' 94941 

Re: Disqualification Under the Kopp Act 
(Gov. Code § 15626) 

 

Dear Mr. sutton: 

On October 28, 1992, we wrote to you in response to your 
request for an opinion regarding the question of whether a party 
involved in an adjudicatory proceeding before the Board· who 
contributed to another candidate (e.g., a candidate for local, 
state or federal office other than the Board of Equalization) at 
the request of a Board Member would be required to disclose such 
a contribution under Government Code section 15626. In other 
words, if a Board Member asks a party to make a contribution to 
another candidate, may the member participate in the party's 
adjudicatory proceeding if the party in fact makes a contribution 
over $250? Does the same conclusion apply when the member 
solicits a contribution from the party to another member? 

Subsequent to our letter to you of October 28, 1992, we have 
re-examined the question of contributions made at the request of 
a Board Member to another candidate for publ~c office and have 
concluded that the requirements of Government Code section 15626 
regarding disclosure and disqualification would not be applicable 
to a Board Member who directs or solicits a contribution on 
behalf of another candidate. 

A complete analysis of our op1n1on is contained in Amended 
contribution Disclosure Opinion 92-13 (copy attached). The 
portion of our October 28, 1992 letter relating to Question 2 
(contributions by a Political Action Committee) has not been 
amended and remains our opinion. 
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If you have further questions concerning this matter, we 
will be happy to discuss them with you. 

Very truly yours, 
/ ........... /--~"": ---.... ~ 

<--:1Ltl'tt'l L L ·[v1),fSkt"ys< 

Mary C. Armstrong U 
Senior Staff Counsel 
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Attachm~nt 




