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Senior Staff Counsel 

~bpct: 	 Contribution Disclosure Memorandum 91-4 
Non-Appearance Agenda Items 

In your telephone conversations of March 11 and 12, 

1991, with Chief Counsel E. L. Sorensen, Jr., you raised the 

following questions relating to non-appearance matters: 


QUESTIONS 

1. Whether an item appearing on the non-appearance 
agenda (refund schedule) is an adjudicatory proceeding requiring 
contribution disclosure and/or disqualification. 

2. Whetber' a contribution from a member of a law firm 
who has not represented the taxpayer in the matter pending before 
the Board"requires contribution disclosure and/or 
disqualification, even though the law firm itself and another 
member-of the firm are listed as agents of a party. 

ANSWERS 

1. If an item is listed on a non-appearance agenda, 
such as a refund schedule, the disclosure/disqualification 
requirements of Government Code section 15626(b) and 15626(c) do 

apply. Section 15626(h){5) defines the term -adjudicatorynot 
proceeding- as: 

·'Adjudicatory proceeding pending before the 
board' means a matter for adjudication that 
has been scheduled and appears as an item on 
a meeting notice of the board as required by 
Section 11125 as a contested matter for 
administrative hearing before the board 
members. A consent [non-appearance] calendar 
matter is not included unless the matter has 
previously appeared on the calendar as a 
nonconsent item, or has been removed from the 
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consent calendar for separate discussion and 
vote, or the item is one about which the 
member" has previously contacted the staff or a 
party. 

The item you have questioned has not previously appeared 
on the calendar as"a non-consent item and has not been removed 
from the calendar for separate discussion and vote. We 
understand that the item is also not one about which the member 
has previously contacted the staff or a party. We are, 
therefore, of the opinion that the disclosure/disqualification
requirements found in sections 15626(b) and 15626(c) do not 
apply. (Note: We are also of the opinion that raising a question 
regarding the disclosure/disqualification provisions regarding a 
particular item on a non-appearance matter does not constitute 
removal of the item for separate discussion and vote.) 

2. We are of the opinion that a contribution by an 
unrelated member of a law firm will not result in. the application 
of the disclosure/disqualification of section 15626, provided the 
contributor "has not represented a party or participant in the 
pending adjudicatory proceeding. Section 15626(h)(4) only 
requires disclosure from -any person who represents a party to or 
participant in an adjudicatory proceeding pending before the 
board ••• (and the] law, accounting, consulting, or other firm, or 
a similar entity or corporation- which employs the agent, and 
does not require disclosure from all. members of tne firm. 

If you have further questions concerning this matter, we 
will be happy to discuss them with you. 

­

MCA:wk 
2862C 

cc: 	 Honorable Ernest J. "Dronenburg, Jr. 
Honorable William Bennett 
Honorable Brad Sherman 
Member, 4th District 
Honorable Gray Davis 
Ms. Cindy Rambo 
Ms. Janice Masterton 
Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
Mr. Robert J. Brenner 
Mr. Richard H. Ochsner 
Mr. John"Abbott 




